Θεσσαλονίκη: Εισήχθησαν στις σχολές που ήθελαν συνεχίζοντας με πίστη στις δυνατότητές τους

Η Γενοβέφα Τορονίδου, μητέρα τριών παιδιών, εισήχθη πρώτη στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με 18.330 μόρια.

Η Σταυρούλα Μαρμαρά εισάγεται στην Ιατρική Ιωαννίνων με 18.500 μόρια. Όπως λέει, ήταν μία δύσκολη χρονιά αλλά έβαλε τους στόχους της από πολύ νωρίς.

Πτώση όχι μόνο στις περιζήτητες σχολές αλλά και σε τμήματα δεύτερης ζήτησης σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με απόκλιση ακόμα και περισσότερο από 2.000 μόρια σε κάποιες περιπτώσεις, με εξαίρεση κάποια οικονομικά τμήματα που σημειώνουν άνοδο ή δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις, καταγράφουν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.

Για το θέμα των βάσεων με συμβουλές για επιτυχόντες και αποτυχόντες, μίλησε στην ΕΡΤ3 ο μαθηματικός ερευνητής -Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης.
Η πορεία ήταν πτωτική στις βάσεις και κυρίως στις σχολές του πρώτου πεδίου, όπως είπε, ενώ, για πρώτη φορά, υπήρξε τόσο μικρός αριθμός υποψηφίων στη θεωρητική κατεύθυνση.

Φέτος, υπάρχει  αύξηση του συνολικού αριθμού των εισαχθέντων σε ΑΕΙ και Δημόσια ΙΕΚ σε 75.154 φέτος έναντι 71.833 το 2021, το 93% των επιτυχόντων εισάγεται σε Σχολή-Τμήμα μέσα στις πρώτες 10 προτιμήσεις του

Μεγάλη πτώση είχε το τμήμα Φυσικής στο Ηράκλειο, με πτώση 2.237 μόρια, το τμήμα Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ με πτώση 1.174 μόρια, η Σχολή Πυροσβεστών με πτώση 2.896 μόρια, το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ με 1.622 μόρια λιγότερα και η Σχολή Καλών Τεχνών με μείον 974 μόρια.

14.000 θέσεις θα μείνουν κενές και δεκατρία τμήματα θα έχουν φροντιστηριακού τύπου αμφιθέατρα με φοιτητές που μετρώνται στα δάκτυλα των χεριών, καθώς, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, δεν εισάγεται ο αριθμός των εισακτέων που μπορεί να φιλοξενήσει το τμήμα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΡΟΣΩ ΒΑΡΒΑΡΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος