Eurovision: Τα highlights που δεν θα ξεχάσουμε

Ιταλία στέφθηκε η μεγάλη νικήτρια του φετινού διαγωνισμού της Eurovision.  To glam rock συγκρότημα Maneskin ξεσήκωσε την Ευρώπη, με πρωταγωνιστή τον Νταμιάνο Ντέιβιντ που κέρδισε τις εντυπώσεις με την ενέργεια, την ερμηνεία και τα ροκ… μποτάκια του! Η Ελλάδα με τη Στεφανία Λυμπεράκακη και το «Last Dance» κατέκτησε τη 10η θέση και η Κύπρος με την Έλενα Τσαγκρινού και το «Eλ Ντιάμπλο» την 16η.

Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε το 1956 με το στόχο την ενδυνάμωση της ενότητας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξελίχθηκε με την πάροδο των ετών, από ένα ήπιο φεστιβάλ-μπαλάντας σε μια υπέροχη υπερβολή.

Οι αντισυμβατικοί Maneskin, που ξεκίνησαν την πορεία τους τραγουδώντας στην κεντρική οδό Βία Ντελ Κόρσο της Ρώμης, σε αμεσότατη επαφή με το κοινό,  – ««Πάντα καλούσαν την αστυνομία για τον θόρυβο» θυμάται ο Νταμιάνο-  ήταν από την αρχή στα φαβορί των εταιρειών στοιχημάτων για νίκη.

Η νίκη τους ήταν η 3η της Ιταλίας στο που σημαίνει ότι η ιδιαιτέρως πληγωμένη από την πανδημία χώρα θα φιλοξενήσει την ερχόμενη διοργάνωση, με τις διάφορες πόλεις της να διαγκωνίζονται για την φιλοξενία του θεσμού.

Βέβαια η εκρηκτική ερμηνεία του Νταμιάνο Ντέιβιντ ναι μεν έκανε αίσθηση, όπως επίσης και μια «ύποπτη» κατά πολλούς κίνηση στο Πράσινο Δωμάτιο την ώρα των πανηγυρισμών, που θεωρήθηκε ότι παραπέμπει σε χρήση κοκαΐνης. Ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα και έθεσε εαυτόν στη διάθεση της EBU για τη διενέργεια τοξικολογικού τεστ, κάτι που θα γίνει μόλις επιστρέψει στην πατρίδα του από το Ρότερνταμ.

Στην συλλογική μνήμη των Ελλήνων οπαδών ωστόσο ξεχωριστή θέση θα υπάρχει πάντα για τη Stefania (Στεφανία Λυμπερακάκη) που εκπροσώπησε τη χώρα με το τραγούδι «Last Dance», σε μια εμφάνιση που κέρδισε τις εντυπώσεις στον μεγάλο τελικό. Το τραγούδι των Δημήτρη Κοντόπουλου, Arcade και Sharon Vaughn με την σκηνοθετική επιμέλεια του Φωκά Ευαγγελινού, δημιούργησε αίσθηση τόσο χάρη στην ερμηνεία της 18χρονης, όσο και στην πρωτοποριακή σκηνική της παρουσία.

Μια ξεχωριστή εμφάνιση έκανε η Έλενα Τσαγκρινού με το τραγούδι «El Diablo», εκπροσωπώντας την Κύπρο. Στην ιδιαίτερη παρουσίαση του τραγουδιού, ο καθρέπτης στο σκηνικό φωτίστηκε με τη φράση «Εl Diablo», ενώ στο τέλος του κομματιού τα μεγάλα χρυσά γράμματα «πήραν φωτιά».

Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τον μόλις 10 ετών ταλαντούχο Μανώλη Γκίνη, τον οποίο απολαμβάνουμε στη σειρά της ΕΡΤ «Τα καλύτερά μας χρόνια» στον ρόλο του Άγγελου, του βενιαμίν της οικογένειας Αντωνοπούλου, να δίνει το 12άρι στην Κύπρο και να γίνεται ο νεότερος spokesperson στην 65χρονη ιστορία του Διαγωνισμού.

Υπήρξαν κι άλλες στιγμές που εκτόξευσαν τη διάθεση με διάφορους τρόπους εκτός και εκτός αρένας.

Να θυμίσουμε ότι η Eurovision φημίζεται ως θέατρο εκκεντρικών και παράξενων εμφανίσεων. Η Γερμανία φέτος διεκδίκησε τον τίτλο της πιο παράξενης εμφάνισης με ένα αισιόδοξο κομμάτι που όμως …επισκιαζόταν από τους χορευτές και συγκεκριμένα από έναν ντυμένο ως χέρι.

Τους διαδέχθηκαν οι Φινλανδοί Blind Channel σε metal ρυθμό -κατά παράδοση- ανεβάζοντας και πάλι τη διάθεση.

Η Ισλανδία επίσης μπορεί να αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το live αφότου ένα μέλος του συγκροτήματος διαγνώσθηκε  θετικό στον κορονοϊό. Ωστόσο, «έμεινε»  το πιασάρικο τραγούδι τους και οι χορευτικές κινήσεις του κομματιού. Η Λιθουανία όμως είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δική της χορευτική συμμετοχή με το ενθουσιώδες και ιδιόμορφο κομμάτι, “Discotheque”, που συζητήθηκε για τις χορευτικές κινήσεις… σε έντονο κίτρινο.

Όπως επίσης συζητήθηκε και το απαράμιλλο βρετανικό χιούμορ όταν οι εκπρόσωποι της Μ. Βρετανίας στον διαγωνισμό της Eurovision πήραν δύο φορές… μηδέν: από τις κριτικές επιτροπές και το κοινό. Κάτι που όμως δεν πτόησε τον James Newman που πανηγυρίζοντας, σήκωσε την αρένα Ahoy στον αέρα!

Παράλληλα με την Eurovision στην Ahoy Arena, οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει μία θεαματική δράση, ένα πάρτι που έλαβε χώρα σε ταράτσες του Ρότερνταμ με τη συμμετοχή νικητών προηγούμενων χρόνων. Η ανακοίνωση του πάρτι έγινε στο τέλος του Β’ Ημιτελικού με την εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου πάνω σε μία ταράτσα.

Η Έλενα Παπαρίζου και άλλοι πέντε νικητές της Eurovision, ήταν οι πρωταγωνιστές του «Rock The Roof». Οι καλλιτέχνες ερμήνευσαν τα νικητήρια τραγούδια τους πάνω σε τρεις ειδικά διαμορφωμένες ταράτσες του Ρότερνταμ.

Εκτός από την Έλενα Παπαρίζου, που τραγούδησε το «My Number One» (Ελλάδα 2005), οι υπόλοιποι guest stars της βραδιάς είναι οι: Lenny Kuhr (Ολλανδία 1969), Teach-In (Ολλανδία 1975), Sandra Kim (Βέλγιο 1986), Lordi (Φινλανδία 2006) και Måns Zelmerlöw (Σουηδία 2015).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος