Ευρώπη, ΗΠΑ, Ισραήλ: Ποιοι μιλούν για ανοσία αγέλης παράλληλα με ιλιγγιώδη αριθμό κρουσμάτων

Για πιθανότητα ανοσίας αγέλης «χάρη» στην υψηλή μεταδοτικότητα αλλά και τα ήπια συμπτώματα της «’Ομικρον» κάνουν λόγο οι αρχές στη Γαλλία αλλά και στο Ισραήλ, την ώρα που στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στη Βρετανία απειλείται η λειτουργία των νοσοκομείων από τις απουσίες υγειονομικού προσωπικού.

Νοσοκομεία με έλλειψη προσωπικού σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία

Η αμερικανική Εθνοφρουρά κλήθηκε μάλιστα να καλύψει θέσεις σε νοσοκομεία στο Οχάιο και τη Μασαχουσέτη, ενώ μεγάλο είναι το πλήγμα και στις αεροπορικές εταιρείες. Τουλάχιστον 12.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί από την Παραμονή Χριστουγέννων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Από τις 900.000 υγειονομικούς στη Μεγάλη Βρετανία απουσίασαν οι 110.000 αλλά μόνο οι 50.000 είχαν θετικά συμπτώματα κορονοϊού, έγραψε η εφημερίδα Daily Mail την ώρα που με εντολή του Μπόρις Τζόνσον καταστρώνεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να μην παραλύσει ο δημόσιος τομέας από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που προβλέπεται για τις επόμενες εβδομάδες.

Σύγχυση για τα ράπιντ τεστ

Όσο για τη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα για το αν τα ράπιντ τεστ είναι αποτελεσματικά στον εντοπισμό της Όμικρον ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι απαντά:

«Τα ράπιντ τεστ δεν ήταν ποτέ τόσο ευαίσθητα στην ανίχνευση όσο τα μοριακά τεστ. Είναι όμως πολύ καλά εάν γίνονται συνεχόμενα».

Αισιοδοξία για «αρχή του τέλους»

Στη Γαλλία ανακοινώθηκε η μείωση της καραντίνας στις 7 μέρες ή στις 5 με αρνητικό τεστ για όσους νόσησαν αλλά έχουν εμβολιαστεί. Ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν,  επανέλαβε πως η Όμικρον είναι άκρως μεταδοτική, όμως εξέφρασε την αισιοδοξία ότι
«το πέμπτο κύμα ίσως είναι και το τελευταίο».

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας δήλωσε επίσης: «Η Όμικρον είναι τόσο μεταδοτική  που θα επηρεάσει όλο τον κόσμο. Θα οδηγήσει σε ενισχυμένη ανοσία. Θα είμαστε πιο θωρακισμένοι μετά το πέρασμά του».

Για ανοσία της αγέλης μίλησε o ανώτατος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου υγείας, Ναχμάν Ας: «Είναι πολύ πιθανό, αλλά δεν θέλουμε να το πετύχουμε μέσω μολύνσεων, θέλουμε να είναι αποτέλεσμα μαζικών εμβολιασμών».

Οι υγειονομικές αρχές έδωσαν την Πέμπτη το πράσινο φως για την τέταρτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους,  τους τροφίμους των οίκων ευγηρίας και τους ασθενείς γηριατρικών τμημάτων.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα 4.206 νέα κρούσματα Covid-19 για το τελευταίο 24ωρο και μια αύξηση 195% εδώ και μία εβδομάδα, με φόβους για ημερήσιο αριθμό 50.000 κρουσμάτων.

Ευρώπη, ΗΠΑ, Ισραήλ: Ποιοι μιλούν για ανοσία αγέλης παράλληλα με ιλιγγιώδη αριθμό κρουσμάτων

Θετική ένδειξη χαρακτηρίζεται η μείωση κατά 7% των θανάτων στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα. 

Το φράγμα των 100 εκατομμυρίων κρουσμάτων ( το 1/3 των κρουσμάτων παγκοσμίως) ήδη έσπασε για την Ευρώπη , με 17 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα να καταθέτουν μαύρα ρεκόρ. Η αύξηση τις τελευταίες επτά ημέρες ανέρχεται σε 4,9 εκατομμύρια νέα κρούσματα.

Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος