‘Αγγ. Συρίγος για επεισόδια στο ΑΠΘ: Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν βρίσκεται εκεί για καταστολή – Τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια

Με αφορμή τα επεισόδια στο ΑΠΘ,  ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων ‘Αγγελος Συρίγος τόνισε ότι «η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν βρίσκεται στο Αριστοτέλειο για καταστολή, αλλά για να  προστατεύει από τα μπάχαλα και να φτιαχθεί δημόσια βιβλιοθήκη», ενώ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εξακολουθεί να υποστηρίζει μια αυτοδιαχειριζόμενη τρώγλη».

Eπεισόδια ΑΠΘ: Πολλοί φαντασιώνονται τεθωρακισμένο όπως του ’73 έτοιμο να ρίξει στην Πύλη

«Χθες δυστυχώς υπήρξε επίθεση ομάδας φοιτητών κατά αστυνομικών που φυλάνε τον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  για να φτιαχθεί βιβιλιοθήκη. Περίμενα ξεκάθαρη στάση από την Αξιωματική Αντπολίτευση που για κάποιο λόγο απονευρώνεται στην επίφαση επαναστατικότητας που έχει η αντιεξουσιαστική Αριστερά και σέρνεται πίσω από τέτοιες ακραίες κινήσεις. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να φτιαχθεί βιβλιοθήκη.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση εξακολουθεί να υποστηρίζει μια αυτοδιαχειριζόμενη τρώγλη αλλά ταυτοχρόνως επιμένει σε τσιτάτα για προβοκάτορες που κάνουν επεισόδια για να νομιμοποιήσουν την παρουσία της ΕΛ. ΑΣ.», είπε ο κ. Συρίγος.

Εσωτερικό Erasmus και φοιτητικές εκλογές

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που εκπροσωπούνται οι φοιτητές αυτό είναι θέμα του κράτους, επισημαίνει ο ‘Αγγελος Συρίγος σχετικά με τις φοιτητικές εκλογές.

«Εντύπωση προκαλεί ότι έβγαλε ανακοίνωση ο Κ. Γαβρόγλου ο οποίος νομοθέτησε για το εννιαίο ψηοφέλτιο και ξαφνικά βλέπουμε ότι αυτό καταργεί τις φοιτητές παρατάξεις», είπε στη συνέχεια και παρέθεσε αναλυτικά τον τρόπο ψηφοφορίας «που έχει στόχο να υπάρχουν τρόποι ελέγχοι της απόλυτης εξουσίας του Πρύτανη».

  • Προβλέπεται 11μελές σχήμα με απευθείας εκλεγμένα 6 μέλη από όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου που ψηφίζουν για εκλογή εξωτερικών μελών και στη συνέχεια τα 6 αυτά μέλη εκλέγουν τον Πρύτανη.
  • Θα υπάρχει εκπροσώπηση από κάθε σχολή για να μην μπορεί μια να βγάλει 2-3 μέλη
  •  Τα χρήματα του Πανεπσιτημίου θα τα διαχειρίζεται διοικητικός διευθυντής που θα επιλέγεται από το Συμούλιο Διοικήσεως. «Επομένως σπάει η εξουσία και ο Πρύτανης θα είναι μέλος του Συμβουλίου αλλά και υπόλογος σε αυτό».
  • Ο νόμος δίνει δυνατότητα προσαρμογής και επιλογής των καθηγητών για να προσφέρουν καλύτερη γνώση. Π. Χ τα  βιομηχανικά διδακτορικά χρηματοδοτούνται εν μέρει από το Δημόσιο και δίνεται  η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να συνεργαστούν με Πανεπιστήμιο και να αναπτύξουν κάποιο ιδιαίτερο τομέα.

Το εσωτερικό Erasmus, πρόγραμμα εξαιρετικά επιτυχημένο στην Ευρώπη μεταφέρεται με του ίδιους περίπου όρους, δηλαδή όχι συμμετοχή πάνω από το 10% κάθε τμήματος.
Δίνεται ετσι η δυνατότητα στους φοιτητές να μπορούν για ένα εξάμηνο να παρακολουθήσουν άλλο τμήμα.

ΑΕΙ: Υπάρχουν περιπτώσεις προσλήψεων με βάση την παρεοκρατία

Για τους φοιτητές που είναι συγγενείς,  ο κ. Συρίγος αποδίδει τα αίτια σε τρεις τομείς, «την παρεοκρατία, την οικογενειοκρατία και σε ακραίες περιπτώσεις κομματοκρατία που δυστυχώς υπάρχει».

Τέλος ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, ανέφερε ότι «δημιουργούνται γέφυρες για να επιστρέψουν ‘Ελληνες επιστήμονες , οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν πλέον τη δυνατότητα  εξ αποστάσεως εκαπίδευσης, αλλά και να έρθουν σε ελληνικά ΑΕΙ ως ερευνητές».

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος