Παράλληλες Εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Σε πλήρη εξέλιξη, για 21η χρονιά, είναι αυτές τις ημέρες το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο άνοιξε τις πύλες του την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015.

Στο επίσημο πρόγραμμά του, εκτός από τις παραστάσεις χορού -10 συνολικά από επτά ελληνικές και ξένες ομάδες σύγχρονου χορού από τρεις ηπείρους, ανάμεσά τους και δύο που κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στην Ελλάδα- περιλαμβάνονται ένα Σεμινάριο και ένα Εργαστήριο, καθώς και Παράλληλες Εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους της πόλης χωρίς εισιτήριο για το κοινό, στο οποίο το Φεστιβάλ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση να συμμετάσχει στη μεγάλη γιορτή του χορού και της τέχνης, μιας τέχνης που τα τελευταία 21 χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη της Καλαμάτας και κυρίως με την πολιτιστική της ζωή.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Info

Χρόνος: Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015, στις 20:00

Θέμα: Παρουσίαση εργαστηρίου 360o της χορογράφου Μαριέλας Νέστορα

Τόπος: Πάρκο Σιδηροδρόμων

Στο πλαίσιο μιας μεγάλης γιορτής που αφορά ολόκληρη την πόλη, η Μαριέλα Νέστορα θα διδάξει ένα χορογραφικό εργαστήρι με τίτλο 360o, το οποίο θα διερευνήσει την κίνηση, το χορό και την περφόρμανς στον δημόσιο χώρο. Μέσα από το εργαστήρι θα δημιουργηθεί μια παράσταση-εμπειρία, που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία μέρα με τη συμμετοχή του κοινού. Άλλωστε ο τίτλος του, 360o, υποδηλώνει τον φανταστικό κύκλο που περικλείει περφόρμερ και κοινό όταν μοιράζονται την εμπειρία μιας περφόρμανς.

Αυτή είναι μια σημαντική δραστηριότητα προσφιλής σε όλο τον κόσμο της τέχνης, την οποία το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εφάρμοσε με εξαιρετική επιτυχία, ήδη, από την πρώτη του κιόλας χρονιά.

www.yelpdanceco.gr

Παράλληλες Εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Έργα καλλιτεχνών βίντεο απ’ όλο τον κόσμο μέσα από το αρχείο του Festival Μηδέν

Info

Χρόνος: Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015, στις 20:00

Θέμα: Προβολή έργων σύγχρονης βιντεοτέχνης με θέμα ή βασικό στοιχείο το χορό και τη χορογραφημένη κίνηση. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Μηδέν

Τόπος: Πάρκο Σιδηροδρόμων

Γι’ αυτή την παρουσίαση επιλέχθηκαν έργα καλλιτεχνών βίντεο απ’ όλο τον κόσμο μέσα από το αρχείο του Festival Μηδέν, ενός ανεξάρτητου φεστιβάλ βιντεοτέχνης, από τα πρώτα εξειδικευμένα στην Ελλάδα, και από τα πιο επιτυχημένα και ενδιαφέροντα φεστιβάλ βιντεοτέχνης διεθνώς.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης αποτελείται από δύο μέρη διάρκειας περίπου μιας ώρας το καθένα, όπου θα προβληθούν επιλεγμένα έργα καλλιτεχνών βίντεο απ’ όλο τον κόσμο,  από το αρχείο του Festival Μηδέν, σε συνεπιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου και της Μαργαρίτας Σταυράκη –ιδρυτικών μελών του Φεστιβάλ Μηδέν– και της Χριστιάνας Γαλανοπούλου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του MIRfestival και συνεργάτιδας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος επικεντρώνεται σε  έργα βίντεο όπου ο ρυθμός έχει τον πρώτο λόγο. Παράξενες προοπτικές που φιλοδοξούν να μετατοπίσουν την οπτική μέσα από την οποία βλέπουμε την πραγματικότητα, φανταστικοί κόσμοι, όνειρα και εμμονές καταλήγουν σε ένα οπτικό παιχνίδι με την εικόνα, την κίνηση και τον ρυθμό. Ανάμεσα στα 15 βίντεο αυτού του προγράμματος θα προβληθούν και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως της Εύης Τζώρτζη, του Μανώλη Ηλιάκη και της Σοφίας Σιμάκη, καθώς και ένα βίντεο της Ολλανδής Marlijn Franken.

Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται περισσότερο στις εικαστικές και εννοιολογικές εκδοχές του videodance. Η ενότητα ξεκινά με βίντεο που χαρακτηρίζονται από την εικαστική τους ματιά στον χορό, προχωρά σε καθαρά χορογραφικές προσεγγίσεις και καταλήγει σε εκδοχές χορογραφημένης performance. Σε αρκετά από τα έργα διατυπώνονται ακόμα και σχόλια σχετικά με το θέμα, πάντα με λεπτό χιούμορ και ανάλαφρη διάθεση. Μεταξύ άλλων θα προβληθούν έργα της Renata Ferraz (Πορτογαλία), της Ines von Bonhorst (Μ. Βρετανία), του εικαστικού διδύμου Francesca Leoni & Davide Mastrangelo (Ιταλία). Θα προβληθεί επίσης το –βραβευμένο στο InShadow της Λισσαβώνας– βίντεο Χωρίς προσδοκία της ομάδας Inside Noise, με χορεύτρια την Ιωάννα Παρασκευοπούλου, που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έκανε τα πρώτα της βήματα στον χορό στην Καλαμάτα.

Το Φεστιβάλ Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια στην Καλαμάτα από μια ανεξάρτητη ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ και οργανισμούς στο εξωτερικό, έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο επιτυχημένα και ενδιαφέροντα φεστιβάλ βιντεοτέχνης διεθνώς και ένα σημαντικό σημείο πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοτέχνη. Δημιούργησε ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

www.festivalmiden.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος