Ολυμπιακοί Αγώνες: 35ος ο Περικλής Ηλίας, χρυσό ο Pidcock στο MTB

Το αγώνισμα της ορεινής ποδηλασίας (Mountain Bike) ολοκληρώθηκε στην περιοχή Izu, στην πιο δύσκολη διαδρομή των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1996 όταν και το αγώνισμα αυτό εντάχθηκε στην Ολυμπιάδα. Αφού οι αθλητές κάλυψαν μια απόσταση 1300 μέτρων, μπήκαν στο σιρκουί του κυρίως αγώνα στο οποίο έκαναν 7 γύρους. Με μήκος γύρου 3,85 χιλιόμετρα, 150 υψομετρικά σε κάθε γύρο και εξαιρετικά δύσκολους βραχόκηπους και κατηφορικά σημεία μετά τα 5 ανηφορικά κομμάτια, το θέαμα ήταν εξασφαλισμένο. Οι αθλητές στήθηκαν στη γραμμή εκκίνησης με βάση τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη. Οι δύο πρώτες θέσεις ήταν υπόθεση ης Ελβετίας με τον Nino Schurter να είναι πρώτος και τον Mathias Flueckiger δεύτερος. Ένα όνομα που είχε τραβήξει το ενδιαφέρον πάνω του ήταν ο Ολλανδός Mathieu Van Der Poel, πρωταθλητής Ευρώπης το 2019 και νικητής σε 2 αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2021 σε Τσεχία και Γερμανία.

Ολυμπιακοί Αγώνες: 35ος ο Περικλής Ηλίας, χρυσό ο Pidcock στο MTBΟ Van Der Poel συμμετείχε στον πρόσφατο Γύρο Γαλλίας, ήταν πρωτοπόρος για 4 μέρες και στη συνέχεια εγκατέλειψε για να προετοιμαστεί για το αγώνισμα του MTB στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Thomas Pidcock, η ελπίδα της Μεγάλης Βρετανίας ξεκίνησε από την 29η θέση κατέχοντας την 49η στην παγκόσμια κατάταξη ενώ ο Έλληνας πρωταθλητής Περικλής Ηλίας (69ος στην παγκόσμια κατάταξη) ξεκίνησε από την 34η θέση. Η εκκίνηση του αγώνα ήταν πολύ δυνατή αφού όλοι προσπάθησαν να κερδίσουν θέσεις ώστε μπαίνοντας στον πρώτο βραχόκηπο του σιρκουί, να έχουν χώρο μπροστά τους και να μην καθυστερήσουν από κάποια πιθανή πτώση συναθλητή τους, στον πρώτο γύρο που υπάρχει συνωστισμός. Ο Pidcock κατάφερε και κέρδισε 26 θέσεις μετά την εκκίνηση! Ο Ηλίας δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιες θέσεις και έτσι έχασε χρόνο στον πρώτο βραχόκηπο όταν αναγκάστηκε να κατέβει από το ποδήλατο και να συνεχίσει για λίγα μέτρα με τα πόδια ώστε να αποφύγει τους συναθλητές του που καθυστερούσαν τους υπόλοιπους στο πρώτο δύσκολο κομμάτι. Πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος ο Mathieu Van Der Poel φάνηκε να ολιγωρεί στιγμιαία στο πρώτο μεγάλο άλμα με αποτέλεσμα ο εμπρός τροχός του να βρει στον τελευταίο βράχο που υπήρχε στο σημείο και ο Ολλανδός να οδηγηθεί σε άσχημη πτώση ενώ βρισκόταν στην πρώτη πεντάδα.

Ολυμπιακοί Αγώνες: 35ος ο Περικλής Ηλίας, χρυσό ο Pidcock στο MTBΑκριβώς πίσω του ήταν ο Pidcock ο οποίος κατάφερε να τον αποφύγει και μέσα σε 2 γύρους να ανέβει στη 2η θέση. Στο τέλος του 2ου γύρου έκανε την επίθεση του περνώντας τους Ελβετούς Shcurter και Flueckiger για να επιβεβαιώσει την καλή κατάσταση στην οποία βρισκόταν στα ανηφορικά κομμάτια του επόμενου γύρου στα οποία αύξησε τη διαφορά του. Ελέγχοντας απόλυτα το ρυθμό και τη διαφορά του έφτασε στη νίκη κατακτώντας το πρώτο Χρυσό μετάλλιο για τη Μεγάλη Βρετανία στο αγώνισμα του Mountain Bike. Είναι εντυπωσιακό πως η συμμετοχή του Pidcock στους Ολυμπιακούς αγώνες ήταν αμφίβολη αφού δύο μήνες πριν, τον είχε χτυπήσει αυτοκίνητο στη διάρκεια της προπόνησης του και υπεβλήθη σε εγχείρηση. Ανάρρωσε σύντομα, συνέχισε την προετοιμασία του και κατάφερε να γίνει ο νεαρότερος χρυσός Ολυμπιονίκης στο Mountain Bike. Μετά και τη νίκη του Richard Carapaz στο αγώνισμα της αντοχής στην ποδηλασία δρόμου, η Ineos Grenadiers πανηγύρισε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες αφού και οι δύοαυτοί  αθλητές ανήκουν στο δυναμικό της. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Ελβετός Mathias Flueckiger που δε μπόρεσε να πιέσει τον Pidcock αλλά δεν προβληματίστηκε και από τους υπόλοιπους που ακολουθούσαν.

Ολυμπιακοί Αγώνες: 35ος ο Περικλής Ηλίας, χρυσό ο Pidcock στο MTBΟι Serrano Valero (Ισπανία), Nino Schurter (Ελβετία), Victor Koretzky (Γαλλία) και Anton Cooper (Νέα Ζηλανδία) έδειχναν πως θα δώσουν μάχη για το τρίτο σκαλί του βάθρου. Τελικά, ο Ισπανός Serrano Valero αποδείχθηκε ο πιο δυνατός και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο κερδίζοντας την τελευταία μάχη με τον Schurter. Ο Βραζιλιάνος Henrique Avancini που πρωταγωνίστησε στους πρώτους γύρους περιορίστηκε στη 13η θέση. Ο Περικλής Ηλίας πήρε κατάταξη στην 35η θέση ολοκληρώνοντας τους 3 πρώτους γύρους αφού στον 4ο κλήθηκε από τους αγωνοδίκες να αποσυρθεί μην έχοντας πιάσει το όριο του 80% του χρόνου του πρωτοπόρου.

Δείτε τα αποτελέσματα

Επόμενη παρουσία Έλληνα αθλητή σε αγώνισμα ποδηλασίας, είναι αυτή του Χρήστου Βολικάκη που θα αγωνιστεί στην πίστα, στο Omnium, την Πέμπτη 5 Αυγούστου. Την προσπάθεια του θα μεταδώσει η ΕΡΤ2.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος