Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 23 Φεβρουαρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Της Μανιώς Μάνεση

Εν αναμονή της άφιξης Δ. Γούναρη στη βρετανική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στη Διασυμμαχική Συνδιάσκεψη του Λονδίνου, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα κληθεί από τους συμμάχους να προχωρήσει σε υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας, στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής της Συνθήκης των Σεβρών. Τα δημοσιεύματα, ανάλογα με την πολιτική – κομματική τοποθέτηση των εφημερίδων, επιχειρηματολογούν υπέρ ή κατά των επερχόμενων εξελίξεων προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη. Και βέβαια δεν λείπει και η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Οι Αθηναίοι πάντως ζουν το καρναβάλι και περιμένουν τους πριγκιπικούς γάμους.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 23 Φεβρουαρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

ΟΥΤΕ ΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΟΥΤΕ ΠΑΙΑΝΕΣ
«Προφανώς η Ελληνική αντιπροσωπεία εν Λονδίνω θα προσκληθή να παράσχη δείγματα νομιμοφροσύνης προς τους Συμμάχους, αναμφιβόλως δε η εντολή, ην έχει εκ του λαού δεν κωλύει αυτήν να προβή εις εκδηλώσεις συμμαχικής αφοσιώσεως αν αι Τουρκικαί αξιώσεις προσλάβουν εις τα παρασκήνια μορφήν, δυναμένην να καταστήση αυτάς δεκτικάς συζητήσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 23 Φεβρουαρίου 1921

ΕΘΝΟΣ
ΠΕΡΙ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑΣ
«Ένεκα της εκλογής της 1ης Νοεμβρίου δεν είμεθα σήμερον με πρωτεύουσάν μας την Κωνσταντινούπολιν. Αλλ’ εκεί, όπου περιήλθον τα πράγματα, θα είνε μέγα κατόρθωμα να περισώσωμεν το ένδοξον μεγαλούργημα της μεγαλογυΐας του Βενιζέλου, την συνθήκην των Σεβρών. Και προς τούτο δεν υπάρχει μεγαλείτερον όργανον της εσωτερικής μας ενότητος και εθνικής ομονοίας».
Η εφημερίδα αφιερώνει σειρά άρθρων στην πρώτη σελίδα σχετικών με το
πρώτο της θέμα. Και υπό τον τίτλο «ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΣ;» αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του «Συμμαχικού Τύπου», όπως αναφέρει, θέτει το ερώτημα «Τι σημαίνουν οι ευφημισμοί που κάμνουν την εντύπωσιν αποπείρας να χρυσωθή κάποιο παρά πολύ πικρόν καταπότιον, ότι δηλαδή ‘’θα ηδυνάμεθα να σεβασθώμεν την φιλοτιμίαν των Τούρκων, θα ηδυνάμεθα να δείξωμεν την καλήν μας θέλησιν προς συμβιβασμόν (;) δεχόμενοι να πορβώμεν εις άλλας τινάς ικανοποιήσεις»…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 23 Φεβρουαρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΟΧΙ ΗΜΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
«Πλην των τυφλώς κομματιζομένων δεν υπάρχει σήμερον Έλλην, όστις δεν ομολογεί, ότι το διά της συνθήκης τω ν Σεβρών ασφαλισθέν έργον δεν δύναται ου δε κατά κεραίαν να κλονισθή, χωρίς η Ελλάς να ίδη εαυτήν όχι μόνον απομακρυνομένην του ποθητού τέρματος της εθνικής αποκαταστάσεως, αλλά και διακινδυνεύουσαν, κατά μέγα μέρος, την διά τοσούτων θυσιών κτηθείσαν νέαν πολιτικήν θέσιν της εν Ανατολή».
Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, φιλοξενείται ανταπόκριση από το
Παρίσι για την «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ» (του Βρετανού πρωθυπουργού), οι «ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ» από την Πορτογαλία του Κώστα Ουράνη και αναφορά στην «ΧΑΛΙΝΤΕ ΕΝΤΙΠ-ΧΑΝΟΥΜ», «το δεξί χέρι του Μουσταφά Κεμάλ…. Σουφραζέτα μέχρις οστέων περιέρχεται έφιππος τα χωρία της Ανατολής, προπαγανδίζουσα υπέρ του Κεμάλ…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 23 Φεβρουαρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

Η ΕΥΝΟΪΚΗ ΤΡΟΠΗ
«Αλλ’ η Ελληνική υπόθεσις εισέρχεται ήδη ασφαλώς εις τον καλόν αυτής δρόμον… Επί του ζητήματος της Μικράς Ασίας θα εμφανισθώσιν αι πλέον ύποπτοι προστασίαι και αι μάλλον σκληραί εχθρότητες. Αλλ’ η Ελλάς ό,τι διεκδικεί εκεί, δεν το διεκδικεί μόνον επί τη βάσει δικαίων απαραγράπτων, το κατέχει διά της δυνάμεως των τέκνων της».
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, απασχολούν επίσης «ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ» με απόρρητα έγγραφα και τηλεγραφήματα «επί της συνωμοτικής δράσεως του Βενιζέλου εν Θεσσαλονίκη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 23 Φεβρουαρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ;
Ασκώντας κριτική στον τρόπο που ο Δ. Γούναρης διαχειρίζεται επικοινωνιακά τις τελευταίες εξελίξεις, το άρθρο της εφημερίδας έχει μια ενδιαφέρουσα σύγκριση για τον τρόπο που ο ίδιος ασκούσε κριτική στον τότε πρωθυπουργό Βενιζέλο για την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, αποδίδοντάς την στις μάχες του στρατού. «Τώρα προκειμένου να πανηγυρισθή ο θρίαμβος του κ. Γούναρη, λησμονείται πάλιν ο Ελληνικός λαός. Τρομερά ελαστικός ο δυστυχής αυτός παράγων, εξογκώνεται ή εξαφανίζεται αναλόγως των περιστάσεων»
ΠΕΡΙ ΚΥΚΛΩΝ
«Όλοι οι ευσεβείς πόθοι και αι ενδόμυχοι επιθυμίαι και τα υποκάρδια αισθήματα αποδίδονται εις ‘’κύκλους’’. Τα τρία τέταρτα των τηλεγραφημάτων από το Λονδίνον αρχίζουν ‘’εις τους ενταύθα πολιτικούς κύκλους’’…..»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 23 Φεβρουαρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η ΝΕΑ ΦΑΣΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ – ΠΟΙΑΙ ΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
«Κατά τηλεγράφημα εκ Λονδίνου το τουρκικόν ζήτημα από της χθες εισήλθεν εις νέαν τροπήν. Ο κ. Καλογερόπουλος αντιληφθείς το μάταιον της επιμονής επί του ζητήματος της Σμύρνης και Θράκης εδέχθη κατ’ αρχήν τον γενικόν συμβιβασμόν».
ΕΠΕΚΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ, ΑΠΗΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 23 Φεβρουαρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗΝ ΓΗΣ
«Αλλ’ είτε με την θυσίαν, είτε χωρίς την θυσίαν, το Έθνος αξιοί από την Κυβέρνησιν να επιτύχη την διατήρησιν της συνθήκης των Σεβρών απολύτως, να κρατήσει ανέπαφα τα νέα μας εδάφη, να διασώση εντελώς όλα τα κεκτημένα Ελληνικά δικαιώματα»
ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.
Καθ’ ην ώραν προκύπτουν εν Λονδίνω αι Τουρκοβουλγαρικαί αμφισβητήσεις διά την Θράκην.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΟΙ
«Ο κ. Γούναρης πολεμήσας άλλοτε την ψήφισιν του νόμου της επιστρατεύσεως των απεργών συγκοινωνίας, τώρα τον εφαρμόζει»…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 23 Φεβρουαρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η εφημερίδα επιλέγει να προβάλει «ΤΟ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΝ ΔΕΝΔΡΟΝ ΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ». Στη φωτογραφία «Η ΣΕΠΤΗ ΜΑΜΜΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ ΕΝ ΤΩ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΠΡΙΓΚΗΠΙΣΣΩΝ ΕΓΓΟΝΩΝ ΤΗΣ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 23 Φεβρουαρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΠΕΣΕ Η ΜΑΣΚΑ
ΚΑΤΩ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ, ΟΙ ΕΡΓΑΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΑΤΟΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ
ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 23 Φεβρουαρίου 1921

ΣΚΡΙΠ
ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΝΤΙΝΓΚ.
Στο διάγγελμά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, διευκρινίζει ότι «Η Αμερική δεν δύναται να μετάσχη παγίας συμμαχίας στρατιωτικής. Δεν δύναται ακόμη να εμπλακή εις πολιτικούς συνδυασμούς, ούτε να εγγυηθή οικονομικάς υποχρεώσεις, αίτινες θα επέτασσον τας αποφάσεις μας εις άλλην εξουσίαν εκτός της ιδικής μας».
ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΕΤΑΞΕ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΝ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ. ΝΑ
ΛΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΟΝ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος