Π.Ο.Υ : Φόβοι για τρίτο κύμα στις αρχές του 2021 – “Η Ευρώπη έχασε την ευκαιρία”

Πρώτο βήμα γύρω στην 1η Δεκεμβρίου αλλά ακολουθούν άλλα δύο στάδια χαλάρωσης του lockdown για τη Γαλλία, ενώ αναμένεται διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν την ερχόμενη Τρίτη. Τη δεύτερη ημέρα του Δεκεμβρίου θα
ισχύσουν ανάλογα μέτρα στην Βρετανία. Ωστόσο, τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, προβλέπει Βρετανός ο οποίος είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία τη θέση του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2017. “Οι κυβερνήσεις έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα” , δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικές εφημερίδες ο Ντέιβιντ Νάμπαρο.

Ο Νάμπαρο επισήμανε την κίνηση της Ελβετίας να επιτρέψει το σκι –με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τελεφερίκ– την ώρα που άλλα κράτη στις Άλπεις όπως η Αυστρία έκλεισαν τα χιονοδρομικά κέντρα και σημείωσε ότι η Ελβετία μπορεί να φτάσει σε “ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασθενειών και θανάτων”. Αντίθετα, εκθείασε την αντίδραση ασιατικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού είναι τώρα σχετικά χαμηλός: “Οι άνθρωποι έχουν δεσμευτεί πλήρως, υιοθετούν συμπεριφορές που δυσκολεύουν τον ιό. Κρατούν τις αποστάσεις τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες”.

Σημείωσε επίσης ότι η Ασία δεν προχώρησε πρόωρα στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. “Πρέπει κανείς να περιμένει έως ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι χαμηλοί και παραμένουν χαμηλοί”, υπογράμμισε και επέμεινε: “Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ελλιπής”.

Ενδεικτικά τα ημερήσια αρνητικά ρεκόρ:

Στην Ιταλία καταγράφηκαν 34.767 νέα κρούσματα και 692 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 237.255 διαγνωστικά τεστ. Σε κάθε εκατό τεστ, το 14,65% βρέθηκε θετικό στον ιό.

Η Γερμανία ανακοίνωσε 15.741 κρούσματα και 138 θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες.

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 17.881 σήμερα, χαμηλότερος από τα 22.882 που αναφέρθηκαν χθες, Παρασκευή.

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε επίσης 276 νέους θανάτους  έναντι 386 την Παρασκευή, αυξάνοντας σε 48.518 τον συνολικό αριθμό.

Παράλληλα, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 19.875 νέα κρούσματα Covid-19 και 341 θανάτους ανθρώπων που επήλθαν μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωσή τους με τον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Success Story η Φινλανδία

Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας οι Φινλανδοί απολαμβάνουν περισσότερες ελευθερίες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, καθώς η χώρα τους έχει αναλογικά τα λιγότερα κρούσματα στην Ευρώπη. Το έχουν καταφέρει γιατί υπακούν στα μέτρα και αποδέχονται την ιχνηλάτηση μέσω εφαρμογής στα κινητά. Κι έτσι είναι ανοιχτά εστιατόρια και καταστήματα και ισχύει σύσταση και όχι υποχρέωση για τη χρήση μάσκας.

Την ίδια ώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να ταξιδέψουν μαζικά για τη γιορτή των Ευχαριστιών με κίνδυνο να κολλήσουν τις οικογένειές τους. Μεταξύ των τελευταίων κρουσμάτων είναι ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ, Ντον Τζούνιορ και ο γιος του Ρούντι Τζουλιάνι, Άντριου, επίσης συνεργάτης του Αμερικανού Προέδρου.

Η χώρα ξεπέρασε το όριο των 12 εκατομμυρίων κρουσμάτων Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστήμιου Τζονς Χόπκινς που επικαιροποιούνται συνέχεια. ‘Ενα εκατομμύριο νέων μολύνσεων καταγράφηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: «Το θαύμα της Μαδρίτης»: Τα κρούσματα μειώνονται ενώ τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος