Κανάρια: Ξύπνησε ηφαίστειο μετά από μισό αιώνα – Ποτάμια λάβας και υποχρεωτική εκκένωση δέκα περιοχών

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Την υποχρεωτική εκκένωση δέκα κοινοτήτων, που έχουν τεθεί σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού, ανακοίνωσαν απόψε οι αρχές του νησιού Λα Πάλμα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα.

Η τοπική κυβέρνηση («Καμπίλδο») κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πλησιάζουν στη ζώνη του ηφαιστείου.

Δύο ώρες μετά την πρώτη έκρηξη, ποτάμια λάβας κατέβαιναν την πλαγιά και διατάχθηκε η εκκένωση πολλών χωριών, μεταξύ των οποίων είναι τα Ελ Πάσο και Λος Λιάνος δε Αριδάνε.

Από το 1971 είχαν να δουν ηφαιστειακή έκρηξη οι κάτοικοι του νησιού Λα Πάλμα, ένα από τα οκτώ νησιά που αποτελούν το σύμπλεγμα των Καναρίων Νησιών στον Ατλαντικό Ωκεανό. Τον Οκτώβριο του 1971 η λάβα του ηφαιστείου Τενεγκία εξέρχονταν για περισσότερες από τρεις εβδομάδες μετά το άνοιγμα μιας ρωγμής στα νότια του νησιού.

Το υπέδαφος του Λα Πάλμα είχε παραμείνει αδρανές μέχρι το 2017, όταν ξεκίνησε σεισμική δραστηριότητα που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες φθάνοντας σε περισσότερες από 6.000 σεισμικές δονήσεις. Αυτή η συνεχής επανάληψη μικρών σεισμών, που ονομάζεται σμήνος, προκάλεσε ρωγμές και άνοιξε τουλάχιστον πέντε “στόματα” από όπου σήμερα το απόγευμα άρχισαν να εξέρχονται πέτρες και λάβα.

Οι επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο, είχαν προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες και είχαν ήδη ενημερώσει τον πληθυσμό με διαλέξεις αλλά και μέσω των ΜΜΕ για το πως θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι αν χρειαζόταν να εκκενώσουν τους οικισμούς.

Ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται περίπου στις 82.000 κατοίκους και μέχρι αυτή την ώρα έχουν αφήσει τα σπίτια τους περίπου 1.700 άτομα από 5 κοντινά χωριά στην Κούμπρε Βιέχα.

Η λάβα και οι πέτρες πέφτουν σε δασική και όχι κατοικημένη περιοχή και προκαλούνται μικρές πυρκαγιές. Επειδή το νέφος είναι τοξικό οι αρχές συστήνουν σε κατοίκους και ΜΜΕ να μην πλησιάζουν στην Κούμπρε Βιέχα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι αδύνατον να γνωρίζουν για πόσο διάστημα θα εξέρχεται η λάβα καθώς όπως λένε μπορεί να είναι ώρες, μέρες, μήνες ή και χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ για την διάσκεψη του ΟΗΕ και ανακοίνωσε ότι ταξιδεύει στα Κανάρια Νησιά. «Αυτή τη στιγμή κατευθύνομαι στα Κανάρια Νησιά, δεδομένης της σεισμικής εξέλιξης, για να μάθω από πρώτο χέρι την κατάσταση στη Λα Πάλμα, τον συντονισμό της επιχείρησης και τα ενεργοποιημένα πρωτόκολλα»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος