Παρουσίαση του βιβλίου της Ζ. Σαπουνά «Το twitter σε ρόλο πέμπτης εξουσίας» στην Τεχνόπολη

Το βιβλίο της Ζηνοβίας Σαπουνά «Το twitter σε ρόλο πέμπτης εξουσίας – MΚΔ vs ΜΜΕ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΝΗΣΙΔΕΣ, παρουσιάζεται στις 11 Μαΐου, στις 19:00, στο Café της Τεχνόπολης.

Η συγγραφέας του μιλώντας στο ertnews.gr είχε πει ότι: «Υπήρξαν δύο σημαντικοί παράγοντες που γέννησαν την ιδέα της συγγραφής του βιβλίου. Αρχικά το αδιαμφισβήτητο γεγονός που παρατηρούμε όλοι μας -δημοσιογράφοι και μη- τα τελευταία χρόνια, το οποίο έχει να κάνει με την εκτίναξη του twitter και, εν γένει, των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης ως διαδικτυακών κοινοτήτων-πηγών ενημέρωσης για τους πολίτες. Και από την άλλη, η έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνουν οι πολίτες στα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε., γεγονός που καταδεικνύεται από πλήθος ερευνών που αναφέρω και στο βιβλίο. Αυτοί οι δύο παράγοντες ή καλύτερα αυτές οι δύο παραδοχές εξίταραν τη διάθεσή μου για μελέτη, έρευνα και τελικά συγγραφή. Επιπλέον κίνητρο ήταν και η ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού που έκανα πρόσφατα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο οποίο ασχολήθηκα ειδικά με το twitter και τη διαμόρφωση της ατζέντας της ενημέρωσης».

Παρουσίαση του βιβλίου της Ζ. Σαπουνά «Το twitter σε ρόλο πέμπτης εξουσίας» στην Τεχνόπολη

Στις σελίδες του «θα διαβάσετε τι εννοούμε οι δημοσιογράφοι όταν γράφουμε ή μεταδίδουμε την έκφραση «έγινε πάρτι στο twitter με αυτό το θέμα». Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, θα διαβάσετε το εάν η ατζέντα του twitter, δηλαδή το τι λέγεται και γράφεται εκεί, επηρεάζει την τηλεοπτική ατζέντα, το πώς την επηρεάζει, το πώς διαμορφώνεται η τηλεοπτική ατζέντα της ενημέρωσης, ποιοι παράγοντες ασκούν επιρροή στη θεματολογία της, αλλά και το πώς οι δημοσιογράφοι αντιλαμβάνονται το twitter και τι σημασία του αποδίδουν αναφορικά με τη συμβολή του στη δημόσια συζήτηση. Για να τα ερευνήσω όλα αυτά, μελέτησα τρεις υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και προκάλεσαν εντυπωσιακό αριθμό σχολίων στο twitter. Είδα συνολικά 111 κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών που κατέχουν νόμιμη άδεια, το χρονικό διάστημα που οι υποθέσεις αυτές απασχολούσαν την επικαιρότητα και αντίστοιχα μελέτησα στο twitter το ίδιο χρονικό διάστημα τον αριθμό των tweets, των retweets, το ποιες λέξεις χρησιμοποιήθηκαν συνολικά περισσότερο από τους χρήστες (wordcloud) και το τι γλώσσα χρησιμοποίησαν οι χρήστες (θετική, ουδέτερη, αρνητική). Επιπλέον, για να είναι πληρέστερη η έρευνα, πήρα συνεντεύξεις από πέντε επιφανή στελέχη τηλεοπτικών σταθμών που καταθέτουν την άποψή τους επί του θέματος».

Σχετικό Άρθρο: «Το twitter σε ρόλο πέμπτης εξουσίας»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος