ertnews.gr

Προβολή του ντοκιμαντέρ “ILMIK/H ΘΗΛΙΑ” στην ΑΣΚΤ

27/05 16:20
Προβολή του ντοκιμαντέρ “ILMIK/H ΘΗΛΙΑ” στην ΑΣΚΤ

Για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό προβάλλεται την Κυριακή 27/5 στα πλαίσια του τριήμερου διεθνούς φεστιβάλ B-FEST, το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη με τίτλο “ILMIK/H ΘΗΛΙΑ”.

Πρόκειται για μία ταινία τεκμηρίωσης που διερευνά τη διαχρονική και συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία από τη σκοπιά της ελευθερίας του Τύπου. Η ταινία επικεντρώνεται σε δύο πρόσωπα, τον Αρμένιο δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ, που δολοφονήθηκε το 2007, και την αριστερή ακτιβίστρια Γκιουλέρ Ζερέ, η οποία ενώ ήταν ήδη φυλακισμένη 17 χρόνια και ενώ είχε ήδη διαγνωστεί με καρκίνο, το τότε καθεστώς Ερντιγάν την άφησε να πεθάνει αβοήθητη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας, Οσμάν Γενίς, βρίσκεται απομονωμένος εδώ και 1,5 χρόνο σε ένα κελί των φυλακών υψίστης ασφαλείας του Κιρκλαρελί. Με πρωτοβουλία της Ένωσης Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) ξεκινά καμπάνια διεθνούς διαμαρτυρίας προς την τουρκική κυβέρνηση για την άμεση απελευθέρωσή του.
Επίσης, σχεδόν οι περισσότεροι από όσους μιλούν στο ντοκιμαντέρ έχουν καταδικαστεί από τουρκικά δικαστήρια με ποινές ισόβιας ή πολυετούς κάθειρξης.

Προβολή του ντοκιμαντέρ “ILMIK/H ΘΗΛΙΑ” στην ΑΣΚΤΕιδικότερα:
Η κορυφαία δημοσιογράφος της Τουρκίας Ναζλί Ιλιτζάκ, η τελευταία συνέντευξη της οποίας καταγράφεται στο κτοκιμαντέρ, καταδικάστηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2018 σε ισόβια κάθειρξη. Ο Σελαατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του HDP, τρίτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη στην τουρκική βουλή, καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης 142 ετών. Ο δημοσιογράφος και διευθυντής του περιοδικού ΝΟΚΤΑ Τζεφχερί Γκιουβέν καταδικάστηκε ερήμην σε ποινή φυλάκισης 22,5 ετών.

Τον Ιούλιο του 2016 συνελήφθη η δημοσιογράφος της εφημερίδας Ταράφ, Αρζού Γιλντίζ, μητέρα δύο ανήλικων κοριτσιών. Η Αρζού μεταφέρθηκε αρχικώς σε φυλακές της Άγκυρας. Την ίδια χρονική περίοδο συνελήφθη και ο δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού ομίλου Ιπέκ, Ερκάν Ακούς. Ο Ερκάν κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό και σήμερα βρίσκεται ασφαλής κοντά σε δικούς του ανθρώπους.

Λίγες ώρες μετά το πραξικόπημα του 2016, συνελήφθη η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μπούσρα Ερντάλ, συστηματική ερευνήτρια της πολύκροτης υπόθεσης Εργκένεκον. Έκτοτε η τύχη της αγνοείται. Προφυλακισμένος εδώ και δύο χρόνια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Σιλίβρι, χωρίς να του αποδίδονται συγκεκριμένες κατηγορίες και χωρίς να έχει πρόσβαση στη δικογραφία ο συνήγορός του, βρίσκεται ο δημοσσιογράφος της εφημερίδας Ταράφ, Μεχμέτ Μπαρανσού. Ο Μπαρανσού αποκάλυψε την υπόθεση “Βαριοπούλα” με άμεση αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Νουντάρ Σαχίν απολύθηκε από τον δήμο του Αγιαντζίκ όπου εργαζόταν, παρότι ήταν καρκινοπαθής τετάρτου βαθμού και μητέρα ανήλικων παιδιών, φερόμενη ως μέλος του Κινήματος Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο σύζυγός της απολύθηκε και εκείνος από τη δουλειά του για τον ίδιο λόγο και φυλακίστηκε. Η Νουντάρ πέθανε λίγους μήνες μετά.

Το ντοκιμαντέρ “ILMIK/Η ΘΗΛΙΑ” ταξιδεύει ήδη σε περισσότερα από 20 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Μέσα στο καλοκαίρι, η ταινία θα προβληθεί σε κινηματογραφικές αίθουσες επτά χωρών: Γερμανίας, Βελγίου, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας, Σουηδίας, Αυστραλίας και Καναδά.
Επίσης, τους αμέσως επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν προβολές της ταινίας υπό την αιγίδα του Ελληνικού Παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και τη συνεργασία των μορφωτικών ιδρυμάτων δημοσιογραφικών ενώσεων αλλά και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Πληροφορίες:
ILMIK/THE NOOSE/Η ΘΗΛΙΑ.
B FEST, Κυριακή, 27 Μαΐου 2018.
Ώρα έναρξης προβολής: 19.45.
Στην αίθουσα προβολών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Είσοδος ελεύθερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version