Γ. Οικονόμου: Απάνθρωπο το περιστατικό στον Έβρο – Η Τουρκία να τιμωρήσει τους εμπλεκόμενους

Array

Με αναφορά στην κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης στις οικογένειες των δύο νεκρών από την κακοκαιρία, σημείωσε ότι είμαστε αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση.

Είχαμε επισημάνει από το καλοκαίρι του 2021 κιόλας ότι η σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων αυξάνεται συνεχώς ως συνέπεια της περιβαλλοντικής καταστροφής. Η ένταση των φαινομένων είναι σαφώς πια εκτός των προδιαγραφών που έχουν κατασκευαστεί πολλά δημόσια έργα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο και χρειαζόμαστε πολύ δουλειά. Χρειαζόμαστε τεράστιες επενδύσεις από τη μια και από την άλλη πολιτικές άμεσης αναστροφής της κλιματικής κρίσης” σημείωσε και πρόσθεσε:

Στην Ελλάδα η κυβέρνησή μας εφαρμόζει επείγον σχέδιο και στις δύο αυτές κατευθύνσεις. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του φαινομένου το Σάββατο στην Κρήτη και τις κινητοποιήσεις από τον κρατικό μηχανισμό, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία μόνο ώρα και απεγκλώβισε δεκάδες άτομα από τις πληγείσες περιοχές. Για την εκτίμηση της κατάστασης μετέβη χθες στην Κρήτη κυβερνητικό κλιμάκιο με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Ρέππα, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την κρατική αρωγή και την αποκατάσταση από τις φυσικές καταστροφές, τον κ. Σαραντόπουλο και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Σε συσκέψεις που έγιναν με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, αποφασίστηκε η δρομολόγηση σχεδίου άμεσης στήριξης των πληγέντων. Χορηγείται άμεσα ποσό 6.000 ευρώ σε καθένα από τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί, καθώς και το ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ στον Δήμο Μαλεβιζίου και το Δήμο Σητείας για τις άμεσες ανάγκες. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια της Περιφέρειας. Θα συνδράμουν και κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να δοθούν προκαταβολές σε όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί καταστροφές“.

Η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα την εργαλειοποίηση των μεταναστών

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια στο επεισόδιο με τους 92 μετανάστες στον Έβρο, κάνοντας λόγο για ένα θλιβερό και απάνθρωπο περιστατικό που αποδεικνύει ότι η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα την εργαλειοποίηση των μεταναστών με αδιανόητες πρακτικές βαρβαρότητας.

Δυστυχώς, ένα ακόμα θλιβερό και απάνθρωπο περιστατικό στον Έβρο αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι συνεχίζεται από την Τουρκία απροκάλυπτα η εργαλειοποίηση των μεταναστών και μάλιστα με πρωτοφανείς και αδιανόητες πρακτικές βαρβαρότητας. Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών σε συνεργασία με την Frontex διέσωσαν την Παρασκευή από τις όχθες του ποταμού Έβρου 92 μετανάστες, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί εκεί γυμνοί. Όπως οι ίδιοι δήλωσαν στους Έλληνες αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των τουρκικών αρχών, ενώ στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους για να περάσουν στην ελληνική πλευρά” τόνισε και πρόσθεσε:

Η απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό και οφείλει η ηγεσία της Τουρκίας, αντί να κατηγορεί άλλους για τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν μέσα στην επικράτειά της, να διερευνήσει το περιστατικό, να τιμωρήσει τους άμεσα εμπλεκόμενους και να τηρήσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την κοινή δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλω να σημειώσω ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης έχει ήδη ενημερώσει τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Θεοδωρικάκος, έχει ήδη ενημερώσει την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, την κυρία Γιόχανσον και σήμερα θα αποστείλει σχετική επιστολή ενημέρωσης στους Ευρωπαίους ομολόγους του“.

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το μέλλον των 92 μεταναστών, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι έχουν δεχθεί τη φροντίδα των ελληνικών Αρχών και θα ακολουθήσουν όσα προβλέπονται.

Πάντα επιδιώκουμε διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε καλό να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, όπως συνέβη με το πρόσφατο ραντεβού Παναγιωτόπουλου – Ακάρ.

Κάλεσε, δε, την Τουρκία να αφήσει κατά μέρους την αδιέξοδη πρακτική των προκλήσεων, των ύβρεων και των ανιστόρητων ισχυρισμών, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να λυθούν με αυτόν τον τρόπο τα προβλήματα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Τουρκία παρά αυτός του σεβασμού των συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, με την πρακτική της η Τουρκία καταδεικνύει σε όλη την διεθνή κοινότητα ποιος είναι παράγοντας σταθερότητας και ποιος αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή“.

Ο νέος προϋπολογισμός καταρτίζεται σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας

Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023, τόνισε ότι ξεκινά σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου. “Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός τα τελευταία 12 χρόνια που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου της μνημονιακής επιτήρησης ή της ενισχυμένης εποπτείας και αυτό μεγιστοποιεί την ευθύνη όλων μας. Μεγιστοποιεί την εθνική ευθύνη απέναντι στις θυσίες που κάναμε όλοι, που έκανε ο ελληνικός λαός, αλλά και την ευθύνη να ορίζουμε και να πετυχαίνουμε τους αναγκαίους στόχους, έτσι ώστε να μην ξαναγυρίσουμε ποτέ σε εποχές που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε” δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Είναι επίσης γεγονός ότι ο νέος προϋπολογισμός καταρτίζεται σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας, καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συνεχίζεται ο ενεργειακός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Ρώσος πρόεδρος στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα δεν έχουν ξεπεραστεί και οι αρρυθμίες που προκάλεσε όλο το προηγούμενο διάστημα στη διακίνηση των αγαθών η πανδημία. Ο προϋπολογισμός αυτός καλείται λοιπόν να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία, να υπηρετήσει την ανάπτυξη, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων για τη στήριξη της κοινωνίας και κυρίως των πιο ευάλωτων πολιτών. Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας και στο στόχο επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας. Επιδιώκεται παράλληλα η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη πιέζεται από τις υφεσιακές τάσεις της ενεργειακής κρίσης” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

Εκτιμάται μάλιστα ότι η ανάπτυξη στη χώρα το 2023 θα κινηθεί πολύ πάνω από το μέσο όρο των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης. Διασφαλίζονται ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό τα περιθώρια για μόνιμα μέτρα αλλά και για έκτακτες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας. Άλλωστε, σε όλη τη διάρκεια των μεγάλων κρίσεων που έχουμε βιώσει τα τρία τελευταία χρόνια, η πρόοδος της οικονομίας χάρη στην κυβερνητική πολιτική, μας δίνει τη δυνατότητα και τους πόρους να στηρίζουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με αλλεπάλληλα προγράμματα ενίσχυσης. Για το σκοπό αυτό έχει συμπεριληφθεί και στον προϋπολογισμό του 2023 η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και επιπλέον 1 δισ. Ευρώ για έκτακτες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης“.

Συνοπτικά σε 11 παρεμβάσεις:

Πρόκειται για μέτρα, τα οποία έχουν κοστολογηθεί στον προϋπολογισμό, έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται και κάποια από αυτά θα εφαρμοστούν την επόμενη περίοδο.

  • Πρώτον, η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.
  • Δεύτερον, η αύξηση των συντάξεων από την 1η προ του 2023 σε ένα ποσοστό της τάξεως του 7% εκτιμάται στο 7%.
  • Τρίτον, η μονιμοποίηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατομμυρίων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
  • Τέταρτον, η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, αύξηση του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης που μεσοσταθμικά εκτιμάται στο 10%.
  • Πέμπτον, τη διάθεση επιπλέον 180 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους του έκτακτου υγειονομικού προσωπικού.
  • Έκτον, μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφορούν τη μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς θητείας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης, την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και την ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.
  • Έβδομον, την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στα 1.500 ευρώ και για όσους συγκατοικούν στα 2.000 ευρώ.
  • Όγδοον την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
  • Την παράταση της αναστολής του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές.
  • Την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως οι υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, καθώς και στα εισιτήρια κινηματογραφικών θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού αλλά και σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο.
  • Την εφαρμογή του πλαισίου δράσεων για τη νέα στεγαστική πολιτική. Τις πρωτοβουλίες για τη νέα γενιά που εξήγγειλε πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνησή μας έχει σχέδιο, έχει συνέπεια, έχει επαγγελματισμό και κυρίως έχει τη βούληση να συνεχίσει να απαντά με πράξεις, να συνεχίσει να απαντά με έργα στα μεγάλα προβλήματα της εποχής, παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της κοινωνίας” κατέληξε.

Παγκόσμιο πρόβλημα η ακρίβεια

Για την ακρίβεια τόνισε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που καμία κυβέρνηση πουθενά στον κόσμο, πουθενά στην Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ριζικά και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με τρόπο που να μην αφήνει κανένα αποτύπωμα στην κοινωνία. “Ήδη ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει ξεπεράσει το 10% και σπάει όλα τα ρεκόρ των προηγούμενων δεκαετιών” είπε.

Αποτελεί κατ επέκταση κορύφωση του λαϊκισμού η προσπάθεια κάποιων και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα να παρουσιάζουν ένα παγκόσμιο πρόβλημα σαν ελληνικό φαινόμενο, αλλά και η απόπειρα τους να υπόσχονται εύκολες μαγικές λύσεις σε δύσκολα παγκόσμια προβλήματα. Αυτή την προσπάθεια αποδόμησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας την Παρασκευή στη Βουλή, στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού” δήλωσε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

Στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κ. Τσίπρα, υπογράμμισε πρωθυπουργός την παγκόσμια διάσταση του προβλήματος. Αλλά και κάτι άλλο. Υπογράμμισε τη σιωπή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον πραγματικό ένοχο της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τις πληθωριστικές εξάρσεις που δεν είναι άλλος από τον Ρώσο πρόεδρο και την εισβολή που επιχείρησε στην Ουκρανία. Αποδόμησε τους μύθους του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, τα έσοδα και τη διαχείρισή τους από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και διυλιστηρίων, καθώς και τις εξαγγελίες περί δήθεν κρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Απέδειξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται διαρκώς στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε ό, τι αφορά τα μέτρα στήριξης. Επισημαίνω σχετικά ότι σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου Ifo, η Ελλάδα είναι δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχει δαπανήσει για το σκοπό αυτό το 72% του ποσοστού του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του έτους κατατάσσεται στη 10η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη και επί του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας, η τιμή λιανικής στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο ήταν η δεύτερη φθηνότερη ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες με κυμαινόμενα τιμολόγια. Παράλληλα, η χώρα μας, είναι η πρώτη χώρα που επέβαλε έκτακτη φορολόγηση και μάλιστα στο ποσοστό του 90%, την υψηλότερη στην Ευρώπη για τα έσοδα των παραγωγών ενέργειας για το διάστημα μέχρι τον Ιούλιο.

Όπως επίσης η χώρα μας εφάρμοσε έναν εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των βασικών εσόδων, των εσόδων των εταιρειών, από τον οποίο μέχρι στιγμής έχουμε εισπράξει 2,7 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες. Ο μηχανισμός αυτός είναι μια εθνική επιτυχία, όχι μόνο γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίζουμε πολύ αποτελεσματικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όχι μόνο γιατί αποδίδει, αλλά διότι, όπως υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ο μηχανισμός αυτός υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται ήδη υποχρεωτικός σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία υποφέρει από την εισαγόμενη ακρίβεια. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό και είναι σίγουρα πολύ σκληρό για ένα λαό που έχει βασανιστεί από μια δεκαετή οικονομική κρίση, που ταλαιπωρήθηκε από την πανδημία και μετά από τις συνέπειες του πολέμου, να βιώνει τώρα και αυτό. Οι αντοχές μας δοκιμάζονται και δοκιμάζονται σκληρά. Πρέπει όμως ταυτόχρονα όλοι να έχουμε συνείδηση ότι η κατάσταση εύκολα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη όσον αφορά και τις τιμές, αλλά και την επάρκεια των αγαθών. Αυτό συμβαίνει ήδη σε μια σειρά από χώρες. Εμείς είμαστε εδώ με την πολιτική που εφαρμόζουμε, με την προσπάθεια που καθημερινά καταβάλλουμε, με πλήρη συναίσθηση της δυσκολίας της κατάστασης για να αντιστεκόμαστε και να καταφέρνουμε στο πλαίσιο του δυνατού, να μειώσουμε αρκετά τη δύναμη της κρίσης, ώστε αυτή να φτάσει στον πολίτη όσο το δυνατόν πιο αποδυναμωμένη“.

Δεν αναμένονται σύντομα αποφάσεις για το ντίζελ κίνησης

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως δεν αντιδρά σπασμωδικά, αλλά στο σωστό χρόνο κάνει παρεμβάσεις, ώστε να έχουμε την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Δεν αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες ημέρες“, απήντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας κυβερνητικής παρέμβασης με στόχο τη συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης.

Σε ό,τι αφορά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως αυτήν την φορά θα παρθούν αποφάσεις, στο επίκεντρο βρίσκεται η υιοθέτηση των προτάσεων μας τόσο περί κοινής προμήθειας φυσικού αερίου, όσο και της φιλοσοφίας μας περί επιβολής κάποιου είδους πλαφόν. Η Ελλάδα που πρωτοστάτησε για την ανάγκη λήψης μέτρων θα επιμείνει και στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Αναφορικά με την ανάρτηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στην οποία καλεί την αντιπολίτευση να συναινέσει στην εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής από τις ερχόμενες εκλογές, ώστε να μη μεσολαβήσει το διάστημα της αβεβαιότητας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η δήλωση του κ. Μηταράκη δεν στοχεύει να παρακάμψει το Σύνταγμα και υπενθύμισε πως η συζήτηση περί του εκλογικού νόμου έχει κλείσει.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση βιασμού 19χρονης στο ΑΤ Ομονοίας, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως έχουν εκκινήσει όλες οι σχετικές διαδικασίες και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα οι φερόμενοι ως ένοχοι και διεμήνυσε ότι «μεμονωμένα περιστατικά, που δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά και είναι καταδικαστέα, δεν μπορούν να ρίχνουν σκιές στη σπουδαία δουλειά, που κάνει η ΕΛ.ΑΣ. για την ασφάλεια των πολιτών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος