Οδοιπορικό τρόμου στα προάστια του Κιέβου – Η Μπούκα πριν και μετά τους Ρώσους

Ο ρωσικός στρατός εγκαταλείπει τα προάστια του Κιέβου για να εστιάσει στην ανατολική Ουκρανία και σύμφωνα με μαρτυρίες αφήνει πίσω του τη φρίκη. Οι εικόνες είναι εξαιρετικά σκληρές από την Μπούκα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που οι Ουκρανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν από τους Ρώσους. Οι τεχνικοί της δημόσιας τηλεόρασης φυσικά τις έχουν επεξεργαστεί, αλλά μπορεί να κλονίσουν ακόμα και ψύχραιμους.

«Φρίκη, είναι η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει την εικόνα στη Μπούκα. Με την κάμερα της ΕΡΤ μπήκαμε το μεσημέρι του Σαββάτου στη ρημαγμένη πόλη, αλλά χρειάστηκε πολλές φορές να σταματήσουμε το ρεπορτάζ, γιατί απλώς δεν αντέχαμε με τις εικόνες που αντικρύζαμε», μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη και οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε σοκάρουν.

«Αυτοί είναι οι εθνοφύλακεςς, είναι δικοί μας άνθρωποι της γειτονιάς, οι Ρώσοι τους σκότωσαν», είπε μια γυναίκα που προσπαθεί να συνέλθει από όσα έζησε από τις 27 Μαρτίου όταν οι Ρώσοι μπήκαν στην πόλη τους.

«Είμασταν στο καταφύγιο 3 εβδομάδες με ένα μήνα, εμάς οι Ρώσοι δεν μας πείραξαν, αλλά εκεί πιο πέρα στην άλλη γειτονιά έρχονταν και σκότωναν τρία άτομα κάθε πρωί για τρεις εβδομάδες», λέει κάτοικος.

Η κάμερα στρέφεται στον δρόμο όπου έγινε η μάχη της Μπούκα.

«Αυτός είναι ο γείτονας μας», λένε άμαχοι, δείχνοντας άψυχο ηλικιωμένο στη μέση του δρόμου. «Απλώς περπατούσε οταν οι Ρώσοι τον πυροβόλησαν, αλλά δεν μας άφησαν να τον θάψουμε» πρόσθεσαν.

Πρόχειροι τάφοι σε αυλές και γυναικόπαιδα που δεν μπορούν να ξεχάσουν: «Όταν ήρθαν οι Ρώσοι εμείς κλειστήκαμε μέσα στο καταφύγιο και απείλησαν ότι θα μας βάλουν φωτιά για να βγούμε. Προσπάθησαν να μπουν από την έξοδο κινδύνου αλλά δεν θα κατάφεραν. Μέσα είχαμε 25 παιδιά ανάμεσα τους και ένα μωρό ενός μηνός με τη μητέρα του, της οποίας της κόπηκε το γάλα και αναγκάστηκαμε να ανοίξουμε. Μας κράτησαν ένα 24ωρο νηστικούς και μετά άρχισαν να δίνουν λίγο φαγητό στα παιδιά», λέει στην Ευτυχία Πενταράκη μια γυναίκα.

Περίπου 300 άνθρωποι χρειάστηκε να ενταφιαστούν σε μαζικούς τάφους στην Μπούτσα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που υπήρξε θέατρο σφοδρών μαχών, δήλωσε ο δήμαρχός Ανατόλι Φεντόρουκ.

«Σε ορισμένους δρόμους, βλέπει κανείς 15-20 πτώματα στο έδαφος» αλλά «δεν μπορώ να σας πω πόσοι είναι ακόμη οι νεκροί στις αυλές, πίσω από τους φράχτες», συνέχισε.

«Αν δεν περάσουν πρώτα οι πυροτεχνουργοί για να εξετάσουν τα πτώματα, δεν πρέπει να τα περισυλλέξουμε» επειδή μπορεί να είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά, εξήγησε. «Αυτές είναι οι συνέπειες της ρωσικής κατοχής, οι ραδιουργίες του εχθρού» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

ΚΙΕΒΟ – αποστολή: Ευτυχία Πενταράκη / κάμερα: Χάρης Καλαμπόκης – Άγγελος Μισιρλής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος