ertnews.gr

Βραβείο για το ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη “Η Θηλιά”

10/08 14:02
Βραβείο για το ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη “Η Θηλιά”

Σημαντική διάκριση για τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη, ο οποίος βραβεύτηκε στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.

Βραβείο για το ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη “Η Θηλιά”Η ταινία απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία “ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους” για την ταινία του “Η Θηλιά” / The Noose.

Πρόκειται για μια ταινία τεκμηρίωσης που διερευνά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και επικεντρώνεται στην ελευθερία του τύπου, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για έλεγχο της ενημέρωσης, στις εκατοντάδες συλλήψεις Τούρκων δημοσιογράφων και στο κλείσιμο πολλών εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών.

Η ταινία “κουβαλά” πίσω της και έναν θλιβερό απολογισμό, καθώς βρίσκεται εδώ και μήνες φυλακισμένος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Κιρκλαρελί, κοντά στην πόλη που γεννήθηκε, ο Οσμάν Γενίς, πρώην εργαζόμενος στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT της Τουρκίας και διευθυντής φωτογραφίας στην ταινία τεκμηρίωσης “Η ΘΗΛΙΑ”. Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο

Κεντρικοί «ήρωες» του «Ιλμίκ» είναι ο Αρμένιος δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ, που δολοφονήθηκε το 2007 στη συνοικία Σισλί της Κωνσταντινούπολης και η Γκιουλέρ Ζερέ, μέλος ενός ακροαριστερού κόμματος, που η τότε κυβέρνηση Ερντογάν την καταδίκασε σε αργό θάνατο, κλείνοντάς την σε ένα κελί τύπου F και μη παρέχοντας σε αυτήν τη στοιχειώδη ιατρική βοήθεια, ενώ είχε ήδη διαγνωστεί με καρκίνο. Είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος. Η τουρκική «δημοκρατία» δεν μπορεί να ανεχθεί πολίτες με διαφορετική εθνική, πολιτική ή σεξουαλική ταυτότητα.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2016, λίγες ημέρες πριν εκδηλωθεί ένα από τα πιο παράξενα πραξικοπήματα στα παγκόσμια χρονικά, το οποίο μάλιστα μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι και ήταν φανερό ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν κυνηγούσε με μανία το φάντασμα ενός αυτοεξόριστου ιμάμη, του Φετουλλάχ Γκιουλέν, στα γρανάζια της κρατικής μηχανής.

Σε εκείνη την πρώτη φάση των γυρισμάτων μίλησαν 19 δημοσιογράφοι. Αμέσως μετά το πραξικόπημα, 12 δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στις τουρκικές φυλακές και οι υπόλοιποι κατάφεραν να διαφύγουν στο εξωτερικό όπου ζουν μέχρι σήμερα. Για κάποιους από αυτούς υπάρχουν νέα, είναι τουλάχιστον ζωντανοί, για κάποιους άλλους όμως όχι. Τα ίχνη τους χάθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version