Α. Πελώνη: Δεν εφησυχάζουμε, θα ενταθούν οι έλεγχοι – Νέα εποχή ανάκαμψης και ανάτασης για τη χώρα (video)

Η χώρα ξεκίνησε την πορεία για τη νέα κανονικότητα, μετά το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και των σχολείων, είμαστε στην επόμενη φάση. Διανύουμε κιόλας τις πρώτες μέρες μετά το άνοιγμα του τουρισμού και των μουσείων, την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, την κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής μηνυμάτων και τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας, με την εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κα Πελώνη υπογράμμισε ότι δεν εφησυχάζουμε και για αυτό τον λόγο προχωράμε στην αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων των ελεγκτικών μηχανισμών με στόχο να συνεχίσουμε με ασφάλεια και να αποφύγουμε εξάρσεις. «Εγκαταλείπουμε περιορισμούς που μας κούρασαν αλλά δεν εφησυχάζουμε. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, τόνισε με έμφαση.

Για το άνοιγμα του τουρισμού, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος δημιουργήθηκαν πέντε ζώνες άμυνας:

-Η πρώτη αφορά τις πύλες εισόδου. Όλοι οι ταξιδιώτες οφείλουν να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι τους και να προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του), είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την ημερομηνία νόσησης. Από την 1η Ιουνίου θα γίνει ενεργοποίηση του Green Pass.

-Η δεύτερη ζώνη -και πάλι στις πύλες εισόδου- αφορά στη διενέργεια στοχευμένων δειγματοληπτικών τεστ.

-Η τρίτη αφορά στη δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της χώρας.

-Η τέταρτη αφορά στην εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων για τις δραστηριότητες στον τουρισμό.

-Και η πέμπτη στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

“Κοινός στόχος τώρα είναι να αποδειχθούν στέρεα τα βήματα που κάνουμε. Έτσι ώστε να ακολουθήσουν, με ασφάλεια και χωρίς κανένα πισωγύρισμα, τα επόμενα. Είμαστε στην αρχή του τέλους και όχι στο τέλος της προσπάθειας. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Δεν ξεχνάμε ότι ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και καραδοκεί. Και γι’ αυτό -όπως επίμονα συνιστούν οι ειδικοί- οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας: Να φοράμε τη μάσκα, να κρατάτε τις αποστάσεις, να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Αναπτύσσουμε δραστηριότητες που μας έλειψαν, εγκαταλείπουμε περιορισμούς που μας κούρασαν, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση. Δεν εφησυχάζουμε. Ο εφησυχασμός μπορεί να είναι καταστροφικός“, υπογράμμισε η κα Πελώνη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι απαραίτητο και οι επαγγελματίες να συμμορφώνονται στους ειδικούς όρους λειτουργίας και αναφέρθηκε εκτενώς στους ελέγχους που διενεργήθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα κλιμάκια κατέγραψαν “παραβάσεις στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Το Σάββατο σε 72.911 ελέγχους, καταγράφηκαν 278 παραβιάσεις των μέτρων, επιβλήθηκαν πρόστιμα 151.400 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις και επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις. Ήδη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και συνεχίζουν ακόμα πιο εντατικά τους ελέγχους¨”.

«Θα είμαστε», όπως τόνισε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «αυστηροί στη επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα και καθώς θα φτάνουμε πια στον Ιούνιο και θα έρχονται πολλοί περισσότεροι επισκέπτες στη χώρα μας, τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι πολύ καλύτερα από ό,τι είναι και σήμερα ώστε να περάσουμε ένα Καλοκαίρι πραγματικά ελεύθερο. Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα».

Επίσης, είπε ότι “η Κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει σεβασμός των μέτρων από όλους ώστε να συνεχίσουμε με ασφάλεια και να αποφύγουμε επιδημιολογικές εξάρσεις. Είναι ταυτόχρονα ανάγκη να αξιοποιούμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και -πάνω απ όλα- να σπεύσουμε για εμβολιασμό. Να ενημερώσουμε όσους διστάζουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Να γίνει κοινή πεποίθηση ότι αυτή είναι η ασπίδα για την προστασία μας και την επανάκτηση της ελευθερίας μας. Ότι, με αυτό το όπλο, θα νικήσουμε τον ιό. Και το όπλο αυτό κανένας δεν πρέπει να το στερηθεί. Το οφείλουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους γύρω μας”.
Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν ήδη γίνει περίπου 4.300.000 εμβολιασμοί, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 1.550.000 συμπολίτες μας και το πρόγραμμα “Ελευθερία” συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην πορεία της οικονομίας και τις προοπτικές της, επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό -όπως ήδη επισημαίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- το γεγονός ότι η χώρα μας κατάφερε να μετριάσει την ύφεση και να στηρίξει την απασχόληση. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, διατέθηκαν περίπου 24 δισ. ευρώ το 2020 και διατίθενται επιπλέον 15,5 δισ. τη χρονιά που διανύουμε. Από αυτά περίπου 3 δισ. θα δοθούν για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αφορούν κυρίως:

-Την ολοκλήρωση του έβδομου κύκλου της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

-Το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «Γέφυρα ΙΙ».

-Την επιδότηση μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων.

-Την αποζημίωση ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία» για τους εργαζόμενους.

-Τη νέα δράση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της εστίασης για την οποία άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

-Τα προγράμματα στήριξης επιμέρους τομέων, ανάμεσα στα οποία το πρόγραμμα ενίσχυσης των γυμναστηρίων και των παιδότοπων και το πρόγραμμα για την ψηφιακή αναβάθμιση στο χώρο των δικηγόρων.

-Στο μεταξύ, καταρτίζεται ήδη πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουρισμού, ενώ εξετάζονται οι δυνατότητες για προγράμματα στήριξης και σε άλλους τομείς.

Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα μπαίνει σταδιακά σε μια νέα εποχή οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής ανάτασης. Όπως ήδη εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 4,1% και το 2022 το 6% του Α.Ε.Π..

Συντείνουν στην κατεύθυνση αυτή:

-Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο.

-Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν, καθώς κι αυτές που προωθούνται τώρα, προκαλώντας έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

-Οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

-Η αύξηση κατά περίπου 22 δισ. των καταθέσεων, μέρος των οποίων θα μπει στην κατανάλωση και την πραγματική οικονομία.

-Ο πόροι που μπορεί να αντλήσει τα επόμενα χρόνια η χώρα μας από τα κοινοτικά ταμεία (το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης) που συνολικά ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ και μπορούν να στηρίξουν το σχέδιο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναμόρφωση της χώρας και τη δημιουργία μιας νέας καλύτερης Ελλάδας.

Επιπλέον το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε η κα Πελώνη, αποσπά ήδη ευμενή σχόλια και αναμένεται να εγκριθεί σύντομα.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη για να παραστεί στα εγκαίνια αναβάθμισης του αεροδρομίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 440 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων διαχείρισης από την Fraport Greece.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση αν θα ληφθούν μέτρα, αρχικά σε τοπικό επίπεδο αν δεν εισακουστούν οι προτροπές της κυβέρνησης προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εισακουστούν. Τόνισε ότι οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και πως πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε. «Είμαστε στη σταδιακή επανεκκίνηση. Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, να μην εφησυχάσουμε. Αν και όπου υπάρξουν τοπικές εξάρσεις θα αντιμετωπιστούν με τον δέοντα τρόπο», ανέφερε.

Σχετικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στο Φόρουμ των Δελφών, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να θέσουμε ως προϋπόθεση αναβάθμισης της τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ-Τουρκίας την αποκλιμάκωση στο κυπριακό και στην ανατολική μεσόγειο, η κα Πελώνη υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να συνδέσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Κύπρο και συνολικά με την παραβατική της συμπεριφορά στην περιοχή. Σημείωσε επίσης ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενους τρόπους ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο με ταυτόχρονη, ρητή αναφορά να μην επαναληφθούν προκλήσεις και παραβατικές συμπεριφορές.
«Η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης είναι μέτρο που θα μπορούσε να εντάσσεται στη λεγόμενη θετική ατζέντα. Πρέπει η Τουρκία να εφαρμόσει την υφιστάμενη τελωνειακή ένωση, με πλήρη εφαρμογή ως προς την Κύπρο, και να μην παραβαίνει θεμελιώδεις κανόνες. Είναι ζήτημα που έχουμε εγείρει επανειλημμένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», συνέχισε ενώ για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, είπε ότι έχουν ξεκινήσει η διερευνητικές επαφές.
«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει και είναι στο χέρι της Τουρκίας πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. Εφόσον προχωρήσει, το επόμενο στάδιο θα μπορούσε να ήταν μια διαπραγμάτευση και αν δεν ευοδωθεί, τότε προσφυγή στη Χάγη βάση συνυποσχετικού», συμπλήρωσε και τόνισε: «Εδώ τίθεται θέμα υπεραπλούστευσης η οποία δεν πρέπει να γίνεται. Η ζωή και η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη».

Για τις τοποθετήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας περί «τουρκικής μειονότητας», η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συνθήκη της Λωζάνης και είναι ξεκάθαρη η επισήμανση για μουσουλμανική, θρησκευτική, μειονότητα. «Οτιδήποτε άλλο είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας και παραποίηση των στοιχείων».

Σε ότι αφορά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ η κα Πελώνη μετά από σχετική ερώτηση δήλωσε ότι διερευνήθηκε το πεδίο δυνατοτήτων συνεργασίας, ιδιαίτερα στην ενέργεια και την οικονομία. Είπε επίσης ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των γειτόνων μας, των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, υπό όρους και προϋποθέσεις και εφόσον εκπληρώνονται τα κριτήρια.
Επιπλέον για το χρόνο που θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή οι συμφωνίες με τη γειτονική χώρα και σχετικά με τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι θα τις καταψηφίσει, επανέλαβε ότι αυτό θα γίνει ανάλογα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό και θα προσαρμοστούν στο προγραμματικό έργο και όχι αντίστροφα. «Τα υπόλοιπα στην ώρα τους», πρόσθεσε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε και σχετικά με τους βομβαρδισμούς από την ισραηλινή αεροπορία κτιρίων στα οποία στεγάζονταν πρακτορεία ειδήσεων και αν αυτό είναι απόπειρα φίμωσης της ενημέρωσης.
Η κα Πελώνη παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι ο Νίκος Δένδιας είχε επικοινωνίες με τον Παλαιστίνιο και τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα καθώς και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας σε ότι αφορά την εγκληματικότητα, η κα Πελώνη είπε ότι η υψηλή εγκληματικότητα δεν τεκμηριώνεται από τα στοιχεία. «Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα. Έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών και ληστειών. Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της», υπογράμμισε.

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή και γιατί δεν έχουν ενταχθεί ορισμένες επιχειρήσεις τουρισμού, είπε ότι οι όροι είναι σαφείς όπως είναι σαφές και ποιος δικαιούται.
Παράλληλα ανέφερε ότι η εικόνα που έχει η κυβέρνηση για την τουριστική κίνηση το τριήμερο είναι θετική. «Δεν έχω τα στοιχεία του τριημέρου από την Παρασκευή. Στις πρώτες δύο ημέρες οι αφίξεις ήταν γύρω στις 24.000. Όλα βαίνουν καλώς προς το παρόν, με βάση τους ελέγχους και τις προϋποθέσεις. Ελπίζουμε σε καλύτερη συνέχεια», συμπλήρωσε.

Σε συνέχεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και σε ό,τι αφορά την είσοδο ξένων επισκεπτών στη χώρα, διευκρινίζεται ότι μπορεί να επιδεικνύεται ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή PCR τεστ 72 ωρών ή βεβαίωση νόσησης.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν έχει κάποιο σχόλιο για την κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα ενώ σε ερώτηση αν θα γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες των βουλευτών Μαριέττας Γιαννάκου και Όλγας Κεφαλογιάννη για το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια ανέφερε: «Όλες οι βουλευτικές τροπολογίες μελετώνται και εξετάζονται. Η διαβούλευση, η σύνθεση απόψεων, να ακούσει η κυβέρνηση και ενδεχομένως να διορθώσει όπου μπορεί, είναι και ο λόγος που γίνεται συζήτηση στις επιτροπές».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος