Εμβολιασμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες 65 – 69 ετών

Άνοιξε σήμερα, 2 Απριλίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 για την ηλικιακή ομάδα των 65-69. Επίσης, ενεργοποιείται η διαδικασία ειδοποίησης των εκπαιδευτικών, μέσω της Ομάδας Συντονισμού Εμβολιασμών, για την αναπλήρωση αδιάθετων δόσεων εμβολίων στα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα.

H πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 690.000 πολιτών από 65 μέχρι 69 ετών, εκ των οποίων οι 113.000 διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση κι έχουν ήδη αρχίζει να λαμβάνουν τα μηνύματα για ραντεβού, ενώ 90.000 από αυτούς έχουν ήδη επιβεβαιώσει, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρρακάκης σε συνέντευξή του. (Real fm.)

Όπως επισήμανε, το σύστημα του εμβολιασμού είναι ξεχωριστό σε σχέση άλλων ευρωπαϊκών χωρών που χρησιμοποίησαν call centers, υπάρχει ταχύτητα και ποιοτικός τρόπος, καθώς δεν σημειώνονται ουρές. Υπογράμμισε δε, ότι «χθες είχαμε και ρεκόρ στον αριθμό ημερήσιων εμβολιασμών που έφτασαν τους 39.244. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε πάνω από 330.000 ραντεβού με μέσο όρο 55.000 την ημέρα». Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «προσπαθούμε με το που φτάνουν τα εμβόλια να γίνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτήν την στιγμή έχουμε 1.739.000 εμβολιασμούς πρώτης και δεύτερης δόσης. Συγκεκριμένα, 1.114.370 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ 624.681 έχουν κάνει και τις δυο δόσεις».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι στις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών κι όλοι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. «Αυτό σημαίνει ότι το τείχος ανοσίας έχει αρχίσει να χτίζεται», τόνισε.

Σχετικά με τη βεβαίωση του εμβολιασμού, σημείωσε: «στήσαμε ένα σύστημα εξ αρχής ψηφιακό, άρα ήταν εύκολο να βγάλουμε μια βεβαίωση. Δεν αφορά μόνο τον εμβολιασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά αφορά πρώτον τον εμβολιασμό, δεύτερον να έχει περάσει την ασθένεια και τρίτον να έχεις κάνει τεστ εντός συγκεκριμένων ωρών πριν διαβείς τα σύνορα. Αυτά τα τρία είναι ισοδύναμα κι έχεις ένα πιστοποιητικό με έναν κωδικό QR και μπορείς να περάσεις ευκολότερα τα σύνορα. Είναι μια γρηγορότερη διέλευση».

Σημειώνεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες από 60 έως 64 ετών, άνω των 70 ετών, πολίτες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η σειρά προτεραιοποίησης των ομάδων του πληθυσμού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 διαμορφώνεται σε εννέα επιμέρους κατηγορίες:

1α. Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών

β. Ασθενείς και προσωπικό σε θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας

γ. Εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές (ηλικίας 16 ετών και άνω) ειδικών σχολείων και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία

δ. Άτομα, που έρχονται σε επαφή με ζώα, που μπορεί να φέρουν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού SARS-CoV-2

ε. Άτομα σημαντικά για τη διασφάλιση της λειτουργίας και της συνέχειας του κράτους

2. Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω

3. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω

4. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω

5α. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου(ανεξαρτήτως ηλικίας)

β. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω

6. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω

7 α. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

β. Άτομα ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου

8 α. Εκπαιδευτικοί ηλικίας έως 59 ετών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εργαζόμενοι σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

β. Προσωπικό υπηρεσιών κρίσιμων τομέων της κρατικής λειτουργίας

γ. Άτομα ηλικίας 18-59 ετών που διαμένουν σε δομές ομαδικής διαβίωσης με μεγάλο συγχρωτισμό

9. Άτομα 18-59 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα (προτεραιότητα βάσει ηλικίας: 55-59 ετών, κατόπιν 50- 54 ετών, 45-49 ετών κ.ο.κ.).

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος