Ανοίγει την Τρίτη του Πάσχα για το κοινό ο τύμβος Καστά

Για ειδικό κοινό και για ολιγομελείς ομάδες θα ανοίξει την Τρίτη του Πάσχα ο τύμβος Καστά, που αποτελεί μοναδικό μνημείο της Ελληνικής και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης μετέβη στην περιοχή, με αφορμή την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στο μνημείο.

Η ανασκαφή στον λόφο Καστά το 2014, κέντρισε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αρχαιολογικής οικογένειας και της διεθνούς κοινότητας και όχι αδίκως.

Το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα, απαιτούσε  παρεμβάσεις και εργασίες για να μπορέσει να είναι επισκέψιμο, έστω και μερικώς.

Ικανοποιημένη από την πορεία των εργασιών δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία επισκέφτηκε το μνημείο το πρωί. Όπως είπε έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, για την προστασία του χώρου από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως εκείνα που σημειώθηκαν τον περασμένο χρόνο. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι εργασίες εσωτερικής στήριξης, που εγγυώνται την στατικότητα του μνημείου.

Παράλληλα, αναμένεται η κατασκευή ειδικών υποδομών και διαδρόμου, για την ασφαλή για το μνημείο εξωτερική και εσωτερική προσέγγιση.  

Ανοίγει την Τρίτη του Πάσχα για το κοινό ο τύμβος Καστά

Η 18η Απριλίου θα είναι η πρώτη ευκαιρία που θα έχουν κάποιες ομάδες επαγγελματιών από τον χώρο της εκπαίδευσης, του τουρισμού κ.α. να το γνωρίσουν από κοντά και έπειτα από συνεννόηση με την εφορία αρχαιοτήτων.

Ο μεγαλοπρεπής τύμβος υποσχόταν να αποκαλύψει μυστικά 2.300 ετών. Η αρχαιολογική σκαπάνη συνεχίζει το έργο της. Η μεμψιμοιρία ελαχίστων, τιτλούχων μεν, κακόβουλων και ανεπαρκών δε, ουδόλως μπορεί να αγγίξει την αξία του τύμβου. Αυτοί θα ξεχαστούν γιατί η ιστορία προσπερνά τους ασυνόδευτους από μεγαλείο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος