«Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ»: Στην Ισπανία ταξιδεύει το ντοκιμαντέρ του Θ. Σίδερη

Σε κινηματογραφικές αίθουσες της Βαρκελώνης και άλλων δύο πόλεων της Καταλονίας θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη, «Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ», συμπαραγωγής ΗΠΑ-Ελλάδας, συμμετέχοντας στο επίσημο πρόγραμμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Καταλονίας «IMPACTE! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya», που θα διεξαχθεί από 8 έως και 11 Απριλίου.

Η ταινία θα προβληθεί με υπότιτλους στα καταλανικά την Κυριακή 11 Απριλίου στις 18:00, ταυτόχρονα σε:

  • Barcelona (Cinemes Girona)
  • Lleida (ScreenBox)
  • Sant Feliu de Llobregat (CineBaix)

Όπως σημειώνουν ο διευθυντής του φεστιβάλ José Prieto και ο υπεύθυνος προγράμματος του φεστιβάλ, σκηνοθέτης και παραγωγός Oriol Porta, όλο και περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρατηρούνται καθημερινά στον κόσμο, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος, ατόμων, κοινωνικών ομάδων αλλά και σε βάρος του περιβάλλοντος και προσθέτουν ότι οι πολίτες της Βαρκελώνης δεν μένουν σιωπηλοί, καταγγέλλουν τις αδικίες, γεγονός που καθιστά την πόλη ως έναν πόλο αλληλεγγύης στους αδύναμους.

«Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ» είναι η περιπλάνηση οκτώ χρόνων ενός εφήβου που ενηλικιώθηκε κατά τη διάρκεια του προσφυγικού ταξιδιού του από τη Συρία μέχρι τα κλειστά σύνορα της Ουγγαρίας, ακολουθώντας το σιωπηλό ποτάμι των προσφύγων. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ παρατήρησης που διερευνά τις πολλαπλές όψεις του προσφυγικού ζητήματος κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας.

Από τους περίκλειστους θύλακες της Ράκα μέχρι τα ναρκοπέδια της Τζαμπάτ Αλ Νούσρα στον δρόμο από το Χαλέπι μέχρι τα συροτουρκικά σύνορα, οι πρόσφυγες του Κιρκάν στην επαρχία Χατάι, οι διακινητές των ελληνοτουρκικών συνόρων, το ποτάμι-ελπίδα και υγρός τάφος μαζί, οι ορεινές διαβάσεις διαφυγής, οι φράχτες, οι πολιτοφύλακες, οι θερμοκάμερες.

Τα πρώτα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ξεκίνησαν την περίοδο 2012-2013 στη Ράκα της Συρίας και συνεχίστηκαν για τα επόμενα οκτώ χρόνια σε εννέα χώρες της Βαλκανικής και Κεντρικής Ευρώπης [Τουρκία (επαρχία Χατάι, Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη), Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία και Ουγγαρία.

Κατά τη διάρκεια κινηματογράφησης, μέλη του συνεργείου συνελήφθηκαν από τις τοπικές αρχές και κατασχέθηκε το οπτικοακουστικό υλικό, με τελευταία περίπτωση τη σύλληψη της οπερατέρ στην Αδριανούπολη από την τουρκική αστυνομία, τον Ιανουάριο του 2020.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το καλοκαίρι του 2020 σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Δημοσιογράφων και Συγγραφέων με έδρα τη Νέα Υόρκη. Το ντοκιμαντέρ παρουσίασε ο Νεοϋορκέζος φωτογράφος και καθηγητής Alex Morel. Επίσης, την ίδια περίοδο επιλέχθηκε για το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα κινηματογραφικών φεστιβάλ σε ΗΠΑ και Νιγηρία και απέσπασε τιμητικές διακρίσεις.

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με βραβείο Grammy 2010 Θανάσης Αλατάς.

Παραγωγός: Sait Onal
Εκτέλεση παραγωγής: Αναστάσιος Κατσάρης/BlackLight Productions.

Δείτε:
Το επίσημο τρέιλερ του φεστιβάλ:
https://fb.watch/48bNuNl4Ka/

Το επίσημο τρέιλερ της ταινίας:σίδερη
https://vimeo.com/473805774

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος