Ιστορική επίσκεψη του Πάπα στη Μοσούλη – “Χωρίς μάσκα” τόνισαν διεθνή ΜΜΕ

Ο πάπας Φραγκίσκος έφθασε στη Μοσούλη για να προσευχηθεί στην πόλη του βόρειου Ιράκ που ήταν κάποτε προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους και ο πληθυσμός της έχει τώρα αποδεκατισθεί. Η τραγική μείωση των μαθητών του Χριστού σε όλη τη Μέση Ανατολή είναι «μια ανυπολόγιστη ζημιά», διαμήνυσε ο πάπας.Την ίδια ώρα τα μεγαλύτερα δίκτυα του κόσμου έδιναν έμφαση στο γεγονός ότι ο Πάπας δεν φορούσε μάσκα κατά του κορονοϊού.

Η κατοχή του ενός τρίτου της χώρας από την τζιχαντιστική οργάνωση από το 2014 έως το 2017 ήταν το τελευταίο κεφάλαιο αιματοχυσίας που ώθησε στην εξορία την πλειονότητα των χριστιανών. Η χριστιανική κοινότητα του Ιράκ είναι μία από τις παλαιότερες στον κόσμο, ωστόσο οι χριστιανοί αριθμούν πλέον στη χώρα αυτή μόνο 400.000, από 1,5 εκατομμύριο το 2003, πριν από την αμερικανική εισβολή.

Ο 84χρονος ποντίφικας έφθασε με ελικόπτερο από τη γειτονική Αρμπίλ κατά την τρίτη ημέρα της ιστορικής περιοδείας του στο Ιράκ.

Συνολικά καταστράφηκαν 14 εκκλησίες της βόρειας επαρχίας της Νινευή, η μεγάλη πόλη της οποίας είναι η Μοσούλη, επτά από τις οποίες χρονολογούνταν από τον 5ο, τον 6ο και τον 7ο αιώνα. Έτσι χρειάσθηκε να κατασκευαστεί εξέδρα μέσα στα ερείπεια τεσσάρων εκκλησιών διαφορετικών δογμάτων, ανάμεσα στις οποίες η εκκλησία αλ-Ταχίρα της Μοσούλης, ηλικίας άνω των 1.000 ετών.

Από την καρδιά τις Μοσούλης, στην Πλατεία της Εκκλησίας, ο πάπας  προσευχήθηκε για τα θύματα του πολέμου και απευθύνθηκε σ’ ένα μικρό πλήθος που τον επευφημούσε.

Ιρακινοί ιερείς υποδέχθηκαν τον πάπα και σημαίες του Ιράκ και του Βατικανού κυματίζουν στο κέντρο της Μοσούλης .Πέντε ιρακινά ελικόπτερα συνόδευσαν τον ποντίφικα στην επίσκεψή του.

Το ταξίδι του Φραγκίσκου είναι η πρώτη παπική επίσκεψη στο Ιράκ . “Δεν υπάρχει χειρότερη βλασφημία από τη βία”, τόνισε επανειλημμένως ο ρωμαιοκαθολικός ποντίφικας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος