Πολιτική «θύελλα» στην Μ. Βρετανία από την επίσημη έρευνα κατά του Μπόρις Τζόνσον

Η Εκλογική Επιτροπή κλιμακώνει την έρευνα κατά του Μπόρις Τζόνσον σχετικά με τη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας (διαβάστε περισσότερα εδώ).  «Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να υποπτευόμαστε ότι ενδέχεται να υπάρχει αδίκημα ή αδικήματα. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε αυτό το έργο ως επίσημη έρευνα για να εξακριβώσουμε εάν αυτό ισχύει», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπισε ένα τσουνάμι από ερωτήσεις σε μία εκρηκτική συνεδρίαση στη σημερινή “ώρα του πρωθυπουργού”. Ερωτήσεις, από τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του διαμερίσματος στη Νταόυνιγκ Στριτ έως τα μηνύματα με τον επιχειρηματία Ντάισον, τη φράση για τα “συσσωρευμένα πτώματα” έως τη γνώση που είχε για τη Σούπερ Λιγκ από πριν. Ο Κιρ Στάρμερ ξεκίνησε με ερωτήσεις για τη φράση “να συσσωρεύονται πτώματα παρά ένα ακόμη λοκντάουν” κάτι που ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε ότι είπε.

Κατόπιν ο ηγέτης της αξιωματική αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα επίμονος και ως πρώην δημόσιος κατήγορος, στις ερωτήσεις για τη χρηματοδότηση του διαμερίσματος στη Ντάουνινγκ Στρίτ. Το βασικό ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι: “Ποιος έδωσε αρχικά τα χρήματα;” Ο κος Τζόνσον είπε επανειλημμένα ότι ο ίδιος πλήρωσε για την ανακαίνιση, ωστόσο δεν είπε τη λέξη “αρχικά”.

Αυτό έχει σημασία διότι ερευνάται η πιθανή δανειοδότηση του κ. Τζόνσον από δωρητή του κόμματος κάτι που θα έπρεπε να δηλωθεί αρμοδίως.

Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κάλεσε τον κο Τζόνσον να παραιτηθεί για τη φράση “να συσσωρεύονται πτώματα παρά ένα ακόμη λοκντάουν” που όπως βεβαιώνουν πηγές στα βρετανικά μέσα ειπε στους συνεργάτες του.

Η Caroline Lucas, η επικεφαλής των Πρασίνων, αποκάλεσε στο ραδιόφωνο τον Μπόρις Τζόνσον “κατ’ εξακολούθηση ψεύτη”.

Από την άλλη πλευρά, ο Sir James Dyson γράφοντας στην Telegraph, είπε ότι δεν είναι δωρητής στο κόμμα των Τόρις και δεν προσπάθησε να «κερδίσει εύνοια από τον Boris Johnson». Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν είχε πλέον χώρο να ελιχθεί στα σοβαρά ερωτήματα που αντιμετώπιζε.

Σύμφωνα με το πολιτικό παρατηρητήριο της Ipsos MORI, λίγο πάνω από το ένα τρίτο των Βρετανών (35%) περιγράφουν τον Μπόρις Τζόνσον ως αξιόπιστο, σε σύγκριση με το 42% για τον ηγέτη των Εργατικών Κίιρ Στάρμερ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος