Κατέβασαν ρολά οι επαγγελματίες της εστίασης – Κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα

Σε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων τους έχουν προχωρήσει σήμερα οι καταστηματάρχες της εστίασης, διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά μέτρα διαχείρισης της πανδημίας.

Κατέβασαν ρολά οι επαγγελματίες της εστίασης – Κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα
Eurokinissi
Κατέβασαν ρολά οι επαγγελματίες της εστίασης – Κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα
Eurokinissi
Κατέβασαν ρολά οι επαγγελματίες της εστίασης – Κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα
Eurokinissi

Οι επαγγελματίες στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και με πορεία κατευθύνθηκαν στη Βουλή όπου και αντιπροσωπεία τους κατέθεσε υπόμνημα. Αμέσως μετά πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους σημείωσε πως συνολικά δόθηκαν 290 εκατομμύρια στην εστίαση και πως στόχος είναι να κάνουμε γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά.

Κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη.  Κόσμος συμμετείχε σε διαμαρτυρία έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με στόχο την επίδοση υπομνήματος στον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης.

Κατέβασαν ρολά οι επαγγελματίες της εστίασης – Κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΙΛΗΣ
Κατέβασαν ρολά οι επαγγελματίες της εστίασης – Κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΙΛΗΣ

Και στην Πάτρα η εστίαση κατέβασε ρολά

Κλειστές έμειναν σήμερα το πρωί οι επιχειρήσεις εστίασης και στην Πάτρα στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου. Η συντριπτική πλειοψηφία των καφέ και των εστιατορίων της πόλης κράτησαν κατεβασμένα τα ρολά τους ανεβάζοντας σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό συμμετοχής στη διαμαρτυρία που έχει ως βασικά αιτήματα τη λήψη μέτρων για την οικονομική ελάφρυνση των επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα λόγω της πανδημίας και την αποδέσμευση των επιχειρηματιών από την αρμοδιότητα του ελέγχου των πελατών τους στον εμβολιασμό, τη νόσηση κ.ο.κ.

Στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου που γέμισε με μαύρα μπαλόνια με τη συμμετοχή καταστηματαρχών της εστίασης, εμπόρων, εκπροσώπων του Δήμου Πατρέων και φορέων της περιοχής. Λίγο μετά τις 12 ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τα εμπορικά καταστήματα δεν λειτούργησαν έως τις 2 το μεσημέρι σε ένδειξη συμπαράστασης των επαγγελματιών της εστίασης.

Την αντίδραση μελών του κλάδου εστίασης προκάλεσε η πώληση καφέ (take away) από αρτοποιία της Πάτρας.

Ρόδος: Στη συγκέντρωση υπογραφών προχώρησαν οι εστιάτορες

Στη συλλογή εκατοντάδων υπογραφών υποστήριξης των αιτημάτων τους προχώρησαν σήμερα οι ιδιοκτήτες εστιατορίων στη Ρόδο, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση των επαγγελματιών της εστίασης, ενάντια στα μέτρα για τον Covid.

Καθώς στη Ρόδο τα περισσότερα εστιατόρια έχουν ήδη κλείσει λόγω του εποχικού χαρακτήρα τους, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν αντί για κλείσιμο των επιχειρήσεων που έχουν απομείνει ανοιχτές, να προχωρήσουν στη συλλογή υπογραφών υποστήριξης των αιτημάτων τους.
Έτσι έστησαν τραπεζάκι με καρέκλες στον χώρο μπροστά από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, στο Μαντράκι και «έντυσαν» με μαύρα πανιά το εμβληματικό σιντριβάνι.
Κατέβασαν ρολά οι επαγγελματίες της εστίασης – Κινητοποιήσεις ανά την ΕλλάδαΤα αιτήματα τους, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του σωματείου τους, Ευρυπίδη Γκόγκο, είναι:
• Αναπροσαρμογή (μείωση) των προστίμων.
• Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ΜΗ επιστρεπτέες.
• Συμμετοχή της ΠΟΕΣΕ στις αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές πριν την λήψη των αποφάσεων.
• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Ηλεία: Κλειστή η εστίαση καθώς και τα εμπορικά καταστήματα

Κλειστά είναι σήμερα τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, αλλά και τα καταστήματα εστίασης της Ηλείας, στο πλαίσιο της Πανηλειακής Κινητοποίησης που έχουν προγραμματίσει οι Εμπορικοί Σύλλογοι και η Εστίαση, διαμαρτυρόμενοι και για τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, οργάνωσε συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία Πύργου, μπροστά από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, σε συνεργασία με το Σωματείο Εστίασης Πύργου ο «Διόνυσος», και παραδόθηκε ψήφισμα στον δήμαρχο Πύργου.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη στην Π.Ε Ηλείας, όπου και εκεί παραδόθηκε το ψήφισμα.

Καλαμάτα: «Καθολική» η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία απ’ τα καταστήματα εστίασης 

Κλειστά είναι σήμερα Τρίτη, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα καταστήματα εστίασης στην Καλαμάτα, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΠΟΕΣΕ.

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ Καλαμάτας με τον Ηλία Μαραβά, ο εκπρόσωπος τύπου του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Ανδρέας Ζαγάκος , σημείωσε ότι η απεργία αποτελεί μια ειρηνική αντίδραση απέναντι σε μέτρα που οδηγούν στην εξόντωσή τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι κατά του εμβολιασμού ή των υγειονομικών μέτρων που θα βάλουν «φρένο» στην πανδημία.

Κατέβασαν ρολά οι επαγγελματίες της εστίασης – Κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα

Πρόσθεσε επίσης, ότι η σημερινή απεργία δεν έχει στο επίκεντρό της μόνο το θέμα των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά γενικότερα το ζήτημα της αναγκαιότητας εξορθολογισμού του συνολικού πλαισίου που διέπει την εστίαση.

Ο κ. Ζαγάκος υπογράμμισε ότι η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί μόνο την αρχή και πρόκειται να υπάρξει και συνέχεια στις κινητοποιήσεις.

Λέσβος: Καθολική συμμετοχή των επιχειρηματιών της εστίασης στην κινητοποίηση

«Λουκέτο» έβαλαν σήμερα τα καταστήματα εστίασης στη Λέσβο. Τόσο στην πόλη της Μυτιλήνης όσο και στα χωριά καθολική ήταν η συμμετοχή των επιχειρηματιών της εστίασης στην πανελλαδική κινητοποίηση που διοργάνωσε ο κλάδος.

Τα μέλη του Συλλόγου Εστίασης Λέσβου «Ασπίδα» παρέδωσαν ψήφισμα, στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και στον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελη, με τα αιτήματά τους καθώς και πρόσφατη δημοσκόπηση, που όπως δήλωσε ο πρόεδρος της «Ασπίδας» Νίκος Γιαννάκας «παρουσιάζει την πραγματική εικόνα της εστίασης σήμερα με όλα τα  ποσά που έχουμε πάρει ως ενίσχυση την περίοδο της πανδημίας».

Τα μέλη του Συλλόγου «Ασπίδα» ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης, λόγω της πανδημίας, ενώ ανέφεραν ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και ο τζίρος των καταστημάτων μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων έχει μειωθεί από 20% έως 50%». Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης δήλωσαν την πλήρη στήριξή τους στους επιχειρηματίες της εστίασης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Σωματείο Εστιατόρων Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου.

Στήριξη  στους επιχειρηματίες της εστίασης και από τον Βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού. Σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Η κυβέρνηση εξοντώνει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της εστίασης και μαζί τους εργαζόμενους τους… Τους μετατρέπει σε… υγειονομικούς, αστυνομικούς και επιθεωρητές δημόσιας υγείας, τη στιγμή που με δική της ευθύνη έχει βγει εκτός ελέγχου η πανδημία στη χώρα μας… Οι επαγγελματίες της εστίασης δεν διεκδικούν ούτε ρουσφέτια, ούτε χάρες. Βγαίνουν ξανά στο δρόμο, προτού η κυβέρνηση τους πετάξει οριστικά στο δρόμο. Διεκδικούν μέτρα για την  επιβίωση του κλάδου σε καιρούς που η τραγική κρατική διαχείριση της πανδημίας και η έκρηξη της ακρίβειας σφίγγει σαν θηλιά τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γι’ αυτούς τους λόγους στηρίζουμε τις σημερινές κινητοποιήσεις των ανθρώπων της εστίασης και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματά τους, διεκδικώντας λύσεις βιώσιμες,  γι’ αυτούς και για τους εργαζομένους τους.

Αναλυτικά τα αιτήματα του κλάδου:

  •  Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
  • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
  • Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
  •  Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
  • ·Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  •  Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  •  Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  •  Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

 Διαρθρωτικά μέτρα

  • Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
  • Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
  • Εξ΄ ορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος