Γιατί οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα self tests – Τι ζητούν από το Υπ. Υγείας (video)

Τις επιφυλάξεις των φαρμακοποιών για τα self rapid tests που θα προμηθεύονται οι πολίτες δωρεάν από τα φαρμακεία, εξέφρασαν μιλώντας στην ΕΡΤ και στις εκπομπές «Από τις 6» και “Συνδέσεις” ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς και ο Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσσές.

Βαλτάς: Τα φαρμακεία καλούνται να δεχτούν 35 εκατ. επισκέψεις τον μήνα

Το θέμα δεν είναι οικονομικό είναι καθαρά διαδικαστικό, υγειονομικό και επιδημιολογικό. Τα φαρμακεία είναι υγειονομικοί χώροι και εφαρμόζουμε πρωτόκολλα . Δεν γνωρίζουμε πως θα γίνει η διαδικασία παραλαβής των 35 εκατομμύριων τεστ που αναλογούν σε ένα μήνα σε 10.000 φαρμακεία” επεσήμανε ο κ. Απόστολος Βαλτάς.

“Ποιος θα ελέγχει πόσα τεστ θα πάρει το κάθε φαρμακείο” αναρωτήθηκε καθώς όπως είπε ο κ. Βαλτάς, “το αρμόδιο υπουργείο δεν γνωρίζει τη δυναμική του κάθε φαρμακείου”.

Πρόσθεσε επίσης ότι “πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, ώστε οι φαρμακοποιοί με το ΑΜΚΑ του πελάτη να ξέρουν αν κάποιος έχει πάρει κι άλλο τεστ από άλλο φαρμακείο”.

“Από τη μια στιγμή στην άλλη οι φαρμακοποιοί καλούμαστε σε χώρο, ως επί το πλείστον 50 τετραγωνικών μέτρων, να διαχειριστούμε πενταπλάσια επισκεψιμότητα καθώς μέσα σε ένα μήνα θα κληθούμε να εξυπηρετήσουμε 35 εκατομμύρια επισκέψεις” είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Εξηγώντας τους προβληματισμούς που διατυπώνουν οι συνάδελφοί του τόνισε ότι, “δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά τα τεστ στο φαρμακείο μας γιατί απαγορεύεται από το υγειονομικό πρωτόκολλο, γιατί πρέπει να γίνονται σε εξειδικευμένους χώρους, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για εκείνον που λαμβάνει το δείγμα. Θα πρέπει λοιπόν η διενέργεια του τεστ σε όσους χρειάζονται τη βοήθειά μας, να γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Μετά θα πρέπει να περιμένουμε 30 λεπτά και μετά πώς θα γίνει η ενημέρωση αν επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικό;

Ξεκαθάρισε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν μια διαπροσωπική σχέση με τους πελάτες τους.

“Ήδη έχουμε επιφορτιστεί με το κλείσιμο των ραντεβού. Το 70% των ραντεβού για το εμβόλιο διεκπεραιώνεται από τα φαρμακεία. Δεν αρνούμαστε να βοηθήσουμε. Καταθέτω τους προβληματισμούς μου” είπε ο κ. Βαλτάς

Σημείωσε ότι υπήρξε βιασύνη από την πλευρά του Υπουργείου και ζήτησε συνάντηση προκειμένου να επιλυθούν τα διαδικαστικά ζητήματα.

Επανέλαβε δε, ότι “το οικονομικό δεν αποτελεί προϋπόθεση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα”.

Κιοσσές: Τα φαρμακεία δεν είναι προεκτάσεις του Δημοσίου

“Έχουμε μυριάδες ερωτήσεις, δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Είμαστε σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο για να απαντηθούν οι προβληματισμοί μας. Μετά τα ραντεβού για του εμβολιασμούς καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας άλλο ένα δύσκολο έργο. Τα φαρμακεία είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και δεν είναι προεκτάσεις του Δημοσίου και όλα αυτά μας στεναχωρούν” τόνισε ο Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσσές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος