H Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου στο www.ertnews.gr

Εκεί που η δημιουργία και ο πολιτισμός δίνουν διέξοδο στις τοπικές κοινωνίες, εκεί συναντιούνται και η συλλογικότητα με την προσφορά. Συνέντευξη με τη Μαρία Βενέτη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου.

-Πότε ιδρύθηκε η ΟΕΘΑ και ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυσή της;

_”H Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου με σημαντική πολύχρονη πολιτιστική δραστηριότητα στα νησιά του Αιγαίου ιδρύθηκε το 2001 από 22 αρχικά μέλη στην Κω, επ’ ευκαιρία της εκεί 14ης “Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου» με στόχο τον συντονισμό της δράσης των μελών της, την ενίσχυση και προβολή της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας και την άμβλυνση των πολιτιστικών ανισοτήτων μεταξύ των νησιών του Αιγαίου.
Οι ομάδες που συγκρότησαν την ομοσπονδία ήλθαν σε επαφή μεταξύ τους στα σεμινάρια θεατρικής παιδείας και στις Συναντήσεις Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που την δεκαετία του ’80 οργάνωνε η Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης και το Υπουργείο Αιγαίου.
Έδρα της είναι η Μυτιλήνη και μέλη της θεατρικές ομάδες που έχουν την έδρα τους σε νησί του Αιγαίου (Νομοί Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Κυκλάδων) και αντεπιστέλλοντα μέλη μπορούν να γίνουν και θεατρικές ομάδες που έχουν έδρα στη Θράκη -Κρήτη και Κύπρο ή και σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδας μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Γ.Σ.
Σήμερα η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου αριθμεί 37 τακτικά μέλη από 17 νησιά του Αιγαίου και τρία αντεπιστέλλοντα από Θράκη και Κύπρο”.

H Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου στο www.ertnews.gr-Σήμερα πόσες θεατρικές ομάδες συμμετέχουν και από πόσα νησιά;

“Οι κύριες δραστηριότητες της ομοσπονδίας είναι:
Η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που οργανώνεται κάθε φθινόπωρο σε άλλο νησί. Είναι ένα δεκαήμερο φεστιβάλ με παραστάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, όπου ομάδες από τα νησιά του Αιγαίου, συναντώνται, παρουσιάζουν τη δουλειά τους στους συντρόφους της και σε ένα άλλο κοινό, του νησιού που την φιλοξενεί, ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες, στο πλαίσιο ενός υγιή ανταγωνισμού που τις βοηθάει να γίνουμε καλύτερες. Η δράση ξεκίνησε το 1988 από τη Μυτιλήνη και μετά από είκοσι επτά χρόνια συνεχούς παρουσίας έχει γίνει πλέον πολιτιστικός θεσμός
Το Θέατρο ταξιδεύει στην άγονη γραμμή, ένα νέο πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2007, με παραστάσεις κάθε άνοιξη στα μικρά νησιά τα ξεχασμένα. Αη Στράτης, Ψαρά, Οινούσσες, Ικαρία, Φούρνοι, Λειψοί, Νίσυρος, Κάσος Κάρπαθος, Αστυπάλαια,, Αμοργός, Αντίπαρος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Κίμωλος, μερικά από τα νησιά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.  

Ο Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου με μια από τις παραστάσεις των μελών της ομοσπονδίας σε άλλο νησί κάθε φορά. Μέχρι σήμερα έχει φιλοξενηθεί στην Ερμούπολη Σύρου, την Κω, την Σάμο, τη Μυτιλήνη, την Τήνο και  Χίο. 
Όλα αυτά με τη στήριξη και την οικονομική ενίσχυση της Γενικής Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής”.  

H Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου στο www.ertnews.gr
20η συνάντηση στη Σύρο (εορταστική) έκθεση κοστουμιών

-Από πότε ξεκίνησαν οι ερασιτεχνικές συναντήσεις των θεατρικών ομάδων και ποια είναι η φιλοσοφία τους;

-“Οι δραστηριότητες της ομοσπονδίας στην δωδεκάχρονη πορεία της είχαν σαν αποτέλεσμα την διατήρηση και ποιοτική εξέλιξη των ομάδων μελών της αλλά και την εξάπλωση του ερασιτεχνικού θεάτρου στα νησιά, όπως δείχνουν και οι αριθμοί:

οι ομάδες – μέλη της ομοσπονδίας από 22 αρχικά έγιναν 37 και η Συνάντηση από ένα φεστιβάλ με 10-12 παραστάσεις αρχικά έγινε μια σημαντική εκδήλωση με 24-26 παραστάσεις και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, σεμινάρια, δρώμενα κλπ. Το ερασιτεχνικό θέατρο δίνει την ευκαιρία σε νέους να εκφρασθούν και να έχουν δημιουργική απασχόληση στα απομονωμένα νησιά τους και παράλληλα καλύπτει  το κενό από την έλλειψη επαγγελματικών θιάσων. Οι περισσότερες ομάδες έχουν συνέπεια και συνέχεια και με τα χρόνια έχουν φθάσει σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο.

Ειδικά η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου έχει πολλαπλή επίδραση στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή των νησιών και  λειτουργεί υπέρ της ενότητας του αιγαιακού χώρου. Έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των κατοίκων των νησιών, όπου φιλοξενήθηκε, για την πολλαπλή προσφορά του:

•    Είναι ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, που ενεργοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις των νησιών σε μια πρωτογενή παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος.
•    Ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στους δημιουργικούς ανθρώπους των νησιών και λειτουργεί επιμορφωτικά για τα μέλη των ομάδων, που ανταλλάσσουν εμπειρίες και επιδίδονται σε ευγενή άμιλλα για συνεχή βελτίωση και νέες αναζητήσεις.
•    Δίνει την δυνατότητα στους κατοίκους των ακριτικών και απομονωμένων νησιών μας να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις με σημαντικά έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Η δωρεάν συμμετοχή του κοινού στις παραστάσεις είναι πρωτοφανής.  
•    Η παρουσία των μελών των θιάσων (περίπου 500 άτομα) δίνει ζωή στα νησί που φιλοξενεί τη «Συνάντηση» και καθώς γίνεται συνήθως τον Οκτώβριο, παρατείνει την τουριστική περίοδο και ενισχύει οικονομικά την τοπική κοινωνία”.

H Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου στο www.ertnews.gr-Πότε έχει προγραμματιστεί η επόμενη;

-“Για το 2015 αποφασίσθηκε η 27η Συνάντηση να γίνει στην Πάτμο  15-25 Οκτωβρίου 2015 σε συνεργασία με το Δήμο Πάτμου. Ήδη έχει υπογραφή η σχετική απόφαση από τον Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Δρίτσα, με προϋπόθεση την χρηματοδότηση του ΠΔΕ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Ν.Π. που ακόμη εκκρεμεί για τους γνωστούς σε όλους λόγους”.  

-Ποιες είναι οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει μια θεατρική ομάδα σε ένα νησί;

-“Αυτό εξαρτάται από το νησί και την ιστορία της ομάδας. Υπάρχουν νησιά με πλούσιο θεατρικό παρελθόν όπως π.χ. η Σύρος, η Χίος, η Μυτιλήνη που διαθέτει υποδομές κι έναν εύρωστο Δήμο που στηρίζει τέτοιες προσπάθειες και νησιά μικρά ή άγονα όπως η Ικαρία, η Λήμνος, η Κάλυμνος που οι ομάδες αγωνίζονται να επιβιώσουν αντιμετωπίζοντας οικονομικά και άλλα προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται με φαντασία, δημιουργικότητα και πολλή προσωπική δουλειά από τα μέλη των ομάδων.  Το ερασιτεχνικό θέατρο δεν χρειάζεται τεράστιες αίθουσες και ειδικά τεχνικά μέσα για να ανθίσει. Πρώτα και πάνω απ΄ όλα χρειάζεται  ΨΥΧΗ και ΗΘΟΣ. ΑΓΑΠΗ και ΠΑΘΟΣ. Και στους δύσκολους καιρούς που ζούμε περισσότερο από οτιδήποτε αυτά είναι που δεν πρέπει να χάσουμε και μαζί με αυτά την ελπίδα”.

H Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου στο www.ertnews.gr -Ποια είναι η αποδοχή των θεατρικών ομάδων από τις τοπικές κοινωνίες (με δεδομένο ότι σε αρκετά νησιά δεν υπάρχουν καν θέατρα) και ποια η στήριξη από οργανωμένους φορείς;

“Κατ’ αρχήν υπάρχει στήριξη από τις τοπικές κοινωνίες, που με ανυπομονησία περιμένουν κάθε χρόνο τις παραστάσεις των ομάδων και γιατί δεν έχουν πολλές επιλογές αλλά κυρίως επειδή τα μέλη των ομάδων είναι κομμάτι  αυτών των κοινωνιών, ίσως το πιο ανήσυχο και ενδιαφέρον. Αυτή η αποδοχή από τους πολίτες εξαναγκάζει τους φορείς (Δήμο, Νομαρχία, Περιφέρεια) να στηρίζουν αυτές τις δράσεις, αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο, ανάλογα  με την αντίληψη που έχει ο κάθε δήμαρχος γι αυτά τα πράγματα.

Σε πολλές περιπτώσεις η δράση των πολιτιστικών συλλόγων εξαναγκάζει τους δημόσιους φορείς να πάρουν πρωτοβουλίες και να δημιουργήσουν υποδομές που μένουν τελικά στον τόπο.  Π.χ. στη Σάμο, όπου ζω, το 1985 όταν ξεκίνησε η Θεατρική Ομάδα Σάμου, παίζαμε σε μια αίθουσα του Δήμου, χωρίς εξοπλισμό και ανέσεις και σε όλο το νησί δεν υπήρχε καμία άλλη αίθουσα, ούτε καν για μια διάλεξη.

Παρ’ όλα αυτά αυτή η Σάμος φιλοξένησε το 1990 στην 3η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου χρησιμοποιώντας αυτήν την ακατάλληλη αίθουσα. Την ίδια εποχή είχαν δραστηριοποιηθεί και άλλες ερασιτεχνικές ομάδες όπως η Κινηματογραφική Λέσχη και η Μουσική Παρέα. Όλοι μαζί καταφέραμε να στεγασθούμε σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του δημοσίου στο κέντρο της πόλης, στο οποίο φτιάξαμε με προσωπική εργασία μια φιλόξενη αίθουσα των εκατό θέσεων.

Ονομάσαμε το χώρο αυτό  Λέσχη Ερασιτεχνών και  για 15 χρόνια στεγάσθηκαν εκεί πολλές πολιτιστικές δράσεις. Σήμερα το κτίριο αυτό αναμορφώνεται εκ βάθρων με πιστώσεις από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, αφού προηγούμενα είχε παραχωρηθεί το ακίνητο στην τότε Νομαρχία, με τον όρο να στεγάσει αυτές τις δράσεις.

Αναφέρομαι στη Σάμο σαν ένα θετικό  παράδειγμα, πώς η δράση και η σοβαρή δουλειά των ερασιτεχνικών ομάδων μπορεί να αποδώσει καρπούς. Επίσης με αφορμή τη φιλοξενία της Συνάντησης σε πολλά νησιά αναμορφώθηκαν και εξοπλίσθηκαν θεατρικοί χώροι, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου και με χρήματα κυρίως της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου. 

Ειδικά στη Σύρο ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού θεάτρου «Απόλλων» προκειμένου να φιλοξενηθεί η 4η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου το 1991, μετά από πίεση των ερασιτεχνικών θιάσων  προς τους Υπουργούς Αιγαίου και Πολιτισμού, οι οποίοι έσπευσαν να χρηματοδοτήσουν το έργο”.  

Φωτο: αρχείο Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου

η πρώτη φωτο είναι από την 20η συνάντηση στη Σύρο (εορταστική) θέατρο Απόλλων, τελετή έναρξης “20 χρόνια στη σκηνή”

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος