ertnews.gr

Ναγκ. Καραμπάχ: “Παραφωνία” στις διεθνείς προσπάθειες αποκλιμάκωσης η Τουρκία

01/10 10:07
Ναγκ. Καραμπάχ: “Παραφωνία” στις διεθνείς προσπάθειες αποκλιμάκωσης η Τουρκία

«Για πολεμοχαρή μηνύματα κι επικίνδυνη ασυνέπεια κατηγόρησε ανοικτά την Τουρκία ο Εμανουέλ Μακρόν αντιδρώντας στις δηλώσεις Ερντογάν ότι το Αζερμπαϊτζάν «πρέπει να έχει το πάνω χέρι».Ανένδοτος ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζει απαράδεκτο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γαλλία να εμπλέκονται στις προσπάθειες επίτευξης κατάπαυσης του πυρός “δεδομένου ότι αγνόησαν τα προβλήματα εκεί για περίπου 30 χρόνια”, ενώ επέμεινε πως η Αρμενία είναι δύναμη κατοχής στο διαφιλονικούμενο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Από ώρα σε ώρα αναμένεται κοινό ανακοινωθέν Γαλλίας, Ρωσίας και ΗΠΑ μέσω του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με έκκληση για τον «άμεσο» τερματισμό των εχθροπραξιών και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα η Αρμενία επιμένει ότι αεροσκάφος της καταρρίφθηκε από μαχητικό της Τουρκίας. H αρμενική τηλεόραση προβάλλει μάλιστα βίντεο με “συνεχείς επιθέσεις από drones” κατά του στρατού της χώρας, ενώ οι αντιμαχόμενοι επιβεβαιώνουν “τραγικές” απώλειες. Από αρμενικής πλευράς, ανακοινώθηκε ο θάνατος 104 στρατιωτών και οκτώ αμάχων, ενώ το Μπακού αρνείται να κοινοποιήσει στρατιωτικούς απολογισμούς και ανακοίνωσε τον θάνατο 15 αμάχων.

Η κυβέρνηση της Αρμενίας ανακοίνωσε στο Twitter ότι δύο Γάλλοι πολίτες, δημοσιογράφοι της εφημερίδας Le Monde, τραυματίσθηκαν από πυρά του αζερικού πυροβολικού κατά της αρμενικής πόλης Μαρτουνί, ανατολικά της πρωτεύουσας Γερεβάν. Οι δύο δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

«Καλούμε όλες τις χώρες, ιδίως εταίρους όπως η Τουρκία, να κάνουν τα πάντα υπέρ της αποκλιμάκωσης με πολιτικο-διπλωματικά μέσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τα μέρη στη σύρραξη να παύσουν αμέσως και πλήρως πυρ και το συντομότερο δυνατόν και να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της ρωσικής προεδρίας.

Για το ίδιο θέμα έπεται συνομιλία του Γάλλου προέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα που υπενθυμίζει ότι ο “Γάλλος πρόεδρος, βρίσκεται ήδη σε διένεξη με τον Τούρκο ομόλογό του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μετά την Λιβύη και τη Συρία φαίνεται πώς η ‘Αγκυρα επαναλαμβάνει τη στρατηγική των Σύρων μισθοφόρωνστα πεδία”.

Οι Τουρκικοί ισχυρισμοί για θύλακες Κούρδων μαχητών του PKK είναι ψευδείς και έχουν δόλο, επισημαίνει την ίδια ώρα ο Αρμένιος Πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν, ενώ απορρίπτει και τις κατηγορίες της Άγκυρας ότι στόχος του Γερεβάν είναι οι διεθνείς αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν.

Το Nαγκόρνο Καραμπάχ από το ρωσικό Nagorny (ορεινός) το τουρκικό Kara (μαύρος) και το περσικό bagh (κήπος), ονομασία που πρωτοχρησιμοποιήθηκε μετά το 1230 και τις κατακτήσεις των Μογγόλων, είναι περιοχή που αποσπάστηκε από το Αζερμπαϊτζάν σε έναν από τους πολέμους της δεκαετίας του 1990, αλλά δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα ως ανεξάρτητη δημοκρατία, τόνισε επίσης και επεσήμανε:

«Πρώτα απ ‘όλα, όταν το Αζερμπαϊτζάν μιλά για κατεχόμενα εδάφη, αναφέρεται στη Δημοκρατία του Αρτσάχ, επαρχία του Αρχαίου Βασιλείου (189BC-387), της Αρμενίας. Μόνο ο Ιωσήφ Στάλιν, έδωσε αυτή τη γη στο σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν. Με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, οι άνθρωποι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κατά 90 τοις εκατό παραμένουν Αρμένιοι», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αρμενίας.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Iλχάμ Αλίγεφ φαίνεται ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη παραδέχτηκε εκ παραδρομής ότι η χώρα του “ξεκίνησε τις επιθέσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με σαφή στόχο”.

«Η Τουρκία θα απογοητευθεί και θα αποτύχει», είπε ο ηγέτης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Αραΐκ Αρουτιουνιάν προβλέποντας ότι «ο πόλεμος θα είναι μακρύς» καθώς οι εχθροπραξίες διαφέρουν από εκείνες προηγούμενων ετών, λόγω της τουρκικής παρέμβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version