Τουρίστες από τον Λίβανο στην Χαλκιδική;

Με σκοπό να προσεγγίσει επισκέπτες από χώρες της μεσογείου ο Δήμος Αριστοτέλη έκανε άνοιγμα στην αγορά του Λιβάνου, ελπίζοντας να προσελκύσει τουρίστες από μια χρεοκοπημένη χώρα.

Ο Στέλιος Βαλιάνος, δήμαρχος Αριστοτέλη, θεωρεί ότι το ταξίδι ενός εν δυνάμει τουρίστα αφορά τον τόπο επιλογής σε συνάρτηση με το κόστος του πακέτου. Έτσι, άρχισε τις επαφές με ταξιδιωτικά πρακτορεία του Λιβάνου, προκειμένου να κατευθυνθεί στην Χαλκιδική ένα μέρος των Λιβανέζων επισκεπτών.  

Όπως λέει ο κ. Βαλιάνος, ο Λίβανος έχει μια εύρωστη χριστιανική αγορά με 1.000.000 πιστούς, Κόπτες, καθολικούς και ορθοδόξους, για τους οποίους η Χαλκιδική με την μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους, αποτελεί ιδιαίτερο πόλο έλξεως.

«Μετά τα πρώτα ταξίδια με δημοσιογράφους θα αρχίσουν να επισκέπτονται την Χαλκιδική οι “tour operator” του Λιβάνου, προκειμένου να οργανώσουν τριήμερα ταξίδια στην Ελλάδα και δη στον δήμο Αριστοτέλη.

Τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται ένα ταξίδι στον Άθωνα, όπου εγκαταβιούν και 4 Λιβανέζοι μοναχοί, ενώ είναι σημαντική η λειτουργία τεσσάρων οινοποιείων στον δήμο Αριστοτέλη και άλλων 11 εντός του Αγίου Όρους, που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Τουρίστες από τον Λίβανο στην Χαλκιδική;

Ως μέλος της IATA, το “Tania Travel”, στην Βηρυττό οργανώνει τα ταξίδια στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον κ. Βαλιάνο. Αλλά ποιοι πολίτες μπορούν ακόμη να ταξιδέψουν;

Χρόνια τεράστιας οικονομικής συρρίκνωσης, σε συνδυασμό με την υποτίμηση του νομίσματός της κατά 95%, είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί ουσιαστικά η μεσαία τάξη του Λιβάνου. Αυτήν την στιγμή οι κάτοικοι δεν διαθέτουν ούτε τα στοιχειώδη για να επιβιώσουν, καθώς ένας μισθός των 1000 δολ. (1.500.000 λιβανέζικες λίρες) έχει φτάσει στα 250 λόγω υποτιμήσεως του νομίσματος. Επίσης, οι τράπεζες επιτρέπουν περιορισμένες μόνο αναλήψεις μετρητών σε δολάρια ΗΠΑ σε όσους έχουν δολάρια ΗΠΑ στους λογαριασμούς τους. Οι υπόλοιποι δεν έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους ούτε για λόγους υγείας. Από τον πληθυσμό των λίγο πάνω από πέντε εκατ. κατοίκων, στην καλύτερη περίπτωση το 10% να έχει ακόμη την δυνατότητα μιας άνετης ζωής, δηλαδή γύρω στις 500.000. Εξ αυτών το 65% είναι Άραβες και μόλις το 35% είναι Αρμένιοι, Δρούζοι (5%), Μαρωνίτες (30%), Ασσύριοι, Ορθόδοξοι (9%) Εβραίοι ή άλλου δόγματος.

Τουρίστες από τον Λίβανο στην Χαλκιδική;

Ένα από τα σημαντικότερα που θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν κάθε είδους αρμόδιοι είναι πως στον Λίβανο κάθε πτυχή της ζωής ελέγχεται από την Χεζμπαλάχ, την οργάνωση που χρηματοδοτείται και ελέγχεται από το σιιτικό Ιράν και έχει εντείνει το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων τόσο εντός όσο και εκτός Ισραήλ. Στην Βηρυττό όλοι συζητούν για μια νέα ιντιφάντα και το μέτωπο των συγκρούσεων με το γειτονικό Ισραήλ ενεργοποιήθηκε τελευταία με επιθέσεις της Χεζμπαλάχ. Ενίοτε η εξαγωγή τουριστών δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται και οι βίζες δεν μπορούν να μοιράζονται με ελαφρότητα. Οι εκπλήξεις δεν είναι πάντα ευχάριστες και στο τέλος όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι.    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος