Η Ελευσίνα γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης με πλήθος παράλληλων δράσεων για όλες τις ηλικίες

Αφιερωμένη στους νέους, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό η φετινή Ημέρα της Ευρώπης στην Ελευσίνα, με αφορμή την ανακήρυξη του 2022 ως Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, περιλαμβάνοντας μια σειρά ενδιαφέρουσων εκδηλώσεων, που συνδιοργανώνουν στην πόλη η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Σάββατο 07 Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Ημέρας της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις μεταξύ νέων για τις βιώσιμες πόλεις, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία, ενώ αναμένονται παρεμβάσεις ευρωβουλευτών, καλλιτεχνών και άλλων εξεχουσών προσωπικοτήτων. Παράλληλα και ενόψει της μεγάλης διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2023, θα λάβουν χώρα καλλιτεχνικά δρώμενα, που θα στηρίζονται στο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.

Με θέμα τους νέους και τις βιώσιμες πόλεις, τη μετανάστευση, τον πολιτισμό, την καινοτομία και τη δημοκρατία, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία για την Ημέρα της Ευρώπης, το Σάββατο 7 Μαΐου, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 28, Ελευσίνα), στις 16.00.

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι η Εύα Καϊλή (Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ο Κώστας Αρβανίτης (Eυρωβουλευτής), ο Θωμάς Δοξιάδης (Αρχιτέκτονας), ο Βασίλης Καραμιτσάνης (Νομικός πρόεδρος Animasyros) και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός (Γεν. Καλλιτεχνικός Διευθυντής, 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης). Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος, Νόρα Ράλλη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής εδώ.

Τους εορτασμούς για την Ημέρα της Ευρώπης θα πλαισιώσουν παράλληλες δράσεις, μεταξύ των οποίων τα Εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής «Ειρήνια τόξα», σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας που ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του για το κοινό.

Επιπλέον, στον πολυχώρο X-Bowling Art Center θα προβληθούν η ταινία animation που διακρίθηκε σε διαγωνισμό του Γραφείου του Ε.Κ. στην Ελλάδα και του Animasyros και η υποψήφια ταινία για το Βραβείο Κοινού LUX 2022, Μεγάλη Απόδραση (Great Freedom).

Η Ελευσίνα γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης με πλήθος παράλληλων δράσεων για όλες τις ηλικίες

Τέλος, στις 19.00 η κορυφαία ηθοποιός Ρούλα Πατεράκη θα απαγγείλει ποιήματα του T.S. Elliot στο Ρολόι του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας, ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της πόλης που ενεργοποιήθηκαν από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Η μέρα θα κλείσει με πάρτι και μουσική στο X Bowling Art Center.

Είσοδος ελεύθερη. Προκράτηση θέσεων στη φόρμα συμμετοχής. (Δωρεάν μετακίνηση από και προς το κέντρο της Αθήνας).

Η Ελευσίνα γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης με πλήθος παράλληλων δράσεων για όλες τις ηλικίες
Λόγια του Ρολογιού | Λυδία Κονιόρδου | ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2023. Φωτογράφος: Παντελής Λαάς | LDSPRO Clock Tower Voices | Lydia Koniordou | 2023 ELEUSIS. Photographer: Pantelis Laddas | LDSPRO

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Περίπατος στην πόλη της Ελευσίνας
Ώρα: 13:00 – 13:45
Χώρος Εκκίνησης: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Ελλάδας ΕΚΕΔΑ
Διεύθυνση: Χαριλάου 28, 19200 Ελευσίνα

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ως θεσμός επικεντρώνεται στην ανάδειξη του πλούτου, της ποικιλομορφίας και των κοινών πτυχών των πολιτισμών της Ευρώπης, φιλοδοξώντας να ενισχύσει τους δεσμούς και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. Στοχεύει, επίσης, στην ανάδειξη και την ανάπτυξη της υλικής και άυλης οικονομίας της πόλης, με τη διαμεσολάβηση και την παρέμβαση της Τέχνης, του Πολιτισμού και της Έρευνας.

Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορία της πόλης, η 2023 Ελευσίνα διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με γενικό τίτλο ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, που κινείται σε τέσσερις στρατηγικές κατευθύνσεις: Πολιτισμός, Άνθρωπος, Πόλη και Περιβάλλον. Επιπλέον, αντανακλώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης και τις σύγχρονες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη, διαμορφώνονται και οι τρεις κεντρικοί θεματικοί άξονες του προγράμματός της, διακριτοί και διασυνδεδεμένοι: Άνθρωπος/Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία.

Η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης επιχειρεί, μέσα από τον περίπατο στην περιοχή της Κάτω Ελευσίνας, να αποκαλύψει την αθέατη πλευρά της πόλης,  σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την πόλη και τους ανθρώπους της.

Κεντρική εκδήλωση

Ομάδες Εργασίας – Έτος Νεολαίας
Ώρα: 14:00 – 15:30
Χώρος: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Ελλάδας ΕΚΕΔΑ
Διεύθυνση: Χαριλάου 28, 19200 Ελευσίνα

Κεντρικό ρόλο στην ημερίδα θα αναλάβουν τέσσερις ομάδες εργασίας, αποτελούμενες από νέους/εες 16-30 ετών, που θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν παράλληλα και δια ζώσης τα ακόλουθα θέματα:

Νέοι & πολιτιστική και κοινωνική καινοτομία
Συντονισμός: Ντίνα Ντζιώρα, Cultural Manager, Υπεύθυνη Δικτύων (Athens Comics Library)

Ένα εργαστήριο συν-δημιουργίας, που διερευνά τη διασύνδεση των νέων με τον πολιτισμό στην Ελλάδα, και τη σχέση μεταξύ του πολιτισμού και του κοινωνικού περιβάλλοντος. Ακολουθώντας τις αρχές του New European Bauhaus για τη δημιουργία ενός όμορφου, βιώσιμου και χωρίς αποκλεισμούς μέλλοντος για την Ευρώπη, θα διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι τέχνες και ο πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν όχημα για την κοινωνική αλλαγή. Πώς η νέα γενιά μπορεί να επαναπροσδιορίσει τον ορισμό του πολιτισμού, και να μας καθοδηγήσει σε αυτό το μετασχηματιστικό ταξίδι;

Νέοι και δημοκρατία
Συντονισμός: Βαγγέλης Κραββαρίτης, Education and Society Programmes Manager (British Council)

Οι συμμετέχοντες θα καταθέσουν τις δικές τους απόψεις σχετικά με τη συμμετοχικότητα και τη λήψη αποφάσεων. Θα δώσουν την δική τους οπτική για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στις διαδικασίες, θα προσπαθήσουν να καταγράψουν τις δυσκολίες της συμμετοχής τους σε αυτές και τέλος, θα επιχειρήσουν να προτείνουν λύσεις για να αρθούν όλα τα σχετικά εμπόδια.

Νέοι, κλιματική αλλαγή και βιώσιμες πόλεις
Συντονισμός: Γιάννης Πανταζόπουλος, Δημοσιογράφος (LIFO)

Για πόσο ακόμα θα μπορούμε να αγνοούμε ή να αρνούμαστε την κλιματική αλλαγή; Γιατί θεωρείται η πηγή όλων των ζητημάτων; Ο τρόπος που ζούμε, καταναλώνουμε και παράγουμε μπορεί να συνδυαστεί με ένα καλύτερο μέλλον; Πώς μπορούν οι πόλεις να γίνουν βιώσιμες; Εκατομμύρια νέοι σε όλον τον πλανήτη διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους και απαιτούν δράσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το ακανθώδες θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική κρίση δεν είναι απλώς μια περίπλοκη υπόθεση. Αφορά στην επιβίωσή μας. Δεν αποτελεί στόχο μιας χώρας, αλλά το σημαντικότερο οικουμενικό πρόβλημα.

