White Dwarf – Διαδραστική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας στο 63o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ο Λευκός Νάνος είναι ένα αστέρι που έχει εξαντλήσει όλη του την ενέργεια και σιωπηλά πεθαίνει χωρίς να εκραγεί. Πώς θα ήταν εάν η ατομική βόμβα ακολουθούσε αυτή τη μοίρα, ενός λευκού νάνου; Εάν, αντί να σκορπίσει την καταστροφή, έμενε σιωπηλή, κλεισμένη σε ένα δωμάτιο έως ότου γίνει έκθεμα σε ένα μουσείο του μέλλοντος;

Στο White Dwarf, μία διαδραστική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας (VR), η Γιολάντα Μαρκοπούλου παρουσιάζει με όρους εικονικής πραγματικότητας, ένα κομμάτι της ιστορίας της ανακάλυψης της πρώτης ατομικής βόμβας σε μια εμβυθιστική εμπειρία. Το White Dwarf εγκαινιάζει το venue του All Around Cinema, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του νεοσύστατου τμήματος Immersive-All Around Cinema του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στo έργο, η έρευνα του φυσικού J. Robert Oppenheimer, του «πατέρα της ατομικής βόμβας» πλέκεται με την ιστορία της νεαρής Sadako Sasaki, θύματος του βομβαρδισμού της Χιροσίμα. Οι επιστημονικές εξελίξεις και η εξερεύνηση του διαστήματος αντιπαραβάλλονται με την υπόσχεση του μικρού κοριτσιού για ειρήνη στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η έκρηξη της ατομικής βόμβας μοιάζει με εκείνη του θανάτου ενός αστεριού σε μια έκρηξη σουπερνόβα, που αντί να αποκαταστήσει την κοσμική ισορροπία, προκαλεί αμετάκλητη ζημιά στη Γη.

Οι θεατές βιώνουν μια ολιστική εμπειρία που θολώνει τα όρια μεταξύ εικονικής και φυσικής πραγματικότητας, γίνονται συμμέτοχοι σε ένα επιστημονικό πείραμα που θα αλλάξει την ανθρωπότητα για πάντα.

Το White Dwarf στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του VR Academy και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Resident artist του Ιδρύματος Ωνάση για το 2022-2023, η Γιολάντα Μαρκοπούλου θα εστιάσει στις αισθητηριακές πτυχές της εμπειρίας του κοινού, αναζητώντας νέους τρόπους γεφύρωσης του ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας τις επιτελεστικές τέχνες με τον κινηματογράφο και τα νέα μέσα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου

Παίζουν: Ελεάνα Καυκαλά, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Νίκος Καρδώνης, Χλόη Λιβαθινού, Θάνος Τσακαλίδης

Σενάριο: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Μάρκος Τσούμας Διεύθυνση φωτογραφίας: Άγγελος Παπαδόπουλος

Πρωτότυπη μουσική/Σχεδιασμός ήχου: Μανώλης Μανουσάκης

Σχεδιασμός 3D/Animation: Χάρης Λαλούσης

Καλλιτεχνικός σχεδιασμός παραγωγής: Πάρις Μέξης

Σύμβουλος δραματουργίας (εγκατάσταση): Ιωάννα Βαλσαμίδου

Σχεδιασμός φωτισμού (εγκατάσταση) & υπεύθυνος post production: Michael Tebinka

Mix / Mastering: Κωνσταντίνος Στυλιανού

Συμμετέχουν ζωντανά (εγκατάσταση): Γιάννης Διδασκάλου, Μαρίνα Κωνσταντινίδου, Μαριάννα Ράντου, Νίκη Ρουσομάνη, Μαρία Σειραγάκη

Τεχνική διεύθυνση (εγκατάσταση): Νίκος Χαραλαμπίδης

Διεύθυνση παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη

Μια παραγωγή της POLYPLANITY Productions

Mε την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος