Λαβρόφ: Αν εξαρτάται από τη Ρωσία δεν θα υπάρξει πόλεμος

Συνέντευξη στους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν στη Ρωσία, δίνει αυτή την στιγμή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Η πιο δύσκολη ίσως ερώτηση που δέχτηκε, είναι για το αν θα γίνει πόλεμος με τις ΗΠΑ: “Αν εξαρτάται από τη Ρωσία, τότε δεν θα υπάρξει πόλεμος, δεν θέλουμε πολέμους. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε αγενείς επιθέσεις στα συμφέροντα μας” τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Αν τηρηθούν οι συμφωνίες του Μινσκ όλα θα πάνε καλά

Με αφορμή το θέμα που έχει ανοίξει, ύστερα από την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας, το οποίο ζήτησε από το Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες του Λουκάνσκ και του Ντόνετσκ, ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε πως: “Το θέμα της αναγνώρισης θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της σταθερής γραμμής που μας υπαγορεύει να αναγκάσουμε τη Δύση να αναγκάσει με την σειρά της το Κίεβο να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ. Τότε όλα θα είναι ομαλά, όπως προβλέπεται από το έγγραφο που παρεμπιπτόντως είναι εγκεκριμένο και από την Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η υστερία της Δύσης

Αναφορικά με πληροφορίες αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων της Δύσης, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία είναι έτοιμη να επέμβει στην Ουκρανία, ο Σεργκέι Λαβρόφ, αφού το διέψευσε, έκανε λόγο για υστερία.  

Λογική η απάντηση των ΗΠΑ, εξωφρενική του ΝΑΤΟ

Ύστερα από έναν μήνα, μόλις προχτές η Ρωσία έλαβε την απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις εγγυήσεις ασφάλειας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Και οι δύο απαντήσεις, σύμφωνα με τον Σεργκέι  Λαβρόφ, δεν ικανοποιούν το κύριο πρόβλημα της Ρωσίας. Στην μεν απάντηση των ΗΠΑ αν και αυτή διακρίνεται από το δυτικό ύφος το οποίο ¨σκιάζει τον φράχτη”, διέκρινα κάποια λογικά σημεία, σημείωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ .Ανίθετα, σχολιάζοντας την απάντηση του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως ντρέπεται για λογαριασμού εκείνου που συνέταξε. Όπως εξήγησε:  “Η απάντηση του ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας είναι πολύ ιδεολογική σε σύγκριση με την απάντηση των ΗΠΑ, η οποία στο υπόβαθρο της είναι σχεδόν υπόδειγμα διπλωματικής ευπρέπειας”.

Νέα συνάντηση με Μπλίνεκεν Ti είπε για Ομπάμα

Νέα συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε πως θα έχει μέσα στις προσεχείς δυο βδομάδες ο Σεργκέι Λαβρόφ. «Μιλήσαμε με τον, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Γενεύη, πως πρέπει να ομαλοποιήσουμε με κάποιο τρόπο αυτή την κατάσταση. Προτείνουμε να επαναφέρουμε όλα όσα υπήρχαν στις διμερείς μας σχέσεις, ξεκινώντας από την άσχημη και ασήμαντη κίνηση του νομπελίστα Μπαράκ Ομπάμα και να ακυρώσουμε όλα όσα ξεκίνησαν από αυτό και ό,τι επακολούθησε. Λοιπόν, θα υπάρξει μια νέα συνάντηση τις επόμενες δύο εβδομάδες. Τώρα υπάρχει απευθείας διαπραγμάτευση με την πλευρά των Αμερικανών”.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο εξωτερικό βρίσκονται με πρόσκληση

Σε αντίθεση με τα αμερικανικά στρατεύματα που έχουν παρουσία σε πολλά σημεία του πλανήτη χωρίς πρόσκληση, τα δικά μας αντίθετα έχουν παρουσία μόνο κατόπιν προσκλήσεων. 

Οι σχέσεις μας με τη Λατινική Αμερική

Με αφορμή πληροφορίες που θέλουν τη Ρωσία να αναπτύσσει βαρύ οπλισμό σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως είναι η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως ανεξάρτητα με την έκβαση που θα έχει ο διάλογος με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας, η Μόσχα θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος