Ανακαταλαμβάνουν περιοχές κοντά στο Κίεβο οι Ουκρανοί – Για νέα χτυπήματα ετοιμάζεται η Ρωσία, λέει ο Ζελένσκι

Για 38η μέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο και το Τσερνιχίβ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται αφήνοντας πίσω τους διαλυμένα χωριά και κατεστραμμένα τανκς.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έχουν αποχωρήσει και από το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην πρωτεύουσα, στο οποίο διεξάγονταν μάχες από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας: «Οι κατακτητές υποχωρούν στα βόρεια της χώρας μας, αργά αλλά αισθητά. Σε κάποια σημεία απωθούνται με μάχες, σε άλλα αφήνουν οι ίδιοι τις θέσεις τους. Μετά την απόσυρσή τους, εικόνα καταστροφής και ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Προχωράμε μπροστά με προσοχή. Όλοι όσοι επιστρέφουν σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει επίσης να είναι πολύ προσεκτικοί».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι κρύβουν νάρκες μέσα σε σπίτια και αφήνουν πίσω τους πτώματα καθώς υποχωρούν. Οι Ρώσοι φαίνεται να ανασυντάσσονται για νέες επιθέσεις στα ανατολικά ενώ ισχυρούς βομβαρδισμούς να συνεχίζονται στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονμπάς.

«Στα ανατολικά της χώρας μας η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη. Ρωσικά στρατεύματα συσσωρεύονται στο Ντονμπάς, προς την κατεύθυνση του Χαρκόβου. Ετοιμάζονται για νέα ισχυρά χτυπήματα»

Κομβόι λεωφορείων με κατοίκους της πολιορκημένης Μαριούπολης έφτασαν την νύχτα στην Ζαπορίζια, ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να ανοιχτεί διάδρομος διαφυγής. Για εβδομάδες ζούσαν υπό άθλιες  συνθήκες, με συνεχείς βομαρδισμούς, χωρίς φαγητό και τρεχούμενο νερό. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου 160.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη.

Σύμφωνα με την Ουκρανική κυβέρνηση το άνοιγμα επτά ανθρωπιστικών διαδρόμων έχει συμφωνηθεί για το Σάββατο για απομάκρυνση και άλλων κατοίκων της Μαριούπολης με λεωφορεία αλλά και από τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Βερεντσούκ.

Την ίδια ώρα, όμως, εντείνονται τα χτυπήματα και στα κεντρικά της χώρας. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες τις πόλεις Πολτάβα και Κρεμεντσούκ, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών. Υποδομές χτυπήθηκαν και λίγο πιο κάτω, στην περιοχή του Ντνίπρο και στο Κρίβι Ριχ με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν. Παρ’ όλα αυτά, οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν μια σημαντική οδό στο ανατολικό Χάρκοβο έπειτα από σκληρές μάχες.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα απέτρεψε εννέα απόπειρες πυραυλικών επιθέσεων την Παρασκευή, ανάμεσά τους κατά κρίσιμων υποδομών στην περιοχή της Οδησσού.

Πηγή: ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ: Κάλλη Λέκα

Σχετικό Άρθρο: Σύμβουλος Ζελένσκι: Αναμένονται καλές ειδήσεις το σαββατοκύριακο για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος