Διώρυγα Σουέζ: Επιπλέει και πάλι το “Ever Given” – Τι λέει στην ΕΡΤ Έλληνας καπετάνιος που βρίσκεται εκεί

Την είδηση της αποκόλλησης του “Ever Given” μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία. “Πρόκειται για πολύ θετικό γεγονός. Δίνει το σήμα ότι πρέπει να αποκατασταθεί επιτέλους η ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Το περιστατικό είναι απολύτως ενδεικτικό για τη σημασία της ναυσιπλοΐας σε ρόλο ατμομηχανής στην παγκόσμια οικονομία”, είπε στην ΕΡΤ Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Τα ρυμουλκά και τα συνεργεία που εργάζονταν ασταμάτητα μπόρεσαν να απεγκλωβίσουν εν μέρει το γιγαντιαίο φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων “Ever Given, που είχε προσαράξει και κλείσει τη Διώρυγα του Σουέζ την 23η Μαρτίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο την εταιρεία Inchcape Shipping.

Ο Κώστας Αρλετής, ένας από τους 16 Έλληνες καπετάνιους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Διώρυγα είπε στην ΕΡΤ ότι θα χρειαστούν κάποιες μέρες για την τελικό ξεμπλοκάρισμα του καναλιού.
“Μάθαμε για μερική αποκόλληση στις 3.23 τοπική τα ξημερώματα, θα χρειαστούν μέρες για να ανοίξει η Διώρυγα. Είχε κολλήσει και με την πρύμνη και η πλώρη και τώρα ενημερωθήκαμε ότι έχουν ξεκολλήσει την πρύμνη και έχουν καταφέρει να κουνήσουν και την πλώρη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το τραβήξουν εκτός καναλιού με τη βοήθεια των ρυμουλκών, κάτι που θα πάρει αρκετές ώρες και μετά θα γίνει έλεγχος στο κανάλι για να δουν αν έχει γίνει περαιτέρω ζημιά και χρειάζονται εργασίες. Αν όχι, θα δοθεί το πράσινο φως για την κυκλοφορία”, είπε ο κ. Αρλετής.

Ο ίδιος είπε ότι το δικό του πλοίο προερχόμενο από Σαουδική Αραβία και με προορισμό τη Μεσόγειο ήταν πέντε πλοία πίσω από το φορτηγό-γίγαντα την ώρα που συνέβη η προσάραξη, όμως ειδοποιήθηκαν εγκαίρως και δεν μπήκαν στο κανάλι. Έκτοτε, από τις 23/3 είναι εκεί και περιμένουν, όμως όταν ανοίξει η κυκλοφορία, το πλοίο θα είναι από εκείνα που θα έχουν προτεραιότητα.

Στο παρακάτω βίντεο, που τράβηξε καπετάνιος άλλου πλοίου, φαίνεται το “Ever Given” να επιπλέει και πάλι.

Δεν είναι σαφές πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της θαλάσσιας οδού, ωστόσο η είδηση σκόρπισε τον ενθουσιασμό καθώς περίπου 369 είναι τα πλοία, μεταξύ αυτών 16 με ελληνική σημαία, που παραμένουν εγκλωβισμένα εκεί για έκτη μέρα, στο 151ο χιλιόμετρο της νότιας πλευράς της διώρυγας.

Δείτε παρακάτω βίντεο από τη στιγμή που επιτυγχάνεται η αποκόλληση και από τα παρακείμενα ρυμουλκά ηχούν πανηγυρισμοί.

Το Ever Given, πλοίο με εκτόπισμα 220.000 τόνων, ανήκει στην ιαπωνική Shoei Kisen και το διαχειρίζεται η Evergreen Marine υπό την παναμαϊκή σημαία.

Η προσάραξή του εξαιτίας ριπής ανέμου εν μέσω αμμοθύελλας έκλεισε τη Διώρυγα.

Διώρυγα Σουέζ: Επιπλέει και πάλι το “Ever Given” – Τι λέει στην ΕΡΤ Έλληνας καπετάνιος που βρίσκεται εκεί

Ειδικά συνεργεία έσκαβαν χθες για να απομακρύνουν μέρος της όχθης της Διώρυγας, στην οποία το φορτηγό είχε προσαράξει διαγώνια, ώστε το σκάφος να μπορέσει να πλεύσει ξανά κανονικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος