“Ευετηριακά” δρώμενα στις 2 Ιανουαρίου 2016

Στο γιορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Aθηναίων εντάσσονται εκδηλώσεις του Τμήματος Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού με θέμα: Δρώμενα Δωδεκαημέρου.

“Ευετηριακά” δρώμενα στις 2 Ιανουαρίου 2016Όπως μας δήλωσε η Μαριγούλα Κρητισιώτου, πρόεδρος στο Τμήμα Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID Unesco: “Πρόκειται για εθιμικές εκδηλώσεις με θεατρικό χαρακτήρα, εφόσον μεσολαβούν μεταμφιέσεις, δράσεις, ρόλοι, ενώ η όλη δομή τους αποκαλύπτει πώς οι παραδοσιακοί άνθρωποι αντιλαμβάνονταν το συνεχές του χρόνου, της ζωής και της ύπαρξης και πώς το απέδιδαν και το μετέδιδαν.

Έτσι οι συμμετέχοντες με όσα λένε και κάνουν αναφέρονται συμβολικά στην αέναη εναλλαγή του τέλους με την αρχή, της νύχτας με την ημέρα, του χειμώνα με την άνοιξη, του θανάτου με τη γέννηση, του παλιού με το καινούριο. Αποχαιρετούν στην προκειμένη περίπτωση τον παλιό χρόνο και υποδέχονται τον καινούργιο χρόνο, διαφυλάσσοντάς τον με πράξεις μαγικοθρησκευτικές από τα κακά.

Θα παρουσιαστούν τα εξής σχήματα:

1.Χορευτικός Πολιτιστικό Σύλλογος, «Χοροπατήματα», που με τη συνοδεία λαϊκών οργάνων θα τραγουδούν παραδοσιακά κάλαντα.

2. Ομάδα Ποντίων «Τα Κοτζαμάνια», με το ποντιακό έθιμο, Μωμο’έρια.

3. Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων» , με το έθιμο «Μπαμπούσιαρος» από το Ρήγιο Εβρου.

4 Σύλλογος Ελληνο-Ρουμανικής Φιλίας, «Αγιος Κωνσταντίνος & Ελένη», Ασπροπύργου, με το έθιμο το οποίο απαντάται στον τόπο τους με το όνομα «Κατσίκα» ή «Αρκούδα».

Οι ζωόμορφες μεταμφιέσεις, τα ηχηρά κουδούνια, τα ραβδιά που χτυπούν τη γη, οι ρόλοι της «νύφης» και του «γαμπρού», τα διάφορα ευτράπελα, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, συμπυκνώνουν το κεντρικό νόημα των δρώμενων που είναι η ευετηρία (καλή χρονιά), η αναγέννηση, η πίστη στο καλό, στην ευημερία, στην αγάπη, στη δικαιοσύνη, στη ζωή”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος