Κ. Μητσοτάκης για Τουρκία: Η Ελλάδα δεν ανέχεται απειλές – Α. Μέρκελ: Λύση μέσω διαλόγου

Με ισχυρή δόση αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα της ως καγκελάριος σε σχέση με την ελληνική κρίση, η Άγκελα Μέρκελ ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Αθήνα. Στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, τον 8ο Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο συνεργάστηκε στα 16 χρόνια της θητείας της, η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ότι απαίτησε πολλά από τους Έλληνες, σημείωσε όμως ότι με τη σκληρή δουλειά η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ. Στις συζητήσεις τέθηκαν και τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, με τον κ. Μητσοτάκη να παρατηρεί ότι η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία.

Κ. Μητσοτάκης για Τουρκία: Η Ελλάδα δεν ανέχεται απειλές – Α. Μέρκελ: Λύση μέσω διαλόγου

Δεν είναι η πρώτη μας επαφή με την κ. Μέρκελ ωστόσο είναι ξεχωριστή γιατί είναι η τελευταία με τη δημόσια ιδιότητά της, είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη των σημερινών κοινών δηλώσεων από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Κα Μέρκελ η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε την τελευταία δεκαετία» είπε ο Κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι είναι ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός που τη συναντά.

Η Ελλάδα δεν είναι εστία κρίσης αλλά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που προχωρά στον σχεδιασμό ενός καλύτερου αύριο κάτι που αναγνωρίζουν πριν από όλους οι ίδιοι οι Γερμανοί, είπε παραπέμποντας μεταξύ άλλων στην αύξηση των εξαγωγών κατά 20%, στο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για επενδύσεις εδώ, και στον υπερδιπλάσιο αριθμό Γερμανών επισκεπτών σε σχέση με πέρσι.

«Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη έφτασαν εύκολα στο ξέφωτο του 21ου αι. Δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία. Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι «ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητής».

«Η Α. Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις» συνέχισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας γενναία την αλλαγή στάσης της Καγκελαρίου για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις Συνόδους Κορυφής εκεί που η Καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις διαμορφώνει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας η «μάχη του covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο. Η Ελλάδα εισηγήθηκε το πιστοποιητικό, οργάνωσε πρόγραμμα εμβολιασμού, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου».

«Γνωρίζω κα Καγκελάριε τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία. «Κι εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη».

Και πρόσθεσε πως το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. «Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, “προσπαθώ”» συμπλήρωσε.

Τα ελληνοτουρκικά υπήρξαν θέμα και δημοσιογραφικών ερωτήσεων «Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εξ ορισμού αφορούν και την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας. «Υπάρχει άμεση αντανάκλαση. Δείτε το προσφυγικό. Η πολιτική της Ευρώπης για αποτελεσματική, δίκαιη, ανθρώπινη» είπε και συμπλήρωσε πως η πολιτική φύλαξης των συνόρων είναι ελληνική με ευρωπαϊκή στήριξη.

«Κανείς δεν επιδιώκει την οριστική ρήξη σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Τα όρια έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια» σημείωσε στη συνέχεια και ανέφερε πως «Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και η Ελλάδα πρώτη θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περίπτωση που αισθάνεται ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι παραβιάζονται».

‘Ανγκελα Μέρκελ: “Μπορεί να μάθει κανείς πολλά από την Ελλάδα”

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία με την Ελλάδα διότι λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, της γειτνίασης της με την Τουρκία, οι προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είναι τεράστιες. Μπορεί πολλά να μάθει κανείς και να διδαχθεί από την Ελλάδα και ο ένας από τον άλλο και πολλές συζητήσεις οδήγησαν σε πολύ καλές λύσεις» είπε λαμβάνοντας το λόγο η Γερμανίδα καγκελαριος.

Στο σημείο αυτό η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στη Συμφωνία με την Τουρκία που «δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε».

«Γνωρίζω τις προκλήσεις για την Ελλάδα και τονίσαμε ότι απαιτείται σεβασμός στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο Διεθνές Δίκαιο», επεσήμανε και πρόσθεσε:

Τουρκία και Ευρώπη θα ισχυροποιήσουν τη θέση τους και οικονομικά και παγκοσμίως όταν επιλυθούν  κάποια προβλήματα, στα οποία προστίθενται και άλλα, είπε.

Σε σχέση με τη συνέχιση της πολιτικής από τον διάδοχό της Όλαφ Σολτς εκτίμησε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπουν στην ημερήσια διάταξη. «Θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη στάση όταν ξεκινάμε διαπραγματεύσεις»  είπε η κ. Μέρκελ.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ Μητσοτάκης είπε πως «αυτό που θα ζητήσω από το διάδοχο της κας Μέρκελ δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου για την Τουρκία».

«Υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι η επιλογή της συνεργασίας και ο δεύτερος είναι ο σκληρός που προβλέπει κυρώσεις αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν θα κουραστώ να το λέω. Η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοικτή για εποικοδομητικό διάλογο. Προϋποθέτει τη μείωση των αχρείαστων εντάσεων. Δεν γίνεται να στέλνει στον ΟΗΕ επιστολή με την οποία να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Υπάρχει διαρκής τουρκική προκλητικότητα. Δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση στη λογική δύο κρατών στο κυπριακό».

Και ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για έναν διάλογο ειλικρινή και για σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού όπως απαιτούν οι σχέσεις γειτόνων. Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο».

“Tα περισσότερα προβλήματα Ελλάδας – Τουρκίας είναι προβλήματα μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας”

«Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι τα περισσότερα προβλήματα Ελλάδας – Τουρκίας είναι προβλήματα μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας. Και στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει ενότητα. Παρά τα πολλά για τα οποία μπορώ να κριτικάρω την Τουρκία, φιλοξενεί 3,5 εκατ. πρόσφυγες. Δηλαδή η Τουρκία δέχεται ότι οι άνθρωποι αυτοί θα είναι καλύτερα αν βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τις χώρες τους και πάνω σε αυτό βασίζεται η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Δεσμεύτηκα στο να οδηγηθούμε σε κάτι που βοηθάει και εμάς αλλά βοηθάει και την Τουρκία. Γιατί θα πρέπει να υποστηριχθεί και η Τουρκία και αυτό ισχύει και στην περίπτωση των Αφγανών προσφύγων. Συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες διότι δεν θέλουμε διακινητές να φέρνουν ανθρώπους και να τους εργαλειοποιούν. Πιστεύω ότι έχουμε απόλυτα ενιαία στάση στην ΕΕ και δεν φοβάμαι ότι δεν θα βρίσκουμε ενιαία στάση» είπε απο την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος για τις αιτιάσεις που κάνουν λόγο για ίσες αποστάσεις της Γερμανίας απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία.

“Είχα απόλυτη επίγνωση ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες”

Η κ. Μέρκελ δεν θα μπορούσε να μην κάνει αναφορά στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

«Όποιος γνωρίζει από πολιτισμό δεν μπορεί να αφήσει απ’ έξω την Αθήνα και την Ελλάδα» τόνισε σημειώνοντας ότι δεν θα είναι η τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα.

«Οι σχέσεις Γερμανίας- Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές θα έλεγα. Οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε αυτό και την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα.» είπε η Ανγκελα Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κρίση.

«Ήμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ απέναντι στις εξωτερικές πιέσεις. Και αυτό έπληξε σημαντικά τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όλα όσα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει. Εγώ πάντα ήμουν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και είπα ότι η αποτελεσματικότητα του οικονομικού μας συστήματος θα πρέπει να είναι συγκρίσιμη αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ζωντανό το κοινό νόμισμα.

Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες, από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις ως δυνατές» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση.

Οι σχέσεις Ελλάδας- Γερμανίας είναι «ζωντανές, με δυσκολίες. Στο τέλος βρήκαμε κοινό βηματισμό ώστε να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ» είπε.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Η κ. Μέρκελ νωρίτερα συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος