Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στο Βελιγράδι

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας ως αντίδοτο για την έξαρση των εθνικισμών και η οικονομία βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών του αναπληρωτή ΥΠΕΞ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος συνεχίζει τις επαφές του στο Βελιγράδι όπου πραγματοποιεί, από την Κυριακή, τετραήμερη επίσημη επίσκεψη.

Σήμερα ο Έλληνας υπουργός θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Κατρούγκαλος στην συνάντηση αυτή θα εξετασθούν διμερή θέματα ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί επίσης και η περιφερειακή συνεργασία ώστε να δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης και να αποτραπεί η έξαρση των εθνικισμών.

«Μας ανησυχεί η άνοδος των εθνικισμών στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα το γεγονός ότι τείνουν να μεταφερθούν, μερικές φορές – όχι στη Σερβία- από την περιφέρεια της πολιτικής ζωής, στο επίκεντρο. Επομένως είναι στο ενδιαφέρον όλων των χωρών της περιοχής να έχουν εποικοδομητικές σχέσεις και να μην επιτρέπουν στα ακραία στοιχεία να δίνουν τον τόνο των πολιτικών σχέσεων» επισημαίνει στη δήλωση του ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί σήμερα τα γραφεία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι και θα ενημερωθεί για τις δραστηριότητες αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο έργο του που είναι η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και η προβολή του ελληνικού πολιτισμού.

Αργά το απόγευμα ο κ. Κατρούγκαλος θα εκφωνήσει ομιλία στο αμφιθέατρο της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου με θέμα ΄΄ Το μέλλον της Ευρώπης ΄΄.

Ο κ. Κατρούγκαλος, εχθές, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του στη Σερβία, είχε σειρά επαφών με πολιτικούς και οικονομικούς φορείς.

Κατά την συνάντηση που είχε με την υπουργό Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Σερβίας, Γιάντρανκα Γιοκσίμοβιτς, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας και εξετάστηκαν οι δυνατότητες επίσπευσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Κατρούγκαλος «η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και των άλλων χωρών των δυτικών Βαλκανίων και θα συμβάλει εποικοδομητικά προς αυτήν την κατεύθυνση». Ανέφερε δε την ανάγκη επίσπευσης των διαπραγματεύσεων και υιοθέτησε την άποψη της Σερβίας να ανοίξουν άμεσα τα κεφάλαια του διαπραγματευτικού πλαισίου που αφορούν την παιδεία, την εκπαίδευση και την έρευνα.

Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών βρέθηκαν ψιλά στην ατζέντα της επίσκεψης στο Βελιγράδι του Έλληνα υπουργού.

Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο της Σερβίας ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μάρκο Τσαντέζ με τον οποίο εξέτασαν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στις δύο χώρες και ιδιαίτερα τις δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος συμμετείχε, επίσης, στο επιχειρηματικό φόρουμ Σερβίας- Ελλάδας που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι με την συμμετοχή 37 ελληνικών επιχειρήσεων και 103 σερβικών. Στην ομιλία του ο Έλληνας υπουργός χαιρέτησε την επιχειρηματική δραστηριότητα των Ελλήνων στη Σερβία κάλεσε ωστόσο και Σέρβους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα τονίζοντας ότι ΄΄ο νέος αναπτυξιακός νόμος παρέχει πολλές δυνατότητες για τους ξένους επενδυτές ΄΄.

Ο κ. Κατρούγκαλος μετέβη και στο Σερβικό κοινοβούλιο όπου συναντήθηκε με τα μέλη των επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων. Στην συνάντηση αυτή συζητήθηκε και το προσφυγικό ζήτημα και εκφράστηκε από κοινού η ανάγκη να υπάρξει ισομερής κατανομή, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, των βαρών που προκαλεί η προσφυγική κρίση.

Εχθές αργά το απόγευμα ο Έλληνας υπουργός επισκέφτηκε τον πύργο ΄΄Νεμπόισα΄΄ όπου θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος και ξεναγήθηκε στο μουσείο που λειτουργεί σήμερα στο χώρο και είναι αφιερωμένο στον Έλληνα επαναστάτη και στους απελευθερωτικούς αγώνες των βαλκανικών λαών. Ο πύργος ΄΄Νεμπόισα΄΄ αναστυλώθηκε και διαμορφώθηκε σε εκθεσιακό μουσειακό χώρο με χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος.

Νίκος Πέλπας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