ertnews.gr

Νορβηγία: Το δίκτυο επαλήθευσης γεγονότων «IFCN» προτείνεται για το Νόμπελ Ειρήνης

22/01 19:10
Νορβηγία: Το δίκτυο επαλήθευσης γεγονότων «IFCN» προτείνεται για το Νόμπελ Ειρήνης

Φωτό: Creative Commons (άδεια χρήσης CC0)

Η Trine Skei Grande, βουλευτής της Νορβηγίας, πρώην πρόεδρος του κόμματος Liberal, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, πρότεινε την υποψηφιότητα των “fact-checkers”, των επαληθευτών γεγονότων, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

«Ζούμε σε μια εποχή όπου το να πολεμάμε τα ψέματα είναι τόσο σημαντικό όσο ο Joe Biden το ανέφερε στην ομιλία του για την ορκωμοσία», εξήγησε η Skei Grande, η οποία έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού, αλλά και Παιδείας στη Νορβηγία για το διάστημα μεταξύ 2018-2020. Η ίδια έγραψε στο Twitter: «Φέτος, πρότεινα τους επαληθευτές γεγονότων για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Χρειάζονται τη στήριξή μας».

Στην ουσία, η βουλευτής προτείνει ως υποψήφιο για το βραβείο το International Fact-Checking Network (IFCN), ένα διεθνές δίκτυο που απαρτίζεται από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Οργανισμούς (ανάμεσα σε αυτούς και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Reuters, η Le Monde κα) που αναλαμβάνουν δράση για την επαλήθευση των ειδήσεων.

Κατά την ομιλία του στην τελετή της ορκωμοσίας του, ο 46ος Αμερικάνος πρόεδρος προέτρεψε τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να απορρίψει τη χειραγώγηση των γεγονότων, αναφερόμενος στον προκάτοχό του, Donald Trump, o οποίος για εβδομάδες αμφισβητούσε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, κάνοντας λόγο για ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με το γεγονός της ήττας του.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του International Fact-Checking Network, το δίκτυο αριθμεί 79 πιστοποιημένους υπογράφοντες σε 51 χώρες του κόσμου.


Πηγές: AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Creative Commons (άδεια χρήσης CC0)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version