Τ. Χατζηβασιλείου στο Πρώτο: Ανακριβές ότι προτείναμε συγκεκριμένα ευρήματα στο Βρετανικό Μουσείο για τα μάρμαρα

Ως ανυπόστατο και ανακριβές χαρακτήρισε το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της εφημερίδας The Times, ο βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου που ήταν παρών στην χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Βρετανό Πρωθυπουργό και το οποίο αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε συγκεκριμένα ευρήματα προς δανεισμό στο Βρετανικό Μουσείο, την χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα και το χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα ή Δία του Αρτεμισίου, προκειμένου να επιτύχει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο κ. Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, επανέλαβε την θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού, πως το ζήτημα των μαρμάρων συνιστά οικουμενικό θέμα και αφορά την επανένωση των γλυπτών στην βάση τους, στο Μουσείο της Ακρόπολης, εκεί όπου πραγματικά ανήκουν. «Είναι και πολιτικό και αξιακό ζήτημα και ο Πρωθυπουργός το κατέστησε σαφές λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να δανείζει για περιοδικές εκθέσεις στο Βρετανικό Μουσείο διάφορα εντυπωσιακά ευρήματα της ελληνικής κλασικής αρχαιότητας τα οποία ουδέποτε έχουν φύγει από την Ελλάδα για το εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να γίνει οποιαδήποτε εξειδίκευση».

Τόνισε πως το ζήτημα αυτό δεν θα λυνόταν ούτε με μια συζήτηση, ούτε με μια συνάντηση. «Σημασία έχει ότι η Ελλάδα ρίχνει στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα και ο Πρωθυπουργός το κατέστησε σαφές από την χθεσινή συνέντευξή του στην βρετανική τηλεόραση στο ITV και από τα έντυπα μέσα στα οποία παραχώρησε δηλώσεις».

Όσο αφορά την βρετανική πλευρά, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε πως «είναι πιο μαλακωμένοι από αυτό που θα περίμενε κανείς, από τις κλασικές πάγιες βρετανικές θέσεις, ενώ ο κ. Τζόνσον ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό αφορά το Δ.Σ. του Βρετανικού Μουσείου. «Έκεί η ελληνική πλευρά αντέτεινε ορθώς, ότι η τελευταία πρόταση της UNESCO χαρακτηρίζει το ζήτημα της επανένωσης των μαρμάρων του Παρθενώνα, ως διακυβερνητικό. Φωτογραφίζει δηλαδή την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως αρμόδια για την επίλυση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος».

Σε σχέση με την σημερινή αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ που λέει ότι τα γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Έλγιν, ο κ. Χατζηβασιλείου σχολίασε ότι στην Βρετανία υπάρχει μια διαφορετική επικρατούσα άποψη στην κοινωνία. «Τα κανάλια με αφορμή την πρωινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεόραση, το βράδυ είχαν έρευνες γνώμης και δηλώσεις πολιτών σχετικά με το θέμα. Η αίσθηση είναι ότι κυριαρχεί πια στην Βρετανία μια λαϊκή άποψη περί επιστροφής και επανένωσης της ζωφόρου του Παρθενώνα. Αυτό δεν υπήρχε ως στοιχείο στην δημόσια σφαίρα της Βρετανίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τώρα λοιπόν πείθουμε τον απλό κόσμο και θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε το κύμα που διαμορφώνεται στην βρετανική κοινή γνώμη σιγά σιγά ούτως ώστε να προβάλουμε ακόμα καλύτερα το καθ’ όλα δίκαιο αίτημά μας. Όλα τα άλλα ανήκουν στην σφαίρα της πάγιας βρετανικής θέσης, αλλά δεν σημαίνει αυτό ότι τα πράγματα είναι στατικά, όλα μπορούν να αλλάξουν με πολλή δουλειά. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός το έχει αναγάγει σε μείζον θέμα».

«Χθες θυμηθήκαμε μια φωτογραφία από το 1986 με τον Μπόρις Τζόνσον και την Μελίνα Μερκούρη, όπου ο σημερινός Βρετανός Πρωθυπουργός, τότε φοιτητής στην Οξφόρδη είχε καλέσει την Μελίνα Μερκούρη και επιχειρηματολογούσαν υπέρ την επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα. Είναι καλό να θυμόμαστε από πού ξεκίνησε ο καθένας και τι έλεγε πριν 30 χρόνια», τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου, καταλήγοντας ότι το ζήτημα της χρήσης της νομικής οδού για την διεκδίκηση των γλυπτών παραμένει ανοιχτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ωστόσο σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει πια μια διαφοροποιημένη στάση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος