ertnews.gr

Άρχισε η συγκομιδή του τριαντάφυλλου στην Χίο

09/06 17:07
Άρχισε η συγκομιδή του τριαντάφυλλου στην Χίο

Τα ξεχωριστά τριαντάφυλλα που καλλιεργούν οι κάτοικοι της Χίου στους μεγάλους ροδόνες έχουν ανθίσει και άρχισε η συγκομιδή τους.

Αναζητώντας τα μαγιάτικα τριαντάφυλλα, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θοδωρής Πυλιώτης έφτασε στο χωριό του Αί Γιώργη Συκούση.

Εκεί ο Νίκος Κύλης, καλλιεργητής τριαντάφυλλου, μιλά για τα τέσσερα είδη του φυτού που ευδοκιμούν στην περιοχή. Απριλιάτικο, Μαγιάτικο, εκατόφυλλο και πολίτικο. Κάθε ένα με ξεχωριστές ιδιότητες. Δεν είναι για στολισμό ανθοδοχείων.    

Επί πολλά χρόνια καλλιεργούνται τα ιδιαίτερα τριαντάφυλλα με μοναδικό άρωμα και η συγκομιδή τους ξεκινά τον Απρίλιο. Το μαγιάτικο είναι ιδανικό για γλυκό, εξηγεί ο κ. Κύλης.

Άρχισε η συγκομιδή του τριαντάφυλλου στην Χίο

Η οικογένεια προχώρησε σε καθετοποίηση της παραγωγής. Έτσι, παράγει ροδόνερο, γλυκά του κουταλιού, λικέρ, αλλά και αποξηραμένα ροδοπέταλα για αφέψημα, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C.

Όπως λέει ο κ. Κύλης, οι δυσκολίες της καλλιέργειας είναι δεδομένες, όπως κάθε αγροτική δουλειά, που απαιτεί χειρωνακτική εργασία, ενώ το πρωινό ξύπνημα σημαίνει ότι η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί, προτού σηκωθεί ψηλά ο ήλιος και τα κάψει, έως τις εννέα το πρωί.

Είναι το υψόμετρο και το μικροκλίμα του Συκούση, που δίνουν ένταση στα αιθέρια έλαια και στο άρωμα από τις τριανταφυλλιές, καθιστώντας τα μοναδικά προϊόντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version