ΕΚ: Τον Ιούνιο το ψήφισμα για πιθανή άρση των πατεντών για τα εμβόλια COVID-19 

Την πρόταση που έχει υποβληθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την άρση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων COVID-19, κίνηση που στηρίζουν οι ΗΠΑ συζήτησαν σήμερα οι ευρωβουλετές στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συζήτηση υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των ευρωβουλευτών σχετικά με την προσωρινή παραίτηση από δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια και ορισμένοι ομιλητές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει την παραίτηση ως ουσιαστικό στοιχείο για την επιτάχυνση της διάθεσης εμβολίων σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Από την άλλη πολλοί ήταν οι ευρωβουλευτές που υποστήριξαν ότι η παραίτηση από την ευρεσιτεχνία είναι μια «ψευδής καλή ιδέα» που δεν θα επιταχύνει την παροχή εμβολίων και θα βλάψει την καινοτομία. Αντ ‘αυτού, υποστήριξαν ότι η Επιτροπή πρέπει να πιέσει για εθελοντική αδειοδότηση παράλληλα με την ανταλλαγή γνώσεων και τεχνολογίας, καθώς και την ενίσχυση των εγκαταστάσεων παραγωγής, μεταξύ άλλων περιοχών, στην Αφρική. Αυτός θα ήταν ο γρηγορότερος τρόπος για να επιτραπεί μια πιο δίκαιη παγκόσμια κατανομή εμβολίων.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών επέκριναν πάντως τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συσσώρευση υπερβολικών δόσεων σε μια εποχή που οι φτωχότερες χώρες έχουν μικρή ή καθόλου πρόσβαση.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόσβκις, Επίτροπος για το εμπόριο, τόνισε μάλιστα ότι, ενώ η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα της απαλλαγής από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, οι προτεινόμενες λύσεις περιλαμβάνουν τον περιορισμό των εξαγωγών, την επίλυση  της συμφόρησης στην παραγωγή, την εξέταση υποχρεωτικών αδειών, την επένδυση στην παραγωγική ικανότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες και αυξανόμενες συνεισφορές στο πρόγραμμα COVAX . Σχετικό πάντως ψήφισμα θα εκδοθεί ύστερα  από ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της συνόδου 7-10 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως οποιαδήποτε απόφαση για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας δύναται να ληφθεί από το Συμβούλιο «TRIPs» του ΠΟΕ. Πέρυσι τον Οκτώβριο, η Ινδία και η Νότια Αφρική ζήτησαν για πρώτη φορά σε επίπεδο ΠΟΕ την προσωρινή άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από όλα τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την πρόληψη, τον περιορισμό και τη θεραπεία της COVID-19. Το Μάρτιο του 2021, ομάδα ευρωβουλευτών και βουλευτών από τα κράτη μέλη κάλεσαν την Επιτροπή να σταματήσει να αντιτίθεται στην άρση των πατεντών.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος