Προς νέα εκτόξευση κρουσμάτων – Δύο ιδιωτικές κλινικές για covid

Σε οριακό σημείο τα νοσοκομεία στην Αττική λόγω της ραγδαίας αύξησης εισαγωγών και διασωληνώσεων και ενώ σήμερα διαφαίνεται νέα μεγάλη άνοδος στον αριθμό των κρουσμάτων. Το πρωί ανακοινώθηκε πως ενεργοποιείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΕΣΥ στην Αττική. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι από τις 11 Μαρτίου 2021 δύο ιδιωτικές κλινικές, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το “Λητώ” παραχωρούνται εθελουσίως στο ΕΣΥ, προκειμένου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της μεγάλης πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία στην περιοχή της Αττικής.

Και στις δύο κλινικές θα νοσηλεύονται περιστατικά κορονοϊού και θα ενταχθούν στην εφημερία της Α΄ και Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας αντίστοιχα. Ο υπουργός στην ανακοίνωση του ευχαριστεί τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών και τον Όμιλο Hellenic Healthcare Group για τη συνεργασία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο του Περιστερίου διαθέτει 55 κλίνες σε απλές κλινικές και 5 κλίνες ΜΕΘ.

Η ανακοίνωση

«Από την πρώτη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ενεργούμε βάσει ενός συγκροτημένου, ρεαλιστικού και δυναμικού σχεδίου, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό και τώρα που η Αττική δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας, υλοποιούμε, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώνοντας δυνάμεις. Για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο πλαίσιο της συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνω ότι:

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με επιστολή του Προέδρου του, Γιώργου Αποστολόπουλου, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί.
Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί.
Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Ευχαριστώ τους δύο Ομίλους για τη συνεργασία τους.
Το Υπουργείο Υγείας έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο ιδιωτικών κλινικών πριν λίγες μέρες τους ζητήθηκε για πρώτη φορά εγγράφως, να δηλώσουν τις διαθέσιμες κλίνες που μπορούν να διαθέσουν εθελοντικά, σε όλη την Ελλάδα.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανος πριν λίγες μέρες τους ζητήθηκε για πρώτη φορά εγγράφως, να δηλώσουν τις διαθέσιμες κλίνες που μπορούν να διαθέσουν εθελοντικά, σε όλη την Ελλάδα. 7.500 είναι οι πραγματικά διαθέσιμες κλίνες και από αυτές μπορεί να διατεθεί ένα ποσοστό 40%, είπε.

Προβληματίζουν οι μεταλλάξεις – Εκτιμήσεις ακόμα καιγια 2.900 νέα κρούσματα σήμερα

Η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται κρίσιμη για το αποτύπωμα της πανδημίας στη χώρα μας που θα ορίσει τις αποφάσεις για επανεκκίνηση εμπορικών λειτουργιών και σχολείων, ενώ συγκίνηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι το βρέφος που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με κορονοϊό άφησε τελικά χθες την τελευταία του πνοή.

Το τελευταίο 24ωρο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.165 νέα κρούσματα. Σήμερα μέχρι τις 10 το πρωί ο αριθμος των νέων κρουσμάτων ήταν στα 2.200 που σημαίνει ότι μέχρι το απόγευμα θα εχει προσεγγίσει ενδεχομένως και τις 3.000.

Σήμερα δεν θα μου κάνει εντύπωση ένα νούμερο 2800 ή 2900 είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Νίκος Τζανακης καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης”. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα πάμε σε σταθεροποίηση 20 με 25 του μήνα. “Θα παίζουμε πάνω από 2.000 κρούσματα και θα αρχίσει μετά τις 25 του μήνα μια αργή αποκλιμάκωση, για να πέσουμε κάτω από τα 1.000” είπε.

Έντονη ανησυχία προκαλεί και η βρετανική μετάλλαξη που εξαπλώνεται πιο γρήγορα, είναι κατά 50% πιο μεταδοτική και για το λόγο αυτό προσβάλει άτομα νεότερης ηλικίας.

Σε μια εβδομάδα ο αριθμός των διασωληνωμένων μπορεί να φτάσει τους 580

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η κατάσταση κλιμακώνεται παρά την αυστηριοποίηση των μέτρων. Στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή “Από τις 6” μίλησαν η επίκουρος καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Π. Κατσαούνου και ο Στ. Λογοθετίδης επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, και επεσήμαναν την ανάγκη οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα, καθώς πρόκειται για μια “δυναμική κατάσταση”.

Ο κ. Λογοθετίδης εκτίμησε ότι μέχρι την επόμενη Τρίτη ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αυξηθεί και θα φτάσει τους 580, ενώ αύξηση θα παρουσιάσει και ο αριθμός των θανάτων, ενώ όπως είπε στη συνέχεια θα σημειωθεί κατακόρυφη πτώση. Τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για την επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι τέλη Απριλίου θα μπορεί να δώσει “πράσινο” φως.

Η κα Κατσαούνου σημείωσε ότι αν δεν εφαρμόζονται τα μέτρα από τους πολίτες δεν γίνεται τίποτα όσο και αν τα αυστηροποιούμε. Υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων είναι πολύ σημαντικός καθώς τους προστατεύει από σοβαρή νοσηλεία ωστόσο όπως είπε θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας όταν κυκλοφορούν.

Οι ελπίδες για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα εναποτίθενται πλέον στην επιτάχυνση των εμβολιασμών. Ήδη το εμβόλιο της Αstrazeneca πήρε το πράσινο φως και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Στη χώρα μας έως και χθες οι εμβολιασμοί έφτασαν τα 1,16 εκατομμύρια με 378.000 πολίτες να έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Παράλληλα, το χρονοδιάγραμμα της συνολικής επαναλειτουργίας της οικονομίας και της εκπαίδευσης εξετάζει η κυβέρνηση.

Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, πρόθεση είναι πριν από το τέλος Μαρτίου να σηκώσει ρολά το λιανεμπόριο και να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια.

Το άνοιγμα της εστίασης δρομολογείται για πριν από το Πάσχα, ενώ εντός του Μαΐου τοποθετείται το άνοιγμα του τουρισμού.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος