ertnews.gr

Τα μικρά και μεγάλα «θαύματα» που συμβαίνουν στη Λυρική – Η δράση που ένωσε σινεμά και όπερα

02/12 12:11
Τα μικρά και μεγάλα «θαύματα» που συμβαίνουν στη Λυρική – Η δράση που ένωσε σινεμά και όπερα

Όταν η Εθνική Λυρική Σκηνή δεν λειτουργεί για να φιλοξενήσει κάποιες παραστάσεις το κτήριο δεν «κοιμάται»… αντιθέτως λειτουργεί διαρκώς, θυμίζοντας μια σχολή για μικρούς κι ενίοτε μεγαλύτερους καλλιτέχνες.  Όλο αυτό γίνεται πραγματικότητα μέσα από τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ, ένα όμορφα σχεδιασμένο πρόγραμμα με πολύ συγκεκριμένους στόχους: βιωματική μάθηση, ισότιμη συμμετοχή στη δημιουργική διαδικασία και προαγωγή της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας. 

Συνέντευξη: Αγγέλα Παπαθανασίου

Τη νέα καλλιτεχνική περίοδο παρουσιάζεται μια πληθώρα προγραμμάτων καλλιτεχνικής συμμετοχικής μάθησης για παιδιά, εφήβους, νέους, σχολεία ενώ υπάρχουν και δράσεις για ενήλικες, άτομα με αναπηρία, τους άνω των 65 ετών, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ερασιτέχνες & επαγγελματίες καλλιτέχνες της Αθήνας και της περιφέρειας.

Τα μικρά και μεγάλα «θαύματα» που συμβαίνουν στη Λυρική – Η δράση που ένωσε σινεμά και όπερα

Το ertnews.gr με αφορμή το βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήριο για παιδιά Γυμνασίου Λυρικοί Μικρομηκάδες που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες έθεσε στους υπεύθυνους του πρόγράμματος μια σειρά ερωτημάτων για τη συγκεκριμένη δράση που αποτελεί συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους. Τα παιδιά κρατώντας μία κάμερα περιπλανήθηκαν στους παρασκηνιακούς χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ξεκλείδωσαν το βεστιάριο και το φροντιστήριο της όπερας, παρακολούθησαν τη λειτουργία των μηχανισμών της εντυπωσιακά μεγάλης θεατρικής σκηνής και κρυφοκοίταξαν μια πρόβα μπαλέτου, χορωδίας και ορχήστρας. Η ταινία που γυρίστηκε θα πάρει μέρος στην 22η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio (3-10 Δεκεμβρίου 2022).

Πώς γεννήθηκε η ιδέα να «συναντηθεί» ο κινηματογράφος με τη Λυρική Σκηνή και τα παιδιά;

Ως θεατές βλέπουμε αυτό που συμβαίνει στο προσκήνιο και σπάνια μαθαίνουμε για την πλούσια δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στο παρασκήνιο που συνιστά έναν ολόκληρο κόσμο από μόνο του. Για το λόγο αυτό, συχνά το εντάσσουμε στο σχεδιασμό των προγραμμάτων μας ως εκπαιδευτικό εργαλείο και ως μέσο ουσιαστικής γνωριμίας των συμμετεχόντων με τον πολύπλευρο κόσμο της όπερας. Κάποια στιγμή λοιπόν, που σκεφτήκαμε να κινηματογραφήσουμε τα όσα συμβαίνουν πίσω από τη σκηνή, προέκυψε η ιδέα -σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους- να φέρουμε σε συνομιλία την τέχνη του λυρικού θεάτρου με τον κινηματογράφο.

Πώς μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα;

Όπως σε όλα τα προγράμματα των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έτσι και σε αυτό, η συμμετοχή εξασφαλίζεται με έγκαιρη δήλωση συμμετοχής μετά από την ανοιχτή πρόσκληση που ανακοινώνεται αρκετές μέρες πριν από την έναρξη κάθε προγράμματος. Η επιλογή των παιδιών γίνεται με σειρά προτεραιότητας.

Θα γίνει και του χρόνου κάποια αντίστοιχη δράση;

Υπάρχουν ήδη πολλές σκέψεις σχετικά, οι οποίες όμως βρίσκονται ακόμα σε επεξεργασία. Κοντά στο τέλος κάθε σεζόν κάνοντας τον απολογισμό της καλλιτεχνικής περιόδου που κλείνει, αποφασίζουμε με φροντίδα και προσοχή τον επόμενο προγραμματισμό.

Η υπεύθυνη για την υλοποίηση του εργαστηρίου Νικολέτα Λεούση δίνει τις δικές της απαντήσεις:

Τι ακριβώς γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος;

Mαθητές και μαθήτριες γυμνασίου συναντήθηκαν 4 φορές στους χώρους της ΕΛΣ με σκοπό τη δημιουργική γνωριμία τους με την όπερα και το μπαλέτο μέσα από το γύρισμα μίας ταινίας μικρού μήκους με εικόνες παρμένες από όλους τους χώρους του θεάτρου. Τα παιδιά περιηγήθηκαν στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της ΕΛΣ, επισκέφθηκαν πρόβες του μπαλέτου και της χορωδίας, είδαν πώς ράβονται τα κοστούμια, που φυλάσσονται, τι σημαίνει φροντιστήριο, πώς κατασκευάζεται μια ψεύτικη τούρτα αλλά και τι είναι ένας φούρνος για περούκες!

Ποια είναι η ανταπόκριση των παιδιών; Τους αρέσει; Τους κάνει εντύπωση; Έχει κάνει κάτι σε σας εντύπωση σε σχέση με το πώς συμμετέχουν τη συγκεκριμένη δράση;

Αναμφίβολα ήταν μια γεμάτη και εντυπωσιακή εμπειρία. Στο τέλος όλα τα παιδιά εξοικειώθηκαν με το θέατρο, τη μουσική, την όπερα και το σινεμά, ενώ άλλα αγάπησαν περισσότερο τον χορό, άλλα την υποκριτική και άλλα το να βρίσκονται πίσω από τις κάμερες και να σκηνοθετούν.

Τι θέλετε να αποκομίσουν οι μαθητές μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα;

Ο κεντρικός στόχος ήταν να ευχαριστηθούν πολύ τα παιδιά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και να μπορέσουν να γνωρίσουν 2 κόσμους παράλληλα. Τον κόσμο του κινηματογράφου και αυτόν της ΕΛΣ. Να μάθουν επίσης και για τα διάφορα χέρια που δουλεύουν σκληρά για να ανέβει μια παράσταση ή να γίνει μια ταινία. Τέλος, να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη σε σχέση με τις δυνατότητές τους στον τομέα της τέχνης και να φανταστούν το μέλλον τους σε σχέση με κάποια αυτήν.

Υπάρχει κάποια καθοδήγηση από ανθρώπους του κινηματογράφου;

Υπάρχει η καθοδήγηση η δική μου και του Δημήτρη Πατσαρού. Μιλήσαμε για τα βασικά εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου (σενάριο, τα είδη των πλάνων, βασικές αρχές μοντάζ και ηχοληψίας). Βέβαια η πραγματικότητα γύρω μας, δηλαδή όλος αυτός ο θαυμαστός μικρόκοσμος της ΕΛΣ καθόρισε από μόνη του την ιστορία που θα αφηγούμασταν.

Τα παιδιά δουλεύουν σε ομάδες ή συνεργάζονται όλα μαζί για το τελικό αποτέλεσμα;

Δουλεύουν όλα μαζί αλλά σε περιπτώσεις χρειάστηκε να χωριστούν και σε ομάδες. Για παράδειγμα οταν καταγράψαμε την πρόβα του Δον Κιχώτη στην κεντρική σκηνή της ΕΛΣ, κάποια παιδιά κινηματογράφησαν από τα παρασκήνια και κάποια από την πλατεία και τις θέσεις του κοινού. Στο μοντάζ καταφέραμε και συνδυάσαμε πλάνα και από τις δυο κάμερες.

Μπορεί να αναδειχθούν και ταλέντα μέσα από αυτή τη διαδικασία;

Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα μέσα του κινηματογράφου και να ανακαλύψουν τι τους αρέσει. Νομίζω πως ήδη κάποια παιδιά αγάπησαν πολύ τη διαδικασία και είμαι σίγουρη ότι μεγαλώνοντας θα αναζητήσουν και άλλη ευκαιρία για να εξασκήσουν την τέχνη του σινεμά.

Δείτε εδώ αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version