Νέοι χωρίς σύνορα
Συντονισμός: Μενέλαος Καραμαγγιώλης, σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος

Κεντρική Συζήτηση

Ώρα: 16:00 – 17:30
Χώρος: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Ελλάδας ΕΚΕΔΑ
Διεύθυνση: Χαριλάου 28, 19200 Ελευσίνα

Η κεντρική συζήτηση θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση από τους λογαριασμούς  YouTube και  Facebook του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα και τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών, καλλιτεχνών και άλλων εξεχουσών προσωπικοτήτων, ώστε να αναλυθούν τα ευρήματα των παραπάνω επιμέρους συζητήσεων. Για τους παρευρισκόμενους θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα σε ισχύ κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιείται φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση.

Ομιλητές

Εύα Καϊλή, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής
Θωμάς Δοξιάδης, Αρχιτέκτονας
Βασίλης Καραμητσάνης, Νομικός πρόεδρος Animasyros
Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γεν. Καλλιτεχνικός Διευθυντής 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Συντονισμός: Νόρα Ράλλη, Δημοσιογράφος

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν:
Αργύρης Οικονόμου, Δήμαρχος Ελευσίνας
Κωσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής Γραφείου ΕΚ στην Ελλάδα
Νιόβη Ρίγκου, Επικεφαλής Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Μιχαήλ Μαρμαρινός, 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Κατά τη διάρκεια της κεντρικής συζήτησης θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή του μονόλεπτου animation movie, που διακρίθηκε στον διαγωνισμό Animation Challenge. Μια διοργάνωση του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων.

Mystery 64_Print your city | 64_Εκτυπώνουμε την πόλη μας

Ώρα: 18:15 – 18:45
Χώρος: ΕΛΕVΣΙΣ INNOVATION LAB by 2023 ELEUSIS
Διεύθυνση: Σωτηρίου Γκιόκα και Τζαφέρη, Ελευσίνα 19200
Εντός βιομηχανικής εγκατάστασης ΤΙΤΑΝ

To Print Your City είναι μια πρωτοβουλία της ομάδας The New Raw, που εξερευνά τη σχέση της τρισδιάστατης εκτύπωσης με την ανακύκλωση πλαστικού, μέσα από τη δημιουργία πρωτότυπων αντικειμένων. Πρόκειται για τη δημιουργία και λειτουργία ενός Εργαστηρίου Ανακύκλωσης Πλαστικού, το οποίο θα περιλαμβάνει μηχανήματα διαχωρισμού και κατεργασίας πλαστικού αλλά και έναν ρομποτικό βραχίονα τρισδιάστατης εκτύπωσης. Επιπλέον, μέσα στο εργαστήριο, η ομάδα του έργου θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει ένα Κέντρο Εμπειρίας, δηλαδή έναν χώρο ενημέρωσης σχετικά με τη μετάβαση από την ανακύκλωση στην τρισδιάστατη εκτύπωση.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του το Εργαστήριο και το Κέντρο Εμπειρίας θα είναι ανοιχτό για όλους τους πολίτες με ελεύθερη είσοδο, ενώ παράλληλα θα υλοποιούνται δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με έμφαση στην κυκλική οικονομία, το περιβάλλον, τη συν-δημιουργία και τις Νέες Τεχνολογίες. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων, θα δημιουργηθούν μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης πρωτότυπα αντικείμενα ή έπιπλα από ανακυκλωμένο πλαστικό, τα οποία μετά το πέρας της δράσης θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία στην πόλη.

Το Εργαστήριο θα εγκατασταθεί μέσα στο ΕΛΕVΣΙΣ INNOVATION LAB by 2023 ELEUSIS, αποτελώντας την πρώτη δράση της θεματικής εφαρμοσμένης καινοτομίας με τίτλο Fabricated Worlds.

Ο χώρος είναι μία ευγενική παραχώρηση του ΤΙΤΑΝ.

Μυστήριο 2 | Λόγια του Ρολογιού

Ώρα έναρξης: 19:15
Χώρος: Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος