Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία – Νέα επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη

Δυναμιτίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η νέα επίθεση που εξαπέλυσε ο Ρατζίπ Ταγίπ Ερντογάν εις βάρος του Έλληνα Πρωθυπουργού μετά την επιστροφή του από το Αϊζερμπαϊτζάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε δηλώσεις στο αεροπλάνο επιστροφής από το Αζερμπαϊτζάν λέγοντας: «Ο Μητσοτάκης δεν είναι ομόλογός μου. Δεν πρόκειται να κάνουμε το λάθος που κάναμε στο παρελθόν. Η Ελλάδα εγκατέλειψε το ΝΑΤΟ και η τότε τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα τώρα χρωστάει 400 δις ευρώ, η Αμερική έχει πέντε συν τέσσερις, εννέα βάσεις στην Ελλάδα. Εναντίον ποιανού είναι αυτές οι βάσεις: Λένε εναντίον της Ρωσίας, αυτό είναι ψέμα. Δεν είναι ειλικρινείς. Η στάση τους εναντίον της Τουρκίας είναι προφανής. Τι έκαναν στο Μητσοτάκη τις προάλλες; Άνοιξαν τις θύρες του Κογκρέσου και του επέτρεψαν να μιλήσει. Τον χειροκρότησαν  και τον επευφημούσαν. Το θέμα των F-16 μπήκε στην ατζέντα. Ένας Μουσουλμάνος δεν μπορεί να εξαπατηθεί δυο φορές».

Πρόσθεσε επίσης ότι «όσο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, δεν μπορούμε να πούμε “ναι” στις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

Για τη νέα πιθανή διασυνοριακή επιχείρηση, ο Ερντογάν προειδοποίησε επικαλούμενος στίχους τουρκικού τραγουδιού «Κάποια νύχτα θα έρθουμε κρυφά».

Τι είπε για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Αναφορικά με το ζήτημα της διέυρυνσης του ΝΑΤΟ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με τις αποστολές της Φινλανδίας και της Σουηδίας που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν στο «αναμενόμενο επίπεδο» και η Άγκυρα δεν μπορεί να πει ναι σε χώρες «που υποστηρίζουν την τρομοκρατία» αναφορικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση TRT Haber.

Η Τουρκία έχει εκδηλώσει την άρνησή της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και ο Ερντογάν δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν: «Δεν είναι τίμιοι ή ειλικρινείς».

«Για όσο καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν ηγείται της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να πούμε “ναι” για την είσοδο χωρών στο ΝΑΤΟ, οι οποίες, υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Ελλάδα δεν παζαρεύει θέματα εθνικής κυριαρχίας

Μπροστά στην κλιμάκωση της έντασης από την τουρκική πλευρά, άμεση ήταν η απάντηση του ΥΠΕΞ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με δήλωσή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» το Σάββατο δήλωσε: «Αντιδρούμε με σύνεση και ψυχραιμία. Δεν παρασυρόμαστε από την πέραν του Αιγαίου ακραία ρητορική. Επιλέγουμε εμείς τον τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσουμε. Είναι προφανές ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται μόνον εναντίον της χώρας μας».

Συμπληρωματικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»:

«Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δεν θα σταματήσουμε να διεθνοποιούμε την τουρκική παραβατικότητα σε όλα τα διεθνή φόρα. Η Ελλάδα δεν υποχωρεί σε απειλές και μπλόφες, ούτε παζαρεύει τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας».

Δείτε επίσης:

Νέα πρόκληση στο Αιγαίο με παράνομη Navtex της Τουρκίας – Δεσμεύει μεγάλες εκτάσεις στο κεντρικό Αιγαίο (video)

Πηγή: Αριάνα Φερεντίνου, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος