Σε ισχύ η συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας

Μετά από 11 ημέρες αιματηρών εχθροπραξιών, σε ισχύ τέθηκε η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η Αίγυπτος, η οποία μεσολάβησε για να επιτευχθεί η συμφωνία, ενημέρωσε πως θα αναπτύξει δύο αντιπροσωπείες, μία στο Τελ Αβίβ και μία στα Παλαιστινιακά Εδάφη, για να επιτηρούν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Στη Λωρίδα της Γάζας ακούστηκαν πυρά όπλων σε ένδειξη χαράς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Στο Ισραήλ δεν ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι βρήκαν στους δρόμους, ενώ από μεγάφωνα ακούγονταν μηνύματα που χαιρέτιζαν τη «νίκη της αντίστασης επί της κατοχής (του Ισραήλ) στη διάρκεια της μάχης ‘το Ξίφος της Ιερουσαλήμ’».

Και οι δύο πλευρές έχουν διαμηνύσει πως θα ανταποδώσουν εάν η συμφωνία παραβιαστεί από την άλλη πλευρά.

Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Πέμπτη, ενέκρινε ομόφωνα την εκεχειρία στη βάση αυτού που ένας αξιωματούχος αποκάλεσε «ηρεμία έναντι ηρεμίας».

Οι δύο αιγυπτιακές αντιπροσωπείες θα επιτηρούν την εφαρμογή της εκεχειρίας και τη διαδικασία για τη διατήρηση σταθερών συνθηκών σε μόνιμη βάση, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος ήταν εκείνη που διαπραγματεύτηκε την «ταυτόχρονη και αμοιβαία» εκεχειρία.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, μίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η επίτευξη εκεχειρίας.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 10 Μαΐου, έχουν χάσει τη ζωή τους 232 Παλαιστίνιοι (εκ των οποίων 65 παιδιά και 39 γυναίκες), ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.900, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 160 μαχητές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι απώλειες για το Ισραήλ είναι 12 νεκροί, ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό και ανάγκασαν τους ανθρώπους να τρέχουν στα καταφύγια για να προστατευθούν.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος