ΠΟΥ: Αυξημένος κίνδυνος να σπαταληθεί η ευκαιρία να τεθεί φέτος υπό έλεγχο η πανδημία

Την εκτίμηση ότι η πανδημία μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο φέτος με την προειδοποίηση όμως ότι υφίσταται αυξημένος κίνδυνος να σπαταληθεί αυτή η ευκαιρία, εξέφρασε κατά την διάρκεια της Παγκόσμιας Συνάντησης Δράσης κατά της COVID-19 ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Αντχανομ Τένδρος.

Τόνισε ότι επί του παρόντος, 116 χώρες βρίσκονται μακριά από τον παγκόσμιο κοινό στόχο να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού κάθε χώρας μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, η χαμηλή κάλυψη εμβολίων και τα χαμηλά ποσοστά τεστ σε άλλες χώρες δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση νέων παραλλαγών. Σε ορισμένες χώρες, όπως σημείωσε, η υψηλή κάλυψη εμβολίων, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη βαρύτητα της παραλλαγής Όμικρον, οδηγεί στην ψευδαίσθηση ότι η πανδημία έχει τελειώσει.

ΠΟΥ: Αυξημένος κίνδυνος να σπαταληθεί η ευκαιρία να τεθεί φέτος υπό έλεγχο η πανδημία
(AP Photo/Nardus Engelbrecht)

Ξεπερνιούνται οι περιορισμοί προσφοράς και παράδοσης

Ο ίδιος διευκρίνισε πως μέσω του μηχανισμού επιτάχυνσης και του πυλώνα προώθησης εμβολίων της COVAX και της συνεργασίας με τη UNICEF, ξεπερνιούνται τώρα ορισμένοι από τους περιορισμούς προσφοράς και παράδοσης που υπήρχαν πέρυσι. Σε πολλές χώρες άλλωστε, τα ζητήματα δεν είναι πρωτίστως προβλήματα απορροφητικής ικανότητας αλλά επιτάχυνσης της κυκλοφορίας των εμβολίων.

Ο Επικεφαλής του ΠΟΥ, ζήτησε να εμβολιαστούν οι πολίτες σε όλες τις χώρες και να υποστηριχθεί ο παγκόσμιος στόχος του ΠΟΥ στο 70%, όλες τις χώρες να συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην πλήρη χρηματοδότηση του ACT Accelerator, ειδικά για την άμεση ανάγκη των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να υποστηριχθούν μοντέλα όπως ο κόμβος μεταφοράς τεχνολογίας mRNA στη Νότια Αφρική ώστε να υπάρχει η ικανότητα για τον έλεγχο της COVID-19 και άλλων ασθενειών.

Τερματισμός πανδημίας και βιώσιμη ανάκαμψη

«Η ενίσχυση της τοπικής ικανότητας παραγωγής εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο, που θα συμπληρώνεται από την προσωρινή παραίτηση πνευματικής ιδιοκτησίας για εργαλεία κατά της COVID-19, θα βοηθήσει να τερματιστεί η πανδημία και θα κρατήσει όλους τους πολίτες πιο ασφαλείς. Δουλεύοντας μαζί, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία και να οδηγήσουμε σε μια χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάκαμψη», κατέληξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος