Δρομολογείται η θέσπιση του ευρωπαϊκού καθεστώτος καλλιτέχνη

Την θέσπιση ενός «ευρωπαϊκού καθεστώτος του καλλιτέχνη», που αφορά ένα κοινό πλαίσιο για τις συνθήκες εργασίας και ελάχιστες προδιαγραφές για όλες τις χώρες της ΕΕ , δρομολόγησε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έτσι τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον πολιτιστικό τομέα, θα έχουν πρόσβαση σε συλλογικές διαπραγματεύσεις, εστιάζοντας μάλιστα στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών σχετικά με το νομικό καθεστώς των καλλιτεχνών που πολλές φορές παρεμποδίζουν τις συνεργασίες και τη διασυνοριακή εργασία.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εργαστούν για την αμοιβαία αναγνώριση των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών διπλωμάτων, αλλά και για την άρση όλων των εμποδίων διασυνοριακής κινητικότητας και εργασίας, για παράδειγμα με την αναθεώρηση των διοικητικών απαιτήσεων για τις θεωρήσεις (βίζα), τη φορολόγηση και την κοινωνική ασφάλιση. Ζητείται επίσης η θέσπιση ειδικών προγραμμάτων για τη στήριξη των νέων δημιουργών και των ατόμων που αναπτύσσουν καινοτομίες ώστε να μπορούν να μετακινούνται και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη.

Έσοδα από πνευματικά δικαιώματα  

Το ΕΚ επισημαίνει ότι λόγω της πανδημίας, τόσο οι καλλιτέχνες όσο και το κοινό, εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις ψηφιακές πλατφόρμες, με αποτέλεσμα οι δημιουργοί να υπόκεινται σε αθέμιτες πρακτικές. Για παράδειγμα, με την επιβολή «ρήτρας εξαγοράς», τα πνευματικά δικαιώματα εξαγοράζονται έναντι εφάπαξ πληρωμής, στερώντας από τους δημιουργούς τη δυνατότητα να πληρώνονται κάθε φορά που προβάλλεται η δουλειά τους. Επ αυτού θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για προκειμένου να διασφαλιστείότι τα έσοδα θα διανέμονται δίκαια σε όλους τους δημιουργούς και καλλιτέχνες.

Προάσπιση της καλλιτεχνικής ελευθερίας 

Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να προωθήσουν και να υπερασπιστούν την καλλιτεχνική ελευθερία και να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να απολαμβάνουν ελεύθερα καλλιτεχνικές δημιουργίες, ενώ ζητούν από την Επιτροπή να επιβάλει κυρώσεις στις χώρες της ΕΕ που δεν σέβονται αυτή την ελευθερία.

Υπενθυμίζεται πως το 2020, ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας στην ΕΕ σημείωσε απώλειες κύκλου εργασιών άνω του 30%, με συνολική απώλεια 199 δισ. ευρώ με τους τομείς της μουσικής και των τεχνών του θεάματος να υφίστανται απώλειες 75% και 90% αντίστοιχα.

Κώστας Δαβάνης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος