Επικίνδυνο κοκτέιλ για τον οργανισμό σκόνη και ατμοσφαιρική ρύπανση

Array

Τα ατμοσφαιρικά σωματίδια είναι υπεύθυνα για 10.000.000 πρόωρους θανάτους το χρόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο αλλά και στην Ευρώπη τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Περίπου 200.000 θάνατοι στη Γηραιά ήπειρο οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ανάμιξη της σκόνης είτε από την Αφρική είτε από το έδαφός μας, δημιουργεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ όταν αναμιγνύεται με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους εξηγεί μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του πανεπιστημίου Πατρών Σπύρος Πανδής.

Μάλιστα στο πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί προσομοιωτής για τη μελέτη των πηγών της αέριας ρύπανσης και της τοξικότητάς της ο οποίος μεταξύ άλλων δείχνει ότι με την κλιματική αλλαγή η σκόνη αυξάνεται σε μάζα αλλά και σε επικινδυνότητα.

Ένα φαινόμενο που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι η βιομηχανία και τα αυτοκίνητα δεν ευθύνονται πλέον για το μεγαλύτερο μερίδιο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αντιθέτως, περισσότερο ένοχη, σύμφωνα με τον κ. Πανδή, είναι η καύση βιομάζας ακόμη και σε γειτονικές βαλκανικές χώρες που επηρεάζει και τη δική μας ατμόσφαιρα. Για να υπογραμμίσει τους κανόνες «παγκοσμιοποίησης» που αφορούν και την ατμοσφαιρική ρύπανση ο κ. Πανδής διευκρίνισε ότι ακόμη κι αν κλείσει για μερικές μέρες ολόκληρη η Πάτρα δεν θα καθαρίσει η ατμόσφαιρά της εφόσον στις γύρω χώρες η ζωή θα συνεχίζεται κανονικά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται να υπάρξει κοινή περιβαλλοντική πολιτική πέρα από εθνικά σύνορα όπως για παράδειγμα μέτρα που θα ισχύσουν σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη προκειμένου να παραχθούν αποτελέσματα για όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος