Οικονόμου: Πυξίδα μας η πολιτική σταθερότητα και η στήριξη των πολιτών

Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για την ανακούφιση των πολιτών, επισήμανε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες όσον αφορά στην παροχή φυσικού αερίου. “Πυξίδα της πολιτικής μας είναι η σταθερότητα” τόνισε. «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει στο ταμπλό της έντασης, της πόλωσης  και του διχασμού», ανέφερε  και επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας «για λόγους θεσμικής τάξης και πολιτικής σταθερότητας» όπως έχει πει ο πρωθυπουργός. Έκανε λόγο ο κ. Οικονόμου για καιροσκοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργεί τοξικότητα στο πολιτικό κλίμα της χώρας.

Επιπλέον αναφέρθηκε και στο σύστημα της απλής αναλογικής, χαρακτηρίζοντάς το «βόμβα» που φύτεψε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά πάσα πιθανότητα θα αφήσει τη χώρα για ικανό χρονικό διάστημα με υπηρεσιακή κυβέρνηση. «Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βυθιστεί σε πολιτική κρίση την πιο κρίσιμη ώρα», είπε.

“Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της σημείωσε ο κ. Οικονόμου, “εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει προκειμένου να σταθεί στο πλευρό των πολιτών και να επιτύχει την ανακούφισή τους, σε ό,τι αφορά στα βάρη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, αλλά και των πρωτόγνωρων ανατιμήσεων σε ενέργεια και καύσιμα”

Ερωτηθείς για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι δεν διαφαίνεται κίνδυνος άμεσα και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα δεν θα έχει κίνδυνους σε ό,τι αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα για το φυσικό αέριο.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με εντεινόμενους ρυθμούς και τις μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργήσει πρόσθετες δυνατότητες προκοπής της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε αναλυτικά στα τρία μεγάλα νομοσχέδια, που προωθούνται από την κυβέρνηση, τα οποία είναι το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το οποίο χαρακτήρισε νομοσχέδιο με έντονο κοινωνικό πρόσημο, και το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών «Μίτος», το οποίο χαρακτήρισε επίσης σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση.

Με το νομοσχέδιο “Νέοι ορίζοντες στα ΑΕΙ” όπως διευκρίνισε εξασφαλίζονται: Η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο προς τα ίδια τα αυτοδιοίκητα Πανεπιστήμια. Η διεπιστημονικότητα. Η κινητικότητα φοιτητών και ερευνητών. Η ανάπτυξη συνεργασιών. Η εξωστρέφεια και η παραγωγή γνώσης, έρευνας και καινοτομίας, διαδικασίες που διαχέονται προς όφελος της κοινωνίας. Η παροχή νέων δυνατοτήτων στα Πανεπιστήμια, στους φοιτητές, στους πανεπιστημιακούς και στους πολίτες. Η προσαρμογή στις διεθνείς εξελίξεις. Η επίλυση χρόνιων ζητημάτων και η κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, ανέφερε πως “Εισάγονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις προκειμένου η χώρα να μπορέσει να παρακολουθήσει και θεσμικά και νομοθετικά πλέον τα τεράστια άλματα που έχει επιτύχει τελευταία χρόνια στο κομμάτι αυτό η ιατρική επιστήμη. Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για ένα νομοσχέδιο με έντονο κοινωνικό πρόσημο, που εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο πλαίσιο και δίνει λύσεις σε προβλήματα που ταλάνιζαν πολλές γυναίκες”

Όσον αφορά στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, «Μίτος» τόνισε πως “Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση. Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, «Μίτος», είναι μια νέα ψηφιακή υπηρεσία που τίθεται στη διάθεση των πολιτών, σε πρώτη φάση πιλοτικά με στόχο την πλήρη εφαρμογή της μέχρι το τέλος του χρόνου. Αποτελεί ένα εμβληματικό έργο, που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο.

Στο «Μίτος» θα καταγραφούν σταδιακά όλες οι διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να παρέχει στους πολίτες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις ισχύουσες διοικητικές διαδικασίες, τις αρμόδιες υπηρεσίες, την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και τον χρόνο διεκπεραίωσης”.

Πυρκαγιές και αντιμετώπιση

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές και την πορεία αντιμετώπισής τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι “Στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, που έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα, αλλά και της προστασίας του μοναδικού δασικού μας πλούτου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προωθεί εδώ και καιρό εκτεταμένες δράσεις μέσα από το πρόγραμμα Προληπτικών Καθαρισμών Antinero.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε τον Μάιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, αφορά σε εργασίες καθαρισμών, αφαίρεσης καύσιμης ύλης και συσσωρευμένης επί δεκαετίες βιομάζας σε μια συνολική έκταση 80.000 στρεμμάτων που αφορά σε πάνω από 100 δασικά οικοσυστήματα. Επίσης συντηρούνται και διανοίγονται δασικοί δρόμοι συνολικού μήκους 12.000 χιλιομέτρων, καθώς και αντιπυρικές ζώνες συνολικού μήκους 1.600 χιλιομέτρων.

Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 50 εκατ. ευρώ και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό με 22 εκατ. ευρώ, ενώ τις διαγωνιστικές διαδικασίες έφερε εις πέρας το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα δεκάδες συνεργεία καθαρισμού στα δάση ανά την Ελλάδα, αποτελούνται και από υλοτόμους και από δασεργάτες των τοπικών Δασικών Συνεταιρισμών και επιπλέον η παρουσία τους στα δάση λειτουργεί ως πρόσθετη φύλαξη από επίδοξους εμπρηστές.

Μέχρι εχθές είχαμε 6.350 αγροτοδασικές πυρκαγιές, έναντι μέσου όρου 15ετιας 3.724, είχαμε δηλαδή αύξηση 70% των πυρκαγιών. Αντίστοιχα, το σύνολο των καμένων στρεμμάτων είναι 50.072 (εκ των οποίων 940 στρέμματα δάσους και 24.802 στρέμματα δασικών εκτάσεων), έναντι μέσου όρου 15ετιας 59.084, δηλαδή μείωση 15%. Είχαμε δηλαδή 70% παραπάνω πυρκαγιές, 15% λιγότερη έκταση καμένη”.

Όσον αφορά στην Τουρκία και την πρόκληση Μπαχτσελί ανέφερε πως “Δεδομένου ότι πρόκειται για τον κυβερνητικό εταίρο του κ. Ερντογάν, πρέπει να πάρει θέση, αν είναι παραλήρημα ή επίσημη θέση της κυβέρνησης. Αναδεικνύεται ότι είναι αυτοί οι ίδιοι οι χάρτες της Τουρκίας που επιβεβαιώνουν το βάσιμο των ελληνικών θέσεων. Η Τουρκία συνεχίζει την ακραία προκλητικότητα, δεν αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, προκαλεί με αβάσιμους ισχυρισμούς την ώρα που ο αναθεωρητισμός καταδικάζεται παντού. Είναι μια αδιέξοδη πολιτική, δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν πανικοβάλλεται. Η αμυντική δυνατότητα, οι σύμμαχοι και το διεθνές δίκαιο συγκροτούν αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος