Ισπανία: Τραπεζική συγχώνευση BBVA και Sabadell εξαιτίας της πανδημίας

Μία νέα υπέρ-τράπεζα αναμένεται να προκύψει στις αρχές του 2021 στην Iσπανία από τη συγχώνευση της βασκικής τράπεζας BBVA με την καταλανική Sabadell, που ολοκληρώνουν την περίοδο αυτή τις διαδικασίες συγχώνευσής τους.

Οι τραπεζικές συγχωνεύσεις στην Ισπανία έχουν καθιερωθεί ως μέσον διαφυγής από ένα περιβάλλον με αρνητικά επιτόκια και ενόψει της απειλής που δημιουργεί στους ισολογισμούς τους η κρίση του κορονοϊού. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η απειλή αυτή θα γίνει πραγματικότητα τους πρώτους μήνες του 2021, που συμπίπτει με το τέλος ή τη μείωση των προγραμμάτων δημόσιας βοήθειας που προωθεί η κυβέρνηση για να αποφευχθεί η απότομη επιδείνωση του οικογενειακού και επιχειρηματικού εισοδήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι οικονομικοί επόπτες Goldman Sachs για τη Sabadell και JP Morgan για την BBVA έχουν δώσει ήδη το πράσινο φως στις ενοποιήσεις μεταξύ τραπεζών ως τον καλύτερο μηχανισμό για «μείωση του λειτουργικού τους κόστους», έναν ευφημισμό που κρύβει μια δραστική μείωση των θέσεων εργασίας και κλείσιμο υποκαταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η νέα συγχώνευση που θα προκύψει από την ένωση της BBVA και της Sabadell υπολογίζεται ότι θα έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 600.000 εκατομμυρίων ευρώ, ελαφρώς κάτω από τα 660.000 εκατομμύρια που θα συγκεντρώσει ο πρώτος ανταγωνιστής της σε τοπικό επίπεδο και είναι η άλλη συγχώνευση που ξεκίνησε πριν δύο μήνες μεταξύ της CaixaBank και της Βankia.

Και οι δύο τραπεζικοί όμιλοι θα απέχουν πολύ από τον όμιλο Santander, ο οποίος θα καταλάβει την τρίτη θέση με περιουσιακά στοιχεία 352.296 εκατομμύρια ευρώ. Ακολουθούν η Bankinter και οι υπόλοιπες θεωρούμενες μεσαίες τράπεζες, με πολύ έντονο περιφερειακό χαρακτήρα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι KutxaBank, Ibercaja, Abanca, Unicaja και Liberbank.

Είναι αξιοσημείωτο ότι με την ανακοίνωση της έναρξης των διαδικασιών συγχώνευσης οι χρηματιστηριακές μετοχές της BBVA εκτοξεύτηκαν, χθες, στο 20%.

Μαδρίτη, ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος