ertnews.gr

Φόρουμ Ιδεών Rethink: Μια πράσινη πυξίδα για την Ελλάδα: Κοινωνία, οικονομία, οικολογία του

04/07 22:56
Φόρουμ Ιδεών Rethink: Μια πράσινη πυξίδα για την Ελλάδα: Κοινωνία, οικονομία, οικολογία του

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κ.Ε.Δ.Ε και αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Κ.Μ. Σίμος Δανιηλίδης, κατά την εισήγησή του με θέμα «Ενδυναμώνοντας ανοιχτές, συμπεριληπτικές κοινότητες-το παράδειγμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών» στο Φόρουμ Ιδεών Rethink!-Μια πράσινη πυξίδα για την Ελλάδα: Κοινωνία, οικονομία, οικολογία, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ στη Θεσσαλονίκη, στις 29 Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο των διήμερων επετειακών εκδηλώσεων για τα δέκα χρόνια παρουσίας του Ιδρύματος στην Ελλάδα επισήμανε: «Το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας αντανακλάται στο βαθμό που είναι σε θέση να συμπεριλάβει όλα τα μέλη της, ανεξαρτήτως προέλευσης, φύλου, πεποιθήσεων ή δεξιοτήτων τους. Η αρχή αυτή αποτελεί για εμάς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση βαθιά πεποίθηση και πυξίδα στις πολιτικές που έχουμε αναπτύξει εδώ και 25 χρόνια τόσο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, αλλά και σε εθνικό επίπεδο μέσα από την Κ.Ε.Δ.Ε.».

«Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και τα λίγα μέσα που διαθέτουμε, χτίζουμε κάθε μέρα, ισχυρές ανοικτές κοινότητες που αναγνωρίζουν, σέβονται και καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών» υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι «απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ισχυροποίηση των τοπικών Αρχών, προκειμένου να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με συμπεριληπτική προσέγγιση».

Σύγχρονο πνεύμα

Εστιάζοντας στο παράδειγμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο δήμαρχος παρουσίασε το σύγχρονο πνεύμα των ολοκληρωμένων προγραμμάτων που υλοποιούνται στον δήμο για περισσότερα από 25 χρόνια αναφορικά με την κοινωνική υποστήριξη και ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία, την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα αλλά και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των συμπολιτών μας, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, και όπως υποστήριξε «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί να αναλάβει το στοίχημα της ανάληψης και της ουσιαστικής άσκησης αυτών των αρμοδιοτήτων. Εκείνο που απαιτείται είναι η κατάλληλη κυβερνητική πολιτική βούληση και η απαιτούμενη υποστήριξη σε πόρους».

Αναφερόμενος στην υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι έχει αποδειχθεί ότι «δεν αποτελεί μία ευκαιριακή απασχόληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». «Ανταποκρινόμενοι στην ανθρωπιστική υποχρέωση για παροχή ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης, συμμετέχουμε ως πρωτοπόρος δήμος από το 2015 στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση σειράς προγραμμάτων για την υποδοχή, την φιλοξενία και την ένταξη πλήθους οικογενειών προσφύγων, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης όπως συμβουλευτική, εγγραφή των παιδιών στα σχολεία του δήμου, φροντίδα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ. Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου

‘‘REACT’’, πραγματοποιούνται ειδικά μαθήματα ελληνικών από το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας, που λειτουργούμε εδώ και 12 έτη και συγκαταλέγεται στις βέλτιστες πρακτικές σε προγράμματα γραφής και ανάγνωσης για νέους και ενήλικες στην Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Αποτελεσματικών Πρακτικών της UNESCO».

Ο δήμαρχος, μάλιστα, χαρακτήρισε «μέγιστο λάθος» την κατάργηση του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», «ενός προγράμματος δοκιμασμένου επί χρόνια στην Ελλάδα, που εξειδικεύεται στην υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων και που μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα για την ανακούφιση του ουκρανικού λαού». «Εμείς έχουμε δηλώσει στην κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία την πρόθεσή μας για συνέχιση και επέκταση του προγράμματος διαθέτοντας τις θέσεις φιλοξενίας για άμεση χρήση και σε Ουκρανούς πρόσφυγες» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Πολιτικές για τα ΑμεΑ

Ο Σίμος Δανιηλίδης αναφέρθηκε στη συνέχεια σε αντίστοιχες ανοιχτές και συμπεριληπτικές πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στον δήμο για άτομα με αναπηρία. «Στα 25 και πλέον χρόνια που είμαστε διοίκηση στο δήμο έχουμε κάνει πράξη τη συμπερίληψη προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στα άτομα με αναπηρία. Φιλοσοφία μας ήταν από την αρχή η κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ένταξη των ΑμεΑ συμπολιτών μας σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, επιτυγχάνοντας την αξιοπρεπή και ανθρώπινη κοινωνική ένταξή τους, αλλά και την παράλληλη στήριξη, των οικογενειών τους» σημείωσε. «Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούμε δυο ΚΔΑΠ ΜΕΑ πλήρως στελεχωμένα με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες καθώς και τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης». Στα προγράμματα του δήμου συμμετέχουν συνολικά 100 άτομα με αναπηρίες, ενώ ιδιαίτερα ενεργή είναι η παρουσία και συμμετοχή των ωφελούμενων στα δρώμενα της τοπικής κοινότητας. «Μέσα από συστηματική προσπάθεια έχουμε καταφέρει όλες οι Διευθύνσεις του δήμου να εξυπηρετούν άτομα με αναπηρία και να παρέχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά. Μέσα από πλήθος τεχνικών έργων επιδιώκουμε να αυξήσουμε την προσβασιμότητα των δρόμων, των πεζοδρομίων και όλων των δημοσίων κτηρίων, ενώ μέσα από την τοποθέτηση ηχητικών διατάξεων προειδοποίησης αυξάνουμε την αυτονομία κίνησης για άτομα με προβλήματα όρασης», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Δημοτικά Ιατρεία

Ο Σίμος Δανιηλίδης αναφέρθηκε εκτενώς και στην «ιδιαίτερη παρέμβαση που ενδυναμώνει την τοπική κοινωνία και ενισχύει την αίσθηση της ασφάλειας, της βοήθειας και της αλληλεγγύης που είναι τα Δημοτικά μας Ιατρεία. Πρόκειται για δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που παρέχουν υπηρεσίες δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όσους και όσες συμπολίτες μας έχουν σχετική ανάγκη, ενώ υλοποιούν και δράσεις πρόληψης για ζητήματα υγείας». «Στο δήμο μας λειτουργούν οκτώ Δημοτικά Ιατρεία που στελεχώνονται με 44 γιατρούς 17 διαφορετικών ειδικοτήτων και κάθε χρόνο εξυπηρετούν χιλιάδες συμπολίτες μας, ενώ στο πνεύμα της συμπερίληψης, σημαντική συνεισφορά στην πρόληψη της ιδρυματοποίησης των ηλικιωμένων παρέχει και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία», στο πλαίσιο του οποίου εξυπηρετούνται στο δήμο μας περίπου 1.100 άτομα. Επιπλέον, ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, ειδικά στο Κέντρο Κοινότητας που εξυπηρετεί περίπου 3.000 οικονομικά ασθενείς οικογένειες, διασυνδέοντας κατά περίπτωση με το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο ή το Κοινωνικό Φαρμακείο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version