Περιορισμένη η ύφεση της ελληνικής οικονομίας παρά την πανδημία

Περιορισμένη, σε σχέση με τις προβλέψεις, ήταν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η συρρίκνωση της οικονομίας περιορίστηκε στο 2,3%, έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού για ύφεση 11,3%.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Σε τριμηνιαία βάση (το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020) καταγράφεται ανάπτυξη 4,4%. «Η ελληνική οικονομία, παρά το υψηλό κόστος που υπέστη εξαιτίας της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επέδειξε ανθεκτικότητα και αντοχή» δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Ενθαρρυντικά τα νέα από το μέτωπο της οικονομίας, καθώς διαψεύσθηκαν- σύμφωνα τουλάχιστον με τα προσωρινά στοιχεία- οι προβλέψεις του προϋπολογισμού αλλά και άλλων οικονομικών οργανισμών για ύφεση άνω του 10% το πρώτο τρίμηνο εφέτος.

Η ύφεση περιορίστηκε στο 2,3%, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των επενδύσεων.

Συγκεκριμένα σε ετήσια βάση:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.

-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,6%.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 13,4%.

-Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 38,7%.

-Στον αντίποδα οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5%. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 9,2%.

Από τρίμηνο σε τρίμηνο, τα στοιχεία δείχνουν ότι:

-Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,6%, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 4% και οι εισαγωγές αύξηση κατά 2%.

Οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αφορούν σε προσωρινά στοιχεία και δεν πρέπει να αποκλειστεί ενδεχόμενο ουσιαστικής αναθεώρησης.

Όσον αφορά το 2020 οι νεότερες εκτιμήσεις της στατιστικής αρχής, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, δεν μεταβάλλουν την ύφεση του προηγούμενου έτους (8,2%).

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί έως τώρα από την Eurostat η ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο γνώρισε συρρίκνωση ΑΕΠ κατά 1,8%. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στην Πορτογαλία (-5,4% του ΑΕΠ) και στην Ισπανία (-4,3%). Ύφεση 3% είχε η Γερμανία και 1,4% η Ιταλία. Αντίθετα Γαλλία, και Λιθουανία κατέγραψαν θετικό πρόσημο, πάντα σε ετήσια βάση.

Χρ. Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία επέδειξε αντοχή

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «η ελληνική οικονομία, παρά το υψηλό κόστος που υπέστη εξαιτίας της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επέδειξε ανθεκτικότητα και αντοχή.

»Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει την ορθότητα των επιλογών, τη σύνεση, τα γρήγορα αντανακλαστικά, το ορθολογικό σχέδιο και τη συστηματική δράση της Κυβέρνησης, την αντοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, βεβαίως, την προσαρμοστικότητα κλάδων της οικονομίας στις έκτακτες συνθήκες και στα νέα δεδομένα.

Η ελληνική οικονομία φαίνεται να ξεπερνά με απώλειες, αλλά όρθια και σε λειτουργικό επίπεδο, αυτή την πρωτοφανή καταιγίδα.

Από ’δω και εμπρός, με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ακόμη μπροστά μας, θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας και την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος