ertnews.gr

ΕΡΤ1 – «Η Επόμενη Μέρα» για την «Απελευθέρωση της Αθήνας – 74 χρόνια μετά»

10/10 01:00
ΕΡΤ1 – «Η Επόμενη Μέρα» για την «Απελευθέρωση της Αθήνας – 74 χρόνια μετά»

Ένα επετειακό αφιέρωμα για την Απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς στις 12 Οκτωβρίου 1944 παρουσιάζει η εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα», που μεταδίδεται την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 22:00 από την ΕΡΤ1.

Η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος φιλοξενούν στο στούντιο την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Μπότσιου και τον δρ. Ιστορίας και διδάσκοντα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Μενέλαο Χαραλαμπίδη.

ΕΡΤ1 – «Η Επόμενη Μέρα» για την «Απελευθέρωση της Αθήνας – 74 χρόνια μετά»

Γιατί στην Ελλάδα μέχρι πρότινος δεν γιορτάζαμε την Απελευθέρωση, αλλά την έναρξη του Πολέμου; Ποιες δυνάμεις πρωταγωνίστησαν στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα; Πώς φτάσαμε στην εμφύλια αναμέτρηση του Δεκεμβρίου;

Στην εκπομπή αναδεικνύονται το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο και η «κληρονομιά» της δικτατορίας Μεταξά στα τεκταινόμενα της Κατοχής, καθώς και οι παράγοντες διαμόρφωσης και μεγέθυνσης του Αντιστασιακού Κινήματος.

Επίσης, αναλύονται οι αιτίες της σύγκρουσης ΕΛΑΣ – ΕΔΕΣ το φθινόπωρο του 1943, η σύσταση και δραστηριοποίηση των Ταγμάτων Ασφαλείας, η δράση του δοσιλογισμού, ο ρόλος των Βρετανών και οι προσπάθειες για γεφύρωση του χάσματος μεταξύ αστικών δυνάμεων και ΕΑΜ τους μήνες πριν από την Απελευθέρωση.

Παρουσίαση: Μαριλένα Κατσίμη, Πιέρρος Τζανετάκος.

Αρχισυνταξία: Βενιζέλος Λεβεντογιάννης.

Σκηνοθεσία: Μανώλης Παπανικήτας.

Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Πέτσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version