Από την Τήνο ως την Παναγία Σουμελά: Προσκύνημα στη σκιά της πανδημίας (video)

‘Ανοιξε την αγκαλιά της η Παναγία σύμβολο, η Σουμελιώτισσα αλλά και η αγαπημένη Μητέρα της Τήνου, ενώ σε όλη την Ελλάδα οι πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες για δεύτερη χρονιά με πειθαρχία στα μέτρα κατά του κορονοϊού. Στο Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στον Ταύρο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος, διαμηνύοντας ότι «η Παναγία μπορεί να κάνει το θαύμα στον καθένα από εμάς». Στο Ναό της Παναγίας της Βουρλιώτισσας στη Νέα Φιλαδέλφεια παρακολούθησε τη λειτουργία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Είναι η πρώτη φορά, έπειτα από έξι χρόνια αναγκαστικής σιγής, λόγω των εργασιών αναστήλωσης της Μονής που η δέηση, «…εν τη κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλειπες Θεοτόκε», αναπέμπεται και πάλι από τα χείλη του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας.

«Ερχόμαστε ως πρέσβεις και άγγελοι ειρήνης και αλληλεγγύης» τόνισε στο κήρυγμά του από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Σουμελά, στον Πόντο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στο μεταξύ, η Δέσποινα Αμαραντίδου μεταδίδει από τους πρόποδες του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά (περιφερειακή Κοινότητα Ημαθίας) ότι η κατάνυξη και η τήρηση των μέτρων είναι αλληλένδετα στην Παναγία Σουμελά.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά, Γιώργος Τανιμανίδης υπενθυμίζει ότι με 16 αιώνες στον αλησμόνητο Πόντο και 70 χρόνια στο Βέρμιο η εικόνα -σύμβολο της Σουμελιώτισσας Παναγίας φρουρείται από τα Ποντιόπουλα που ήδη με εμβολιασμούς, τεστ και μάσκες έδωσαν το μήνυμα ότι «τίποτα δεν μας σταματά».

Από την Τήνο ως την Παναγία Σουμελά: Προσκύνημα στη σκιά της πανδημίας (video)

Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά. Το όνομα Σουμελά ετυμολογείται από το όρος μελά και του ποντιακού ιδιώματος ‘σού’, που σημαίνει «εις το» ή «εις του» και έγινε Σουμελά «εις του Μελά». Mετά το θάνατο του, βρέθηκε για ένα διάστημα στην Αθήνα και από τα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα στο όρος Μελά, σε απόσταση 46 χιλιομέτρων από την Τραπεζούντα.

Τήνος: Δεν πλημμύρισαν ο ναός και ο προαύλιος χώρος 

‘Ολοι προσέρχονται με μάσκες, ασπάζονται την Εικόνα κι αμέσως κάποιος την απολυμαίνει, μετέδωσε η Μαρία Σταθοπούλου από την Τήνο όπου συρρέουν πιστοί από όλη την Ελλάδα.

Στην Τήνο, για να προστατευθούν οι πιστοί δεν έγινε λιτανεία της εικόνας.

«Η σκέψη όλων μας είναι κοντά στους πυρόπληκτους», διαμήνυσε ο Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου κατά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

«Οι βίαιες παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον και στη φύση, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής μας προσκαλούν να ανταποκριθούμε σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας και να σεβαστούμε την κτήση του Κυρίου», είπε ο μητροπολίτης Δωρόθεος και τόνισε: «Αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα μας και τους συνανθρώπους μας που τόσο δοκιμάστηκαν, οφείλουμε να έχουμε ενότητα και ομοψυχία, γιατί όπως λέει και ο εθνικός μας ποιητής όταν εμφιλοχωρεί η διχόνοια εσαεί πολλά δάκρυα φέρει».

15 Αυγούστου 1940- Το καταδρομικό «Έλλη» βυθίζεται στο λιμάνι της Τήνου

Οι δείκτες του ρολογιού έδειχαν 08.20, όταν το πλήρωμα του ιταλικού υποβρυχίου «Delfino» λαμβάνει το σήμα: «Βυθίσατε το Έλλη». Μια τρομακτική έκρηξη σήκωσε το πλοίο στον αέρα, κόβοντάς το στα δύο. Άνδρες στη θάλασσα, κραυγές, πόνος, νεκροί. Απολογισμός: 9 νεκροί και 24 τραυματίες.

Την ίδια ώρα στην Κοζάνη αναβίωσε και φέτος το πατροπαράδοτο έθιμο των καβαλάριδων, στη Σιάτιστα. Οι ιππείς, πάνω στα στολισμένα άλογά τους πήγαν στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στο Μικρόκαστρο, όπως μεταδίδει ο Βαγγέλης Μητρούσιας.

Τα έθιμα κάθε τόπου είναι ξεχωριστά με κοινό παρονομαστή ότι η «Κοίμηση, γέμισε την οικουμένη και τις καρδιές μας με τη χαρά της Αθανασίας» (Φ. Κόντογλου) , αφού η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος